söndag 28 september 2008

Kineser i rymden


Överste Zhai Zhigang lämnar Shenzhou 7 ...


...och viftar självfallet med Kinas flagga

Så har då kinserna gjort sin först rymdpromenad. Visserligen en nyhet som även återgavs i den internationella pressen, men det var rätt kul att se hur det hela presenterades här. Vilken TV-kanal man än satte på så var det olika reportage kring detta. Det som var så kul var just känslan som förmedlades när man kollade på programmen. Det var som om man var förflyttad tillbaka i tiden och satt och kollade på Apollo-färderna från 60-talet. De som snackade var oerhört entusiastiska och visade upp sin nya, fina utrustning och berättade hur extra bra allt var. Det var lite Bengt Feldreich och Teknikmagasinet över det hela. Rätt gulligt på något sätt.

tisdag 23 september 2008

Trafiken tillbaka


Bilarna är tillbaka

Jaha, då var det över. Vad? Jo trafikregleringen, då bilarna enbart fick köra varannan dag beroende på om de hade jämn eller ojämn slutsiffra som registreringsnummer. Trafikkaoset är därför tillbaka, med total igenproppning på ringlederna. Suck! Det sägs dock att myndigheterna överväger någon slags modifierad reglering, där bilar med slutsiffra 1 och 6 inte för köra på måndagar, siffra 2 och 7 inte på tisdagar osv. Vi får hoppas att förslaget går igenom.

torsdag 18 september 2008

Besök hos kiropraktorn

Efter att ha gått omkring med en extremt stel nacke sedan paddlingsövningen i början av sommaren så behövdes det någon slags behandling för att komma tillrätta med det hela. Som tur är så är vi hälsoförsäkrade via Nisses jobb och kan därför besöka Beijing United Hospital för att få hjälp. Då sjukhuset är delvis amerikanskägt så ingår även kiropraktorer bland doktorerna där - i USA har man nämligen en annan syn på "kotknackeri" än vad den kära Socialstyrelsen har i Sverige.

Jag ringde för att beställa tid och de svarade att de "beklagade att det var så lång väntetid" - jag fick sen en tid en dryg vecka senare! Knappast vad man förväntar sig som svensk när man hör orden "lång väntetid" direkt. Jag fick träffa doktor Ferida Khanjani, född i Iran, amerikansk medborgare och utbildad i USA, bosatt i Kina sedan många år och även utbildad i akupunktur här i Kina. Man träffar onekligen människor med de mest skiftande bakgrunder här. Duktig var hon i alla fall, och det blir nog några besök till innan nacken känns bra igen.

onsdag 17 september 2008

En månkaka för mycket


Liten månkaka till höger, mkt tillkrånglad förpackning

I samband med Månfestivalen den 15 augusti så delas det ut månkakor till anställda, vänner, kunder etc. Vi hade provat dem redan förra året och visste därför att de inte direkt är något för oss. De är minst sagt kompakta och även en liten tugga av en månkaka tar en hel evighet att tugga sig igenom och svälja. Jag har faktiskt inte träffat på en enda västerlänning som säger sig gilla dem. Nisse hade fått en på jobbet, men den lyckades vi skicka vidare till vår Ayi. Resebyrån som hjälpte oss att fixa resan till Shanghai gav oss dock ytterligare en. Den lär nog förbli oäten.

tisdag 16 september 2008

Snabbtåg


Tåget anländer


Rätt snabbt...

Ett av få ställen i världen där det finns ett sk Maglev-tåg (från engelskans Magnetic Levitation) är i Shanghai. Det går mellan stan och den internationella Pudong flygplatsen. Sträckan är 30 km och den avverkas på 8 minuter! Maglev-tågen är nämligen extrema snabbtåg som formligen forsar fram.

Vi ska inte alls till den internationella flygplatsen men kunde inte motstå en resa. Vi far T/R och är tillbaka igen på ett litet kick. Som högst är vi uppe i 431 km, men den hastigheten hålls bara i ca 1 minut, sen är det dags att börja sakta in igen. Hisnande!

måndag 15 september 2008

Orient Pearl Tower


Orient Pearl TV Tower


Utsikt över Puxi - The Bund till vänster


108 mil hem till Beijing


Väldigt farlig polishund vaktade tornet

En av de mera spektakulära byggnaderna i Shanghai är Orient Pearl TV Tower. Höjden är 468 meter, men vi fick inte fara upp riktigt så högt. Utsikten var rätt OK dock, trots det mulna vädret.

Gammalt och nytt i Shanghai


Gammalt och nytt huller om buller


Poppis med nylagad anka


Lummigt i de gamla franska kvarteren


Nice? Nej Shanghai


Antikmarknad mitt i stan


Färska krabbor måste bindas ihop för att inte smita


Så där ja, nu kommer de inte undan (kräftor till höger)


Solpaneler på kiosken

Shanghai anses vara Kinas största stad, men det är inte helt givet vad som menas med det. Folkmängden anges ibland till 18,7 milj. men då tar man med även områdena runt om staden. Hur man än räknar så är det en enorm stad, med folk överallt.

söndag 14 september 2008

Mat och dryck i Shanghai


Jin Mao tower bland molnen


Drink på hög höjd 1


Drink på hög höjd 2


Jade on 36


Räkan serverades inne i burken (citrongräs o. mango - mums!)

Ett måste var att ta sig upp i en av de högre skyskraporna. Vi valde att fara upp i Jin Mao tower som är världens just nu 6:e högsta byggnad med sina 421 meter. Allra högst upp ligger baren Cloud 9 och det var den vi besökte. Tyvärr samarbetade inte vädret så särskilt, så själva utsikten blev det inte så mycket med när vi väl kom upp. Goda drinkar hade de i alla fall.

Kvällen före hade vi varit på en alldeles utmärkt restaurant; Jade on 36. Den ska vara en av Kinas 50 bästa restauranger och enl. min mening står den sig alldeles utmärkt jämfört med de bästa krogarna i Europa.

En färd under floden

En lite speciell attraktion är tåget som går i en tunnel under Huangpufloden, mellan Puxi och Pudong. Kolla in videon så förstår ni vad jag menar...

lördag 13 september 2008

En långhelg i Shanghai


Nisse och något disig vy över Pudong-sidan


Klarare vy över Pudong


Strandpromenaden The Bund på Puxi-sidan


The Bund är poppis bland befolkningen

Helgen innehöll en extra ledig dag ("Moonfestival") och vi passade på att besöka Shanghai. Det var första besöket för oss bägge och det visades sig vara en mycket trevlig stad. Mycket mera kosmopolitisk än Beijing, samtidigt som den på något konstigt sätt även var mera kinesisk. Det var mera liv och rörelse ute på gatorna, folk stod i kö och väntade på ankor, flera märkliga cykelfordon etc etc. I Beijing har ju stora delar av staden rivits och moderniserats på bara några få år, medan utvecklingen i Shanghai har pågått mycket längre. Det gamla och det nya samsas där sida vid sida, medan man i Beijing mejar ned i snabb takt. Hur som helst, Shanghai är en rätt skön blandning av öst och väst.

onsdag 10 september 2008

Vattenläcka


Reparation pågår

Medan OS pågick som bäst hade vi lite stök hemma; det läckte vatten någonstans inne i ett av badrummen. Tyvärr hann det sprida sig under golvet och orsakade även skada på golvet utanför badrumsdörren. Efter diverse dividerande och besök av hantverkare i olika omgångar så fick de stopp på läckan och fixade golvet. Reparationen ser väl inte direkt så bra ut och hade det varit vår lägenhet hade vi aldrig accepterat jobbet. Men vår hyresvärd tyckte det blev för dyrt om det skulle göras mera grundligt, så det är bara att gilla läget. Torrt är det i alla fall.

måndag 8 september 2008

Lokalt väder


Den svarta burken är väderstationen


Utsikt från Mats o. Jeans terass - vårt hus till höger

Vår kamrat Mats är oerhört intresserad av diverse tekniska prylar. När han och hans nyblivna hustru Jean flyttade till vårt område Park Avenue i våras passade han därför på att köpa en egen väderstation. Den har han satt upp på deras terass och det går nu alldeles utmärkt att få en mycket lokal väderprognos on-line.

September anses för övrigt av lokalbefolkningen som månaden med bäst väder. Vi kan bara hålla med; dagarna är inte alltför heta utan mera som riktigt bra, svenska sommardagar. Kvällarna lagom svala för att svalka lite och luften relativt klar. Fast i söndags morse vaknade vi av att det åskade så det stod härliga till! Efter att ha försökt somna om under ca en timme gav vi upp och steg ur sängen redan vid 6 på morgonen. Tur att vi hade valt att spela golf på lördagen istället, när vädret var fint.

fredag 5 september 2008

Rätt stor skärm


The Place dagtid - skärmen inte på


Lite senare var det akvarium

Ett av det stora antalet shoppingställen i stan heter The Place. Det ligger inte alltför långt från där vi bor och den speciella attraktionen just med detta ställe är dess gigantiska TV-skärm. Den är nämligen 250 m lång och 30 m bred! Större än en normalstor villatomt således. Världens största skärm finns i Las Vegas (var annars?), men denna kommer som god tvåa. Den är tillverkad med avancerad LED-teknik, men jag gissar att den nog drar rätt så mycket el ändå.

Jag cyklade dit idag, satte mig på ett kafé och drack en mango-smoothie samt njöt av det vackra vädret. Beijing är rätt trevligt så här års.

tisdag 2 september 2008

Vanlig svensk bricklunch


En helt vanlig svensk bricklunch


Fast kräftor kanske inte alltid ingår


Kräftkalas på IKEA

Idag for jag till IKEA för att fylla på matförrådet. Då jag kom dit vid lunchtid passade jag på att inta en typisk, svensk bricklunch; köttbullar med mos och lingonsylt. Eftersom det är kräftsäsong nu så fanns det även möjlighet att plocka på sig lite kräftor som tilltugg. Allt sköljdes ned med en Mariestad, och som avslutning en kaffe med kanelbulle. Total kostnad; 45 yuan (ca 40 sek).

måndag 1 september 2008

Dags för kultur


Ensemblen tackar publiken


Biljetterna beställs på webben och levereras hem


Monika utanför Ägget


Nisse utanför Ägget


Ägget är populärt bland fotografer; Nationalförsamlingen till vänster

Efter all sport den sista tiden var det nu dags för lite kultur. Igår var vi och såg Puccinis opera Turandot. Handlingen i korthet går ut på följande: prinsessan Turandot har lovat gifta sig med den friare som löser hennes tre gåtor. Om de misslyckas kommer de att halshuggas. Efter många avrättningar kommer till slut en okänd prins som lyckas gissa rätt. Turandot vill dock inte kännas vid sitt tidigare löfte och prinsen ger henne då en gåta som hon istället ska lösa. Om hon gissar hans namn innan gryningen, ska hon slippa undan och istället ska han begå självmord. Prinsen lyckas dock tina Turandots hjärta till slut och det hela slutar lyckligt (ovanligt för en opera får man säga).

Vad är då så speciellt med just denna opera? Jo, allt utspelar sig på det kinesiska hovet inne i den Förbjudna Staden, vars entré bara ligger några hundra meter från teatern. Vi ser nämligen föreställningen på den nybyggda National Center for the Performing Arts, även känd som Ägget. En rätt fantastisk känsla - dikt och verklighet flyter samman.

Själva teatern är också en fantastisk skapelse. En enorm kupol som ligger och "flyter" ute i vattnet. Vi gick ett och ett halvt varv runt innan vi väl lyckades hitta ingången.