måndag 24 december 2007

God jul från Beijing

Vi önskar alla vår vänner en riktigt god jul! Själva firade vi dagen på Himmelska Fridens Torg med traditionsenlig glögg, pepparkakor samt lussekatt. Därefter jullunch med skinka och korvar från den tyska slaktaren samt julmust från IKEA. Efter lunchen som vanligt Kalle Anka klockan tre (2006 års upplaga eftersom vi ligger före i tiden).

torsdag 20 december 2007

Årets julresa

Många västerlänningar passar på och besöker sitt hemland i samband med julhelgen. Vår helgresa går dock inte till Sverige utan till varmare nejder, nämligen Kambodja. Vi flyger dit den 26:e tillsammans med två kompisar och blir borta över nyår. Ska bli mycket spännande att besöka landet som jag har hört mycket gott om från andra resenärer. Förra julen for vi iväg till Egypten, så det börjar faktiskt bli mera tradition för oss att åka bort än att vara hemma under julhelgen.
När man åker till Kambodja så måste man ha visa, och denna typ av pappersexercis brukar ju sällan var särskilt smidig. I det här fallet så gick det dock mycket enkelt; landet har nämligen infört E-visa som du kan nå via en webb-sida. När du fyllt i dina uppgifter samt laddat upp ett foto tar det bara en liten stund innan du fått en pdf-version av visumet som man skriver ut och tar med sig. Naturligtvis ska man även erlägga ett avgift med hjälp av ett kreditkort; 20 USD för själva visumet samt 5 USD i hanteringskostnad. Exakt hur de kommit fram till just den fördelningen är oklart - dom vill ju bara ha våra pengar i största allmänhet.

onsdag 19 december 2007

Julstämning


Årets julgran med inbyggda renar


Julbukett med ljus och röda rosor


Renparad utanför gymmet


Entrén till vårt hus är julsmyckad

Jul är ju inte direkt någon högtid som man firar i Kina, men det finns diverse olika juldekorationer lite överallt i stan. Det är ungefär som i Sverige där ju främst affärsinnehavarna infört Halloween och därmed fått folk att handla mera. På samma sätt går det här att köpa det mesta i julväg, och vad det gäller glögg, julmust och pepparkakor är ju IKEA den självklara räddningen.

Vår julgran blev detta år inte ”äkta” vara, utan istället har vi köpt en mindre variant i plast, där ljuset består av färdigmonterad fiberoptik med stiliga renar som skiftar färg (även om Nisse envisas med att kalla dem för åsnor). Klart annorlunda och mycket kitschigt!

söndag 16 december 2007

Träning för OS


OS-utrustning

Som så många andra i vår generation så hade vi ett pingisbord i källaren (eller gillestugan som man kallade det) när jag var i tonåren. Jag gissar att dessa mer eller mindre har försvunnit ur de svenska hemmen nu för tiden. I takt med detta har även de svenska framgångarna i internationella pingismästerskap nästan helt avtagit och nästa år ställer ju inte ens JO Waldner upp i OS längre trots att han är en stor hjälte här i landet.

Nere i garaget där vi bor öppnade de dock för en tid sen ett pingisrum. Nisse och jag har nu införskaffat racket och lagt oss i hårdträning för OS 2008, för någon måste ju bära upp de svenska färgerna!

fredag 14 december 2007

Besök på Factory 798


Fyra glada kineser


Nisse redo för kamp...


Gamla fabrikslokaler blir som nya


Intressant konst

Kopparkineser


Nisse träffar den inhemska befolkningen

Helgen som var besökte vi som bekant konstområdet Factory 798. Det är ett gammalt industriområde på 20,000 kvadratmeter, som en gång i tiden byggdes i samarbete med Östtyskland. Istället för att riva hela stället så har man inrättat ett antal olika gallerier och utställningslokaler, där det finns de mest skiftande konstformer att titta på. En hel del är riktigt spännande och andra bara märkliga. Enligt CNN så platsar området på top-fem listan över Beijings turistattraktioner. Inte någon traditionell attraktion direkt, men nog så kul att strosa omkring där en eftermiddag.

torsdag 13 december 2007

Lucia i Kina

Enligt vad jag fått höra från andra svenskar här i stan så var det förut en tradition hos den svenska ambassaden att man höll ett riktigt Lucia-firande där med Lucia-tåg från den svenska skolan, lussekatter, glögg och allt som hör till. Tyvärr upphörde detta då man bytte ambassadör och nu sker det enbart olika lokala aktiviteter. Mina trevliga svenska klasskamrater Sofia och Anna hade dock med sig diverse välkända julsaker till dagens lektioner; glögg, kaffe, lussebullar, pepparkakor, skumtomtar och Paradis-choklad. Nu blir det jul-lov i språkstudierna - nästa lektion blir den 8:e januari. Skönt att vila skallen lite (eller snarare försöka läsa in det som inte fastnat ännu...).

onsdag 12 december 2007

Snöpalm



Palm vid jobbet (Wang Jing)



Första snön, något annorlunda utseende på gården vid jobbet. Den stackars palmen såg frusen ut. Dock låg snön endast kvar en dag.

Första snön


Små busk-hus i parken

Täckta buskar i vårt område


Tomtetaxen(?) inspekterar

Igår kom årets första snö, men den var raskt borta igen. Vad jag har hört så är det i år en ovanligt varm vinter så någon skridskoåkning före jul lär det väl knappast bli. Som förberedelse inför det kalla vädret har de lite överallt i stan satt igång och täcka över diverse träd och buskar. Exakt varför vissa av dem ska täckas och andra inte har vi dock inte lyckats lista ut. Mycket pyssel är det i alla fall och ger säkert ett antal arbetstillfällen.

måndag 10 december 2007

Bara en vanlig helg

Den här helgen var tämligen lugn och behaglig. I lördags var vädret soligt och skönt, så vi tog vi först en promenad genom Chaoyangparken bort till den tyska slaktaren (heter egentligen Schindlers) för lite nödvändiga inköp inför kvällens middag. Efter det gick vi vidare till Liangma blomstermarknad för att reka lite inför kommande julgransinköp. Gott om granar fanns det, men vi sparade själva inköpet till nästa helg och köpte lite snittblommor istället. Vidare i taxi till Yashow marknaden, för att hämta lite kläder vi beställt hos en skräddare där. Nisses två skjortor passade alldeles utmärkt, men tyvärr behövde mina blusar justeras lite så det blir en runda till för min del om några dagar. Efter det for vi hem och ägnade några timmar åt språkstudier. Framåt kvällen blev det först en träningsrunda på gymmet och efter detta en hemlagad middag med gott kött och lite rödvin.

Söndagen var inte helt tokig heller. Först for vi iväg till konstnärsområdet 798 och kollade runt lite. Det är ett ruffigt, gammalt industriområde i den nordöstra delen av stan där det finns en uppsjö av olika gallerier och utställningslokaler. Efter några timmars strosande där, blev det brunch på den nyöppnade restauranten SALT. Gott och prisvärt med tre rätter för 148 RMB, så vi lär definitivt komma tillbaka. Nästa stopp var ett besök på kameramarknaden på den västra sidan av stan, för att inhandla lite fotoutrustning på uppdrag av en god vän i Sverige. Efter denna mycket ansträngande aktivitet kände vi oss lite utmattade och åkte därför till vårt massageställe och fick 90 minuters oljemassage innan det var dags för hemfärd. Som sagt, det var bara en tämligen vanlig helg i Beijing under grisens år, anno 2007.

fredag 7 december 2007

Lunch på hög höjd


Så här när det börjar dra ihop sig till jul är det gott om kalas. Den här veckan har jag varit på två julluncher; igår var det Beijing Ladies Golf som arrangerade och idag åt jag traditionellt svenskt julbord tillsammans med SWEA-damerna. SWEA står förresten för Swedish Women’s Educational Association, och är en global förening för svenska kvinnor som bor eller har bott utomlands. Här i Beijing är det ca. 140 medlemmar vad jag förstått, men det var första gången jag var med på en av deras aktiviteter.

Torsdagens lunch med BLG hölls på Capital Club, vilket för min del blev den andra gången på två dagar som jag besökte detta ställe; SEBs föredrag var nämligen i samma lokal. Klubben ligger uppe på 51 våningen, så utsikten är fantastisk om det är en klar dag. När bilden togs var det OK, men inte mer än så. Byggnaden i mitten är CCTVs nya högkvarter. CCTV är den statliga kinesiska televisionen och den holländska arkitekten Rem Koolhaas har designat de två 230 meter höga, L-formade tornen som kommer kopplas ihop i en loop. Det blir definitivt en av stadens mest spektakulära byggnader enligt vad man kan se på den färdiga, projecerade versionen ovan. Som allt annat ska den stå färdig till OS.

onsdag 5 december 2007

Råttans år

I tisdags var vi på ett föredrag som SEB här i stan hade arrangerat. Två representanter från SEB i Sverige gav sin syn på vad de tror kommer hända under 2008 vad det gäller världsekonomin och i synnerhet utvecklingen i Asien. Intressant att höra, men som vanligt sitter man där och önskar att man hade den där magiska kristallkulan som talar om exakt vad som kommer att ske istället för att man ske behöva ge sig på en begåvad gissning. Nästa år är förresten Råttans år, och under 1900-talet var tillväxten i Asien i snitt 12 % under ”rått-åren”, medan det årliga snittet under motsvarande period enbart uppgått till 6 %. Vi får väl se om denna trend håller i sig även under detta århundrade.

tisdag 4 december 2007

Fågel eller fisk?

I fredags var det julfest på SAS Radison för svenskkolonin, men vi valde att hoppa över den och istället gå på en vinmiddag på China Lounge. Vinerna kom från Washington State och var riktigt bra, och maten kan klassificeras som kinesisk mat med en modern ”touch”. En av rätterna ser ni ovan. Jag har aldrig sett räkor förklädda till småfåglar förut, så det var en ny upplevelse.

måndag 3 december 2007

Ren luft

En av de två saker som är klart dåliga här i Beijing är luften (den andra är trafiken). Under den varma delen av året är den dålig pga alla luftföroreningarna som lägger sig som ett lock över stan. När det blir kallare lättar dock det hela och det borde blir bättre luft ute, men då man kör igång koleldningen den 1:a november så byter luften bara karaktär istället. Frisk luft är onekligen något man som svensk tar för givet tills dess att man inte har det längre.

Hur som helst, i helgen köpte vi en luftrenare till sovrummet. Den modell vi valde ser ni ovan. Det är ett svenskt märke (Blueair) som finns att köpa i två varianter här; dels en ”Made in Sweden”, dels en ”Designed in Sweden” (men tillverkad i Kina). Den sistnämnda är ca. 30% billigare, och då kvaliteten synes vara densamma så valde vi den. Vi har inte direkt lidit av luften inomhus hittills, men vi får väl kolla på filtret om någon månad eller så och se resultatet.