måndag 24 mars 2008

En vinnare!


En mycket stolt Nisse

Med risk för att trötta ut icke-golf intresserade läsare så måste jag bara berätta om Nisses fina insats vid gårdagens golfspelande. Han vann en av klasserna och fick två greenfee-biljetter samt en flaska fransk (???) vodka (!!!).

söndag 23 mars 2008

Blommor i massor


Del av Laitai blommarknad

Efter gårdagens besök på aptoteket gick vi vidare till blommarknaden för att inhandla lite blommor nu när det börjar bli vår. Det finns flera olika marknader, men en av de största heter Laitai och det var dit vi gick. Som alltid på kinesiska marknader så gäller det att pruta så det står härliga till men trots mycken övning så är vi inte så jättebra på det. Det sitter nog rätt djupt i den svenska folksjälen gissar jag. Hur som helst; vi köpte några färggranna blommor som livar upp det lite i lägenheten. Antagligen betalade vi nog för mycket...

lördag 22 mars 2008

Besök på apoteket

Den gyllene elefanten är en kedja med flera apotek
Först får man gå till kassan och betala...
...sen får man hämta sin medicin vid disken

Här i landet har finns västerländsk läkekonst sida vid sida med den traditionella kinesiska. Detta gäller även på apoteken där det både finns diverse märkliga medikament som ska intas vid olika sjukdomsssymtom. T ex så gäller följande:
  • Vid sömnlöshet så ska te kokas på 2 gr. lotus-hjärta och 3 gr. lakritsrot
  • Te på hibiscus-blommor är bra som bara den; det är kylande, ökar tillströmningen av urin, samt sänker den inre hettan i kroppen. Det förbättar även hudfärgen och eliminerar ev. utslag man kan få av att äta stark och oljig mat
  • Om man vill gå ner i vikt så ska man göra te på hibiscus, torkad hagtorn, lakritsrot samt socker (!?!).
Osv, osv. Även mycket välutbildade kinesiska kamrater som vi känner är helt övertygade om att det är traditionell kinesisk medicin som gäller och inte de moderna västerländska pillren. Kanske båda alternativen kan vara framgångsrika, bara man själv tror tillräckligt mycket på det.

Nisse brukar dock nöja sig med de sedvanliga medicinerna mot sur mage och som tur är går dessa alldeles utmärkt att inhandla på apoteken. Observera dock de många lådorna med olika kinestecken / örter bakom kassören ovan.

tisdag 18 mars 2008

Tuffa arbetsvillkor

Som den flitige läsaren av denna blogg noterat så pluggar jag ju kinesiska. Vår grupp har ända sedan den första lektionen letts av en alldeles utmärkt lärarinna som heter SunJing. Jag har även tagit privatlektioner av henne och jag har lärt mig massor då. Vid dagens lektion kom hon dock in och började gråtande berätta för oss att hennes chef hade "befordrat" henne till att enbart hålla på med kontorsarbete på skolan istället för att undervisa. Att han skulle komma på att fråga vad HON ville var naturligvis inte att tänka på. Förändringen skulle dessutom träda i kraft per omgående, vilket skulle medföra att vår grupp skulle få inte bara en utan två nya lärare istället. Det tyckte vi inte alls var någon god idé och på rasten bad vi att få tala med bossen. Nu uppstår dock den i Kina kulturellt intressanta situationen att om VI talar om direkt för honom hur fullständigt puckat vi tycker det hela var så skulle ju han förlora ansiktet inför oss - således inte att tänka på. Istället så fick vi be receptionisten att snällt fråga om vi möjligen skulle kunna tänkas få behålla SunJing resten av kursen. Hon kom strax tillbaka och sa att det skulle kunna gå för sig. Några privatlektioner dagtid skulle dock inte vara möjligt längre, så jag får väl se hur jag ska göra framöver.
Att SunJing allra helst ville fortsätta vara lärare på heltid var dock inget vi kunde påverka. Här har man inte samma syn på individer; de är utbytbara mot vem som helst och de får bara acceptera vad de blir tillsagda eller sluta. Tufft!

måndag 17 mars 2008

Svart i rutan

De senaste dagarna har det blivit allt vanligare att de kinesiska myndigheterna censurerar nyhetsinslagen på de internationella nyhetskanalerna. Redan tidigare var det ju vissa ämnen som inte passade sig att tala om i media och de senaste dagarnas händelser i riket som börjar på T och slutar på -et har gjort att det blir smått omöjligt att titta på tex CNNs eller BBCs nyheter utan att det det blir svart i rutan långa stunder. Det hela är lätt löjeväckande för det finns ju en uppsjö av alternativa nyhetsflöden via webben som det går alldeles utmärkt att komma åt om man bara använder en proxy-server utanför Kina (vilket vi gör på en av våra datorer).
Ett flertal olika sajter var redan tidigare blockerade av myndigheterna, och till dessa har nu även YouTube sällat sig. I söndags fm kunde vi tex se låtarna från Schlagerfestivalen där (en viktig händelse i varje sann svensks liv...), men på kvällen var sajten blockerad. The Great Firewall of China hade slagit till igen.

söndag 16 mars 2008

Födelsedagsmiddag

I helgen fyllde Nisse år och vi passade på att besöka en av stans märkligaste restauranger; Green T. Det är ett ställe som är helt inriktat på att se ultra-chict och trendigt ut och inredningen är klart sevärd. Rent prismässigt ligger den på en helt annan nivå än vad som är vanligt i Beijing, men det är definitivt en upplevelse man minns. Kolla länken nedan så får ni se:
Trendigt ställe

fredag 14 mars 2008

Förkylt


Tjing-tjong medicin
Troligtvis som en följd av förra helgens heldag på golfbanan så blev både Nisse och jag förkylda. För ovanlighetens skulle så blev jag krassligare än Nisse; det brukar vara tvärtom. Som tur var kunde vi kurera oss med den fina kinesiska hostmedicinen. Exakt vad den innehåller kan vi inte riktigt läsa oss till, men det är en trögflytande historia som smakar lite lakrits, mynta och viol. Ungefär som hostmediciner hemma, fast lite annan konsistens.

tisdag 11 mars 2008

Skön madrass


Försvenskad Kina-säng

Redan första tiden vi var här insåg vi att kineserna uppenbarligen är vana att sova på betydligt hårdare sängar än vad vi är vana vid. Något sådant som bäddmaddrass var här ett helt okänt begrepp och det enda stället vi hittade en dylik på var IKEA. Vi var dock inte helt nöjda trots inköpet; det var fortfarande rätt hårt och speciellt Nisse blev rätt stel i ryggen. Vad göra? Vi fick helt enkelt beställa en från Sverige och en kollega till Nisse var snäll nog att plocka med den i sin container när de flyttade hit nyligen. Igår var det sov-premiär på det nya sovarrangemanget och nu sover vi som på rutiga små moln (nåja...)!

lördag 8 mars 2008

Kaffe och semlor



Semlor, fikabröd och frukt


Igår gjorde jag ett besök på den svenska ambassaden. Det var den svenska ambassadrisen, Marianne Lindström, som bjöd SWEORna på kaffe och semlor. Tydligen är detta ett årligen återkommande arrangemang och vi var runt 60 damer som dök upp och fikade lite.

De har mycket att stå i på ambassaden den närmaste tiden; i april kommer Fredrik Reinfeldt hit på besök och det är mycket som ska ordnas innan dess. Det är första gången på 16 år som en svensk statsminister besöker Kina och det är väl ytterligare ett tecken på den ökade uppmärksamhet landet fått den senaste tiden.

onsdag 5 mars 2008

Säsongspremiär på hemmaplan


Uppställning av caddies när vi anlände till banan


Många caddies blir det...

Nu i helgen öppnade några av golfbanorna här och vi var med och spelade "Polar invitational". Den arrangeras av Beijing Golfers Club som en upptakt på säsongen och går enligt traditionen av stapeln samma helg som Vasa-loppet avgörs hemma i Sverige och spelas oaktat väderläget. 2007 var det tydligen uselt, men i år samarbetade vädret och det var en fin dag. Själva tävlingen var ett heldagsarrangemang, där det ingick frukost inne i stan, buss t/r golfbanan, spel samt middag inne i stan efteråt. Dessutom ingick även aktiviteter som vinprovning och drinkprovning vid några av hålen - spelet blev självfallet mycket bättre då (NOT...)! Hur som helst: himla kul var det och vi har redan bokat in nästa års tävling i våra kalendrar.