måndag 29 juni 2009

Matlagning med goda vänner


Intresserade gäster

Vi var bjudna hem till en av mina golfvänner igår på middag. Triinu hade ordnat hem en kinesisk kock som visade oss hur man lagar till en hel hop med olika kinesiska rätter, och tillsammans med hennes familj, Pascale och Philipe samt Francoise testade vi lite matlagning. I ärlighetens namn så drack vi mest champagne och såg på medan kocken lagade, men ändå. En trevlig kväll blev det, även om det känns lite vemodigt att snart skiljas åt. Pascale och Francoise lämnar nämligen Beijing, medan Triinu far till Estland på semester och återkommer först i augusti.

Nisse var dock rätt matt innan vi for dit. Vi hade nämligen spelat golf tidigare under dagen och det var minst sagt hett; runt 37-38 grader. Sannolikt hade han väl drabbats av någon slags värmeslag.

lördag 27 juni 2009

Gäster från Thailand


Philip, Eivor, Nisse och Dag låter sig väl smaka


Efter maten måste man ju motionera lite


Philip hittade polare på The Place

Våra goda vänner Dag, Eivor och Philip är i Beijing för första gången. De har dagarna rätt fullspäckade med aktiviteter, men på lördagen var vi ute och åt middag med dem. Gamla favoriten Xiao Wangs i Ritanparken passade då utmärkt för att de skulle få smaka ÄKTA kinamat (dvs inte den där äckliga varianten som de envisas med att servera på svenska kinakrogar). Jag tror att de är rätt så förvånade över vilken modern stad Beijing är nuförtiden; det brukar de flesta bli som inte har varit här förut.

Efter middagen tog vi en sväng bort till The Place, där Philip genast skaffade sig några polare. De kunde inte säga ett ord till varandra, men det gick alldeles utmärkt ändå.

torsdag 25 juni 2009

Fint som snus


50 RMB per dosa - billigt???

På en av barerna på Sanlitun sprang vi nyligen på detta lilla diskreta plakat. De som känner sig desperata efter äkta, svenskt snus kan således känna sig lugna även i Beijing. Själv är jag glad om jag slipper dock.

onsdag 24 juni 2009

Golfvecka


Pascale, Triinu, Francoise, Carmen, Sarah och Monika
före tee-off


Man har BÅDE golfbil och caddy


Triinu och Monika hade matchande tröjor

En av tjejerna som flyttat från Beijing nyligen är Francoise. Hon kunde dock inte hålla sig, utan återvände hit i måndags för en två veckors semestervistelse. Några av golftjejerna har då gjort en liten golfturnering över fyra dagar till hennes ära; Francoise Invitational Beijing 2009. Igår spelade vi den första dagen på en oerhört trevlig bana som heter Renji Golf. Den ligger rätt nära den kinesiska muren (vid Mutianyu), precis där bergen börjar. Det är en privat klubb som endast går att få tillgång till om man blir inbjuden av någon medlem. Som tur är så bjöd vår vän Carmen in oss och vi hade det oerhört trevligt i det sköna vädret. Det var 35 grader plus, och idag var det tom uppe runt 40 grader - härligt med sol och värme!

måndag 22 juni 2009

Kina tar sig ton


Hur Kina ser på omvärlden

Att Kina är en ekonomiskt växande världsmakt torde vara allmänt bekant vid det här laget. Även kineserna själva börjar se på världen och sin egen roll på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare; man börjar helt enkelt bli kaxiga. Tidskiften The Economist hade för ett tag sedan en artikel om just detta. Detta illustrerades på tidningens omslag, där Kina återges som världens centrum, USA som Frihetsgudinnan med en tiggarskål i handen medan Europa ligger någonstans långt borta och främst är hemvist åt lyxmärken som Prada och Hermés. Förändringen har även noterats av Ola Wong i SvD. Det är nog säkrast att vi får fart på de "gamla" ekonomierna i Väst snart, annars kör Kina ifrån oss.

fredag 19 juni 2009

Midsommar i Beijing



Att det idag är midsommarafton är inte direkt något som man begriper när man befinner sig i Beijing. Knappast någon annanstans än i Sverige heller för den delen. I brist på skärgård och lövade pålar så har vi skaffat lite gravad lax, räkor och gjort en Västerbottenspaj. Vi får nog klämma i oss varsin nubbe också; även OP finns på IKEA. Trevlig midsommar önskar vi alla!

onsdag 17 juni 2009

Gymnastiska övningar


Inte klättra upp på toalettsitsen

Denna mycket tydliga skylt är uppsatt på damtoaletten på Nisses jobb (nej han använder inte damtoaletten, det är en snäll kollega som mailat oss bilden). Kinesiska toaletter är normalt ett hål i golvet, där man hukar sig. Den västerländska modellen, där man ska sitta, blir därmed väldigt förvirrande för kineserna. Ska man kanske klättra upp och huka sig ovanpå sitsen? Det är faktiskt inte helt ovanligt att man hittar fotavtryck på toalettsitsen (nej jag skojar inte), så det är ju bra med en tydlig skylt så att de förstår.

söndag 14 juni 2009

Matförvirring


Vad är konstigt med denna bild?

För några veckor sedan fann jag Ritter-choklad i kyldisken i vår lokala affär. Varför? Jo, den innehåller ju yogurt, och var därför placerad tillsammans med all annan yogurt. Några dagar senare verkade någon dock ha berättat för dem att den kanske borde finnas bland resten av chokladen, för då var den flyttad. Inte så lätt alltid.

lördag 13 juni 2009

HM i Beijing


HM - nu även i Beijing

I april öppnade HM sin första butik här i Beijing. Sedan tidigare finns de i Shanghai, men nu var det dags även här. Den ligger på Qianmen Dajie, en gågata precis söder om Himmelska Fridens torg. Själva gatan är rätt öde, men inne på HM är det gott om folk.

torsdag 11 juni 2009

Levande P-automater


Parkeringsvakten utanför vårt hus

Här i Kina finns det som bekant väldigt många människor. Det innebär att arbetskraften är väldigt billig och i många fall kostar det därför mindre att använda människor för att utföra vissa uppgifter istället för maskiner eller automater som vi är vana vid i väst. Ett exempel på det är P-automater; här är det en livs, levande person som sköter om p-avgifterna på gatorna. Visserligen finns det automater utsatta lite här och var, men dessa verkar inte användas alls.

lördag 6 juni 2009

Nationaldag på ambassaden


Stilig fana


Ambassadörsparet ledde sången,
självfallet sjöngs det "Du gamla du fria"


Ambassadens personal sjöng kör


Nisse minglade med kollegorna Karolina och Anette


Hua Wei (konkurrent till SE) hade skickat
fina gratulationsblommor


Jordgubbstårta är ju gott


Svenskar och kineser samlas och äter tårta


Jobbigt med nationaldag

Sveriges nationaldag firade vi, tillsammans med stora delar av svenskkolonin, på den svenska ambassaden. De hade bjudit in till två timmars mingel på eftermiddagen, med bla fika och varmkorv. Det var rätt många svenskar som dök upp, och även ett gäng kinesiska studenter som läser svenska på universitetet här. Dessvärre regnade det för första gången på en hel evighet, så stora delar av evenemanget fick hållas inomhus.

Nu håller vi på och laddar så smått för Sveriges VM-kvalmatch mot Danmark. Vi får ställa klockan; matchen startar kl. 02:00 inatt vår tid och vi kan kolla via nätet. Heja Sverige!

torsdag 4 juni 2009

Tjugo år har gått


En av världens mest kända bilder - går inte att komma åt
på "öppen lina" från Kina

Idag är det precis 20 år sedan händelserna på Tiananmen torget. De kinesiska myndigheterna är inte direkt stormförtjusta över att detta uppmärksammas världen över, och har den senaste tiden försökt tysta ner det hela ytterligare. Dessutom har diverse websidor blockerats, bla Blogspot, YouTube och nu senast även Twitter. Det blir även svart i rutan så snart tex CNN tar upp ämnet. Dagens kinesiska ungdomar är dock inte särskilt insatta eller intresserade av detta; de vill hellre bli rika och köpa en fin bil.

Det är inte alltid som man känner sig helt tillfreds med att befinna sig i det kinesiska riket.

tisdag 2 juni 2009

Utflykt till Gula Lyktan


Avskedsmiddag - Marita håller tal


Marianne, Katrin och Mimmi vid entrén


Ditte klättrar upp på muren


Tjejerna som gick högst upp


Rätt brant uppför - Gula Lyktan syns till vänster


Några yngre förmågor var också med

Dags för ännu ett avsked, denna gång med SWEA-damerna. Det var "tack-och-goodbye" middag före sommaren, och flera far även här hem för gott. Vi var runt 25 personer som for iväg upp till Gula Lyktan vid den kinesiska muren. Ett trevligt litet ställe, där man även kan övernatta till en rimlig penning (50 RMB för ett rum med flera bäddar). Före middagen klättrade vi upp på muren och gick ett tag; utsikten var fantastisk.