tisdag 28 juli 2009

Gammal hederlig pizza


Vanlig pizza och pizza-rulle på planka

Vi var lite sugna på pizza häromdagen och tog oss ner till the Tree. Jag tog den gamla vanliga, men Nisse tänkte äta sin pizza "Calzone style", dvs inbakad. Servitrisen påstod dock att dom inte hade detta (trots att det står på menyn), men istället kunde man få en "pizza-rulle" serverad på planka. Lite märklig skapelse men Nisse testade. Var väl sådär om jag förstod rätt, men nu är det testat i alla fall.

Medan vi var där gick strömmen - faktiskt det första strömavbrottet vi varit med om sen vi kom hit (förutom de vi själva orsakat när vi glömt förbetala för el). Tog väl ca 40 minuter innan den kom tillbaka igen. Tur för restaurangen att de serverar pizza gjord i en vedeldad ugn, det var bara att köra vidare som vanligt.

söndag 19 juli 2009

Återbesök


Trevlig samvaro vid bordet


Stolt fader med Oliver

I slutet av maj flyttade våra vänner Mats och Jean till Tokyo. De kunde dock inte hålla sig ifrån Beijing särskilt länge, och i helgen var de på besök. Tillsammans med dem och några andra goda vänner; Gustaf, Anders, Jeans bror Fred och hans flickvän Michelle, var vi på en koreansk restaurang vid Lido och åt middag. Stället heter AiJiangShan och vi satt i ett eget rum. Skönt att slippa den rökiga luften i den stora matsalen.

torsdag 16 juli 2009

Praktisk lösning


Hinder för utgång

Ofta hittar man här på olika praktiska lösningar på problem. De behöver inte alltid vara speciellt "high tech", utan man fixar till något hemmagjort istället. Ett bra exempel är taxibilen ovan; det är vänsterdörren i baksätet på bilen. Normalt är dessa dörrar låsta för att förhindra att passagerarna hoppar av rätt ut i trafiken utan att se sig för, men i den här bilen hade man istället tejpat för handtaget. Funkar ju det med.

tisdag 14 juli 2009

Äkta vara


Det kända märket Adinike(?)

Som bekant är ju Kina alla märkeskopiors absoluta himmelrike. De producerar även varor som är snarlika orginalen, men lite annorlunda för att på så sätt skapa något "eget" utan att chansa alltför mycket. Väskan ovan är ett rätt kul exempel; man har snott Adidas och Nikes resp. loggor och kombinerat dessa till ett alldeles eget varumärke.

lördag 11 juli 2009

Skeppet Wasa i Kina


Stiligt skepp

Nyligen inhandlade vi nya filter till våra luftrenare - man måste byta dem ung. var 6:e månad och blir lika äcklad varje gång maskinen öppnas och det helt svarta filtret tas ut (se bild på inlägget 20 april 2008). Hur som helst; luftrenarna är "designed in Sweden" och som blickfång i affären där man köper dem finns små modeller av skeppet Wasa. Mycket rart.

onsdag 8 juli 2009

Här går man


Många övergångsställen på en gång (Shanghai)

Ibland så kommer kineserna på rätt praktiska lösningar på saker och ting som vi västerlänningar inte alltid skulle klura ut. Fast i det här fallet undrar man lite hur de tänkte... vem ska gå när egentligen när det finns övergångsställen lite kors och tvärs? Som tur är finns det även trafikpoliser som vinkar med flaggan när man får gå över; det är nog är tur det.

måndag 6 juli 2009

En söndagsutflykt


Beijings enda Burger King?


Lycklig Nils; både burgare och lökringar

Bra skyltat på flygplatsen


Ombord på airport express

När det gäller västerländsk mat så finns det mesta att få tag på här. De flesta snabbmatkedjor finns även de på plats, och KFC och McDonald's är de som det finns flest av. Nu råkar det dock vara så att både jag och Nisse tycker att Burger King har betydligt godare burgare än McD och då blir det lite svårare. Den enda Burgar King vi lyckats hitta i Beijing ligger nämligen på flygplatsen, i nya terminal 3. Så igår tog vi helt enkelt en liten utflykt dit, åt våra burgare och premiäråkte airport express in till stan igen. En lagom söndagsutflykt.

Sent på eftermiddagen brakade det löst som bara den, då de senaste veckornas värmebölja förbyttes i blixt, dunder och störtregn. Nästan skönt med lite avsvalkning.

söndag 5 juli 2009

Vinmiddag




Översättning till mandarin av det som Christophe berättat

På lördagen var vi på en vinmiddag på restaurang Jaan som ligger i Raffles hotell. Det var producenten Josmeyer från Alsace som var på besök. Vi hade tur nog att ha deras VD Christophe Ehrhart vid bordet och han berättade om vinhusets stora passion för att odla biodynamiska viner. God mat, goda viner och trevligt sällskap, vad mera kan man begära av en lördagkväll?

onsdag 1 juli 2009

Älgfara


Varning för älgen

Svenska varningsskyltar för älg brukar ju som bekant vara en populär trofé för turister att plocka med sig från Sverige. Denna har lyckats ta sig hela vägen till Beijing; den sitter utanför en restaurang i närheten av Silkmarket. Undrar om de serverar älgstek där?