torsdag 30 december 2010

En rolig manick


Hur många ingenjörer behövs för att fixa kaffe?


Modern Don Pedro

Vi fick en kul inflyttningspresent av Anna och Björn; en gammal hederlig Don Pedro kaffebryggare. Fast mycket finare förstås pch särskild beställd direkt från Hong Kong. Att denna konstruktion kallas Don Pedro är nog förresten ett tossigt svenskt påhitt utan belägg i resten av världen. Fast gott kaffe blir det.

tisdag 28 december 2010

Några dagar i Örebro


Nisse och syster Anita

Under julhelgen besöker man ju förstås släkt och familj och för vår del innebar det bla en trip till Örebro där Nisses syster med familj bor. Några trevliga dagar i lugn och ro. Kallt var det av bara attan ö- hutter!

lördag 25 december 2010

God Jul


Nisse firar jul


Göran instruerar gästerna


Fint dukat julbord


Vårt bidrag till julbordet; Janssons frestelse


Godis är gott!

De tre senaste åren har vi ju haft som tradition att önska god jul framför uppstoppade Mao på Himmelska Fridens torg. Då vi ju numera finns i Stockholm funderade vi istället på att gå ner till Norra Bantorget och ställa oss framför August Palm och vinka lite för att upprätthålla traditionen någorlunda men avstod till slut.

Tillbringade istället julaftonen hemma hos goda vännerna och grannarna Anna och Göran, tillsammans med ett gäng andra vänner. Gott om god mat var det - var mätt även nästa dag!

torsdag 23 december 2010

Dan före dan


Många poliser på stan


Snöskottning pågår

Dags för de sista aktiviteterna inför julfirandet. Tar en runda på stan och handlar det sista vad gäller julklappar och mat. Springer helt oväntat på våra vänner Fredrik och Birgitta från Beijing, som befinner sig på julsemester i Stockholm.

Noterar att det är ovanligt många poliser i city och har så varit sedan självmordstoken spängde sig i luften för ett tag sedan. Vi får hoppas att inget händer.

Även väldigt många snöskottare överallt som röjer taken denna otroligt snörika jul. DN påstår glatt att det är vindsvåningarnas fel att mängden istappar har ökat, fast snön kan ju knappast bero på detta.

Termometern står på minus 10 grader, vilket gäller även i Beijing faktiskt. Fast minus 10 i Beijing känns oerhört mycket kallare än i Stockholm.

måndag 20 december 2010

En mycket kort flygresa

Nisses veckopendling till och från Lund har varit rätt besvärlig den senaste tiden. Pga vädret har ju de flesta resor inom Europa blivit försenade eller tom inställda. I förra veckan skulle han flyga hem på torsdagen, men fick istället vänta till fredagen.

Idag var det tänkt att han skulle flyga åter till Lund. Med viss bävan tog han sig ut till Bromma i ottan, men som väntat blev det förseningar. När planet väl lyfte visade det sig att det var något slags fel på navigationsutrustningen och planet blev därför omdirigerat till Arlanda (!) istället. Där rådde naturligvis fullständig kaos och någon alternativ flygresa till Malmö gick ej att uppbringa. Det blev till att ta bussen in till stan igen och ge upp försöken att nå Skåne innan jul.

Tur att det funkar att jobba hemifrån nu för tiden. För egen del tycker jag ju att det var rätt trevligt att han blev hemma denna vecka. Nu kanske vi kan hinna fixa en gran till terrassen innan julen är över.

söndag 19 december 2010

Mera glögg


Julkonsert


Massor med snö överallt

Även på söndagen var det glöggkalas, denna gång hemma hos Nilla och Åka på Stora Essingen. Trevligt att se flera vänner där som vi inte träffat på flera år.

Vi hade tänkt ge oss ut innan kalaset för att köpa julgran samt ta den vanliga rundan till sopstationen och slänga saker, men avstod att ta ut bilen pga den extrema mängden snö som faller ned. Kollade in vad de kostar att köpa gran i innerstan; 450 sek för en vanlig gran och 650 för en Kungsgran. Nix ingen affär där, vi får spara graninköpet till senare istället.

Efter glöggkalaset gick vi på julkonsert i Johannes kyrka; Bachs Juloratorium, tillsammans med Björn och Anna. En pizzamiddag hemma hos dem efteråt, där Nisse äntligen fick möjlighet att se deras nya lägenhet.

lördag 18 december 2010

Vänner från Beijing


Mats och Theo


Oliver (bild "lånad" från Mats blogg)

Lagom till jul så var det dags att återknyta bekantskapen med våra vänner Mats och Jean från Beijing. De bor numera i Tokyo men befinner sig i Sverige för att fira jul hos Mats föräldrar. Deras söner Oliver (två år) och Theo (fem månader) är även med på resan. För att hinna träffa sina vänner i Sverige så hade de ett glöggkalas hemma hos Mats bror på Kungsholmen. Najs.

måndag 13 december 2010

Ännu en runda till Bauhaus


Rätt så less på deras byggavdelning

Helgerna har sen en tid tillbaka mest upptagits av diverse fixande hemma. Detta inkluderar även flera rundor till Bauhaus eller liknande byggvaruhus. Tänk att man alltid missar någon liten pryl som ska till för att man ska kunna genomföra det man tänkt sig.

I helgen hade vi tänkt oss att få upp några hyllor i badrummet respektive i arbetsrummet. Naturligvis är just de modeller vi ville ha slut; fel längd / fel bredd etc etc. Dessutom köpte vi förra helgen ytterligare hyllplan till vindsförrådet, men missade en liten pilledutt för att vi skulle kunna få dit dem. Suck, bara att fara dit igen.

söndag 12 december 2010

Terror i Stockholm

Så var det då dags för den första självmordsbombaren i Stockholm. Det var för väl att han var så klantig och att ingen annan än han själv dog.

Vi bor bara några kvarter bort från platsen där det skedde, men märkte inte något av själva smällen. Vi åt middag senare på kvällen på puben Monks och noterade då att många polisbilar for omkring med blåljus och sirener. Först när vi kom hem förstod vi vad som hänt dock.

Det här sammanfattar ungefär vad jag tycker om det hela.

fredag 10 december 2010

Den stora prisceremonin


Bra utbud i Hötorgshallen


Gästerna anländer


Avspärrningar på Kungsgatan

Tog den sedvanliga rundan ner till Hötorgshallen för att köpa lite godsaker inför Nisses återkomst till storstan. Idag flyger han inte utan kör bilen till Stockholm, så det är tur att vädret samarbetar.

Tänkte även köpa lite blommor på torget, men det gick inte alls. Anledningen var att det ju var dags för årets stora prisceremoni i Stockholm, nämligen utdelningen av Nobelpriset i konserthuset. När jag passerade torget började gästerna att anlända i sina svarta bilar. Poliserna hade slagit en järnring runt torget och några torghandlare syntes inte till. Får väl vänta till imorgon istället.

onsdag 8 december 2010

Julmiddag med bowling


Först julbord, sen bowling

Jag fick följa med på julmiddag inklusive bowling i veckan. De som bjöd är företaget som är mina nuvarande uppdragsgivare. Riktigt trevligt och maten var helt ok. Stället vi var på var Ballbreaker på Gärdet.

Läste förresten i tidningarna idag att man gjort en sedvanlig inspektion av beredningen av julborden på flera krogar nyligen. Just Ballbreaker tillhörde de krogar som fick godkänt utan anmärkning, men några andra gick det sämre för; tex anrika Operakällaren. Så pinsamt för dem.

lördag 4 december 2010

Säkert eller snarare osäkert


Annika Norlin in action

Igår var det konsertdags; Säkert aka Annika Norlin spelade på Kägelbanan vid Mosebacke. Biljetter var införskaffade i god tid och notering gjord i kalendern. Det som man dock inte råder över är ju vädret och som bekant har det ju varit snökaos senast veckan. Att Nisses flight från Lund på fredag eftermiddag skulle strula kändes därför inte helt oväntat.

Hans flyg skulle gå vid 18-tiden, men blev pga snön fördröjd till 19. Han skulle därmed hinna till konserten om han tog taxi direkt dit. När flyget väl taxat ut på banan så var det dock något tekniskt fel på planet och man måste återvända för att byta någon pryl - ytterligare en timme försvann och därmed även Nisses chanser att hinna till konserten. Han satsade dock friskt när han väl var framme och lyckades precis hinna se det sista extranumret. Snopet men inget att göra åt.

Kan konstatera att Nisse + Säkert = Osäkert. När hon uppträdde i Beijing våren 2008 lyckades han inte heller infinna sig pga flygresa. För att göra ironin fullständig så spelade hon på torsdagen i just Lund, fast det visste inte Nisse.

Hur var då konserten? Mycket bra förstås - jag tycker Annika Norlin tillhör de bättre kvinnliga artisterna vi har i dagsläget.