fredag 30 april 2010

Världsutställningen invigd


TV-tornet i Shanghai


Bro över Huangu-floden


Kung-fu stjärnan Jackie Chan sjöng vackra sånger

Idag var det dags att inviga Kinas andra stora världsevenamang på kort tid. År 2008 hölls ju som bekant OS här i stan, och nu har även World Expo i Shanghai startats. På TV visade de flera timmar från invigningen och hade även flera olika reportage kring utställningen. Själva eventet kommer att pågå i ett halvår och förväntas dra 70 miljoner besökare. Om utställningen håller samma klass som fyrverkerierna i samband med invigningen lär det blir oerhört sevärt - hela Shanghais skyline var upplyst.

Lite nördigt att ta kort på tv-bilden kanske, men det var det närmaste vi kom. Den här gången är väl bäst att tillägga.

söndag 25 april 2010

Starka kräftor


Plasthandskar kommer med kräftorna


Kräftor med pinnar...


...funkar inte alls - det blir händerna

Efter besöket i Jingshan-parken försökte vi även ta en titt på Klocktornet som ligger norr om Trumtornet, men dessvärre hann de stänga precis. Vi promenerade några kilometer österut istället på Donzshimen och åt lunch/middag på Huajia Yiyuan restaurangen. Vi har varit där några gånger förut men maten känns inte lika spännande där längre. Helt ok men lite tråkig blir nog omdömet.

Vi åt bl a kräftor, som här badar i chili och peppar istället för dill. Att suga på dem är därmed förenat med en stark chilichock, insåg jag tyvärr lite försent. Tur att man är rätt van vid stark mat numera.

lördag 24 april 2010

Jingshan-parken


Vid entrén till Jingshan


Utsikt söderut mot Förbjudna Staden


Utsikt norrut mot Trumtornet


Den obligatoriska försäljaren av krimskrams


Flera generationer ger sig ut tillsammans


Kommunistiska statyer i Barnens Palats i norra delen av parken


En liten orkester spelar


Fint färgmatchad Monika


Målarskola för barnen

Vi har snart klarat av de turistmål som vi känt att vi "måste" se innan vi åker hem. Idag for vi till Jingshan-parken, vilket betyder Utsiktsberget. Det är en rätt liten park som ligger precis norr om den Förbjudna Staden. Den skapades när man byggde kejsarens palats och grävde vallgraven. All jord lades då i högar och idag är kullarna utsiktspunkter i parken. Den högsta kullen är 43 meter, vilket inte är så mycket kan tyckas. Fast då Beijing är extremt platt ger det ändå en fin vy över staden.

Söderut har man en fin utsikt över den Förbjudna Staden och norrut skymtar man Trumtornet. Fortsätter man sedan följa samma axel norröver kommer man fram till olympiaarenan Fågelboet, fast så långt ser man inte härifrån.

torsdag 22 april 2010

Middag med Amarone


Triinu och Ardo tillsammans med familjen Norén



Det var rätt så länge sedan nu som vi var på en vinmiddag, men igår var det dags igen. Den här gången var det den italienska producenten Tommasi som var på tapeten. Deras export och försäljningschef Elena skulle egentligen ha varit där och presenterat vinerna, men hon hade fastnat i Europa pga vulkankaoset. Det blev dock trevligt ändå och Amaroneviner är ju alltid goda.

En liten prisjämförelse kan kanske vara intressant av de viner vi drack:
  • Soave Classico kostar här 189 RMB - 99 sek på Systemet
  • Le Prunée Merlot kostar här 243 RMB - 115 sek
  • Valpolicella Classico Ripasso kostar här 421 RMB - 169 sek
  • Amarone Della Valpolicella Classico kostar här 957 RMB (!!!) - 269 sek på Systemet

Inte allt som är dyrare i Sverige således, även om man kan tro det ibland.

lördag 10 april 2010

Möbelmarknaden Gaobeidian


Entrén till möbelgatan


Många möbler att välja bland , svårbegriplig banderoll dock


Hunden matchar krukorna rätt bra


En rätt lugn och fridfull gata


Det finns olika typer av möbler


Nisse kollar in den röde mannen


Verkstaden ut mot gatan


Stora krukor


En bord gjort ur ett helt stycke trä


En fisk kanske vore snyggt (eller INTE...)


Vårt inköpta hallbord

Vi fortsätter att tillbringa helgerna med att pricka av vår inköpslista inför hemresan. Idag var det dags att besöka möbelmarknaden Gaobeidian, för att finna någon slags lämplig kinesisk möbel att stoppa i containern. En amerikansk kompis, Gayle, var snäll nog att visa oss vägen dit och vi tillbringade några timmar med att strosa omkring längs de många affärerna på gatan.

Det påstås att det ska finnas antika möbler här, men man bör nog utgå från att allt är nygjort. Priserna är mer än rimliga, även om det i många fall lagts ner ett oerhört arbete på grejorna. Vissa affärer vi var inne i hade dock dyrare prylar, tillverkade av olika konstnärer och designers. Naturligtvis var det just vasen för 14,000 RMB som vi gillade mest, men som tur var lyckades vi behärska oss och köpte en för 70 RMB istället.

Initialt hade vi funderat på att skaffa ett lite större skåp i ek, men då vi ju inte riktigt vet var/hur vi kommer att bo ännu kan det ju vara lite vanskligt med placeringen av en större möbel. Istället tänkte vi om och köpte ett mindre bord att ha tex i en hall. Det blev även lite mera "kinesiskt" än vi hade tänkt, men det kan nog bli en kul kontrast mot resten av möblemanget hemma.

onsdag 7 april 2010

Ryska influenser


Kanske något för kontoret från Kuckuck


Pälsmössor är ju fint (NOT)


Massor av skor


Lite jobbiga att gå i kanske


Rysk variant av TGI Friday's

Området kring Ritanparken innehåller en stor mängd ryska inslag. Det finns ryska restauranger, barer och varuhus. När man som västerlänning blir "antastad" av kinesiska försäljare tilltalas man på ryska, vilket förklaras av att andelen ryska turister i dessa kvarter är oerhört stor. Känns kanske inte så smickrande dock, med tanke på att de ryska besökarna inte heller här har så gott rykte.

De varor som är till försäljning här återspeglar verkligen det man förväntar sig att nyrika ryssar ska handla; pälsar, helt utflippade kläder i modell kort-kort samt en helt obegriplig mängd damskor. Alla skoaffärer har dock samma utbud och erbjuder enbart extremt högklackade skor och stövlar.

måndag 5 april 2010

Dagen-efter golf


Anna framför Grand Canals klubbhus


Nisse orkade värma upp med puttar, Ben vilade sig i form


Lite väntan vid par 3 hål


Äntligen vårblommor


Utvärdering av caddies

Dagen efter den stora påskbrunchen var riktigt tung. Vi spelade golf tillsammans med de vänner vi firade tillsammans med på brunchen som tur var, så alla var på ungefär samma nivå. Själva spelet gick riktigt bra för Nisses del, medan vi andra hade en svår dag på banan. Skönt att komma ut i vårsolen i alla fall.

Banan vi spelade, Grand Canal, hade vi fått greenfeebiljetter till. Det var nämligen en av våra grannar som när han såg oss i hissen med våra golfsaker förra helgen stack till oss en hel hög ned biljetter. Kostnaden blev därför enbart 150 RMB per person (=caddy fee enbart), istället för de 800 RMB det annars hade kostat. Mycket snällt gjort.

söndag 4 april 2010

Påskbrunch


Stilig påskdukning


Välkomstskål i Champagne


Lite kaviar samt en vodka som inledning

På påskafton var vi inbjudan av vännerna Anna och Ben till en påskbrunch på hotell Westin. Massor av god mat, freeflow Champagne och trevligt sällskap. Även Ben och Nancy Wong samt deras dotter Kylie följde med. Vi har ju tidigare varit på St Regis brunch, men maten här var faktiskt bättre, även om miljön var mycket stökigare.

lördag 3 april 2010

Vårtecken


Äntligen en våröl


Spins logga


Sober inredning

Äntligen verkar det som om våren har lyckats hitta till Beijing. Temperaturen har varit över 10 grader flera dagar i rad nu, och bättre ska det bli de närmaste dagarna.

Premiär således för mat och dricka utomhus. Vi for bort till Lido-området och käkade lunch på Element Fresh. Efter detta en rätt rejäl shoppingrunda på affären Spin som säljer modernt, kinesiskt porslin. Många snygga saker och det blev en hel del shoppat. Vi måste ju klara av vår shoppinglista inför hemfärden och skaffa de saker som ska in i containern för hemfrakt.

Får väl även passa på att önska en Glad Påsk! Inte för att det direkt märks av här, men ändå. Måndagen är dock en helgdag även här, det är nämligen "Tomb sweeping day" och man förväntas gå till sina släktgravar för att hedra de döda.