måndag 1 september 2008

Dags för kultur


Ensemblen tackar publiken


Biljetterna beställs på webben och levereras hem


Monika utanför Ägget


Nisse utanför Ägget


Ägget är populärt bland fotografer; Nationalförsamlingen till vänster

Efter all sport den sista tiden var det nu dags för lite kultur. Igår var vi och såg Puccinis opera Turandot. Handlingen i korthet går ut på följande: prinsessan Turandot har lovat gifta sig med den friare som löser hennes tre gåtor. Om de misslyckas kommer de att halshuggas. Efter många avrättningar kommer till slut en okänd prins som lyckas gissa rätt. Turandot vill dock inte kännas vid sitt tidigare löfte och prinsen ger henne då en gåta som hon istället ska lösa. Om hon gissar hans namn innan gryningen, ska hon slippa undan och istället ska han begå självmord. Prinsen lyckas dock tina Turandots hjärta till slut och det hela slutar lyckligt (ovanligt för en opera får man säga).

Vad är då så speciellt med just denna opera? Jo, allt utspelar sig på det kinesiska hovet inne i den Förbjudna Staden, vars entré bara ligger några hundra meter från teatern. Vi ser nämligen föreställningen på den nybyggda National Center for the Performing Arts, även känd som Ägget. En rätt fantastisk känsla - dikt och verklighet flyter samman.

Själva teatern är också en fantastisk skapelse. En enorm kupol som ligger och "flyter" ute i vattnet. Vi gick ett och ett halvt varv runt innan vi väl lyckades hitta ingången.

Inga kommentarer: