fredag 31 oktober 2008

Gott med vin från Alsace


Legendale Hotell, Beijing


M. Hubert Trimbach hälsar gästerna välkomna


Snart dags att inleda måltiden


"Filet de Thon en Groute de Graine de sesame, Salade de choux
chinois, Vinaigrette au Wasabi". Till detta dricks Gewurztraminer
Cuvée de Ribeaupierre AOC 2001.


"Duo d'espumas au Betteraves Rouges et Courgettes au Thym".
Drycken är Riesling Cuvée Frédéric Émile AOC 2001.


"Parfait de Pomme au Calvados, Sorbet de Pomme Verte,
Beignet de Pomme et de date". Dryck är Gewurztraminer
Vendanges Tradives AOC 2001.

Igår var vi på en mycket trevlig vinmiddag. Värd var Monsieur Hubert Trimbach, en snart 70-årig gentleman från vinhuset med samma namn. Middagen hölls på det alldeles sprillans nya hotellet Legendale Hotel , som är ett extremt lyxigt hotell rätt nära centrum. Under OS bodde diverse höjdare där, och hotellet var då omringat av militärer för säkerhets skull. Jag gissar att de som ritade stället hade Versaille i åtanke när de funderade ut designen, men jag tycker mest det hela ser ut som någon slags gräddbakelse med extra socker på.

Själva middagen och därtill hörande viner var dock alldeles utmärkt. Extra kul att det var just Trimbach; Nisse har ju varit i byn där vingården ligger (Ribbeauvillé i Alsace) med jobbet ett antal gånger och även besökt själva vingården.

söndag 26 oktober 2008

Babyshower


Jean, Jami och Peony


Några av gästerna


Jami med chokladblöja

Våra vänner Mats och Jean gifte sig på den svenska ambassaden i våras, men har inte haft något kalas ännu. Själva festen, inklusive en bröllopsceremoni kommer att äga rum i Hua Hin, Thailand helgen den 9 november. Vi ska dit, tillsammans med ca. 90 gäster från när och fjärran. Då paret väntar sitt första barn i början av 2009, hölls det därför en kombinerad möhippa/babyshower för bruden enligt amerikanskt manér (Jean är ABC-kines = American Born Chinese). Jag var där, tillsammans med ca. 15 andra kvinnliga gäster. Annorlunda än en svensk möhippa så till vid att bruden inte behöver bli berusad och göra bort sig vilket ju är rätt skönt. Istället var det lite snälla lekar som bla annat gick ut på att gissa vad olika burkar av barnmat egentligen skulle smaka (ALLA var rätt äckliga) samt vilken typ av choklad som var insmetad i blöjorna (ja, det såg ut som något annat...).

lördag 25 oktober 2008

Vattenshow i vattenkuben


Musikkoordinerade vattenkaskader


Riverdance finns även i Beijing numera


Disco vid hopptornet

Under OS gick ju simgrenarna inne i den utifrån mycket spektakulära arenan Vattenkuben. Vi lyckades då inte få tag i några biljetter, så istället var vi i fredags och kollade på en musik- och vattenshow som de höll inne i arenan. Själva föreställningen var väl OK, men man blir snabbt less på sprutande vattenkaskader även om de är snygga. Kul att se arenan inifrån dock, även om den nog är snyggast från utsidan.

måndag 20 oktober 2008

Höst på golfbanan

Antagligen årets sista runda med fint väder, denna söndag soligt och varmt ca 25 grader mitt på dagen. Monika spelade mycket bra inledningsvis med 3 birdies och 39 slag på de första 9 hålen, därefter gick det lite sämre men hon slutade på 3e plats och vann några bollar.


Monika slår på en boll


Tanterna som krattar banan


Mycket löv


Svårt konstnärligt foto med nya kameran

Info:

Vi har köpt en ny kamera, en liten kompakt sak från Nikon P6000, förutom att den är liten och tar bra bilder så har den inbyggd GPS och lagrar positionen för varje bild. Mycket praktiskt att veta var man varit när kortet togs.

söndag 19 oktober 2008

En skön dag bland bergen


Vackra höstfärger


Rätt så brant stigning på muren


Kineser på mur


Här tog vi lunch rast


Tunnel in i berget som ryssarna hjälpte till att bygga under
andra världskriget


Mycket fokuserade fotografer


Denna lilla krabat var föremålet för fotografernas intresse

Helgen bjuder på fantastiskt fint väder, så det gäller att passa på att vara ute så mycket det går. I lördags for vi iväg med Beijing Hikers och vandrade uppe bland bergen hela dagen. Otroligt vackert med alla höstfärger så här års.

När vi kom tillbaka till stan åkte vi förbi den tyska slaktaren och hämtade upp den färska gåslever vi beställt tidigare i veckan, samt köpte lite oxfilé, konjak och vin. For sen hem och lade oss i varsitt badkar med ett glas konjak inom räckhåll. Efter en dag med tufft friluftsliv måste man ju återhämta sig lite.

tisdag 14 oktober 2008

Ännu ett hösttecken


Rent ska det bli

Dags för ytterligare ett bevis för att hösten är här; fönsterputsningen. Den sker en gång på våren och en gång på hösten. Tur att man slipper göra det själv.

måndag 13 oktober 2008

Disappointing season?

Roade mig idag med att testa en översättning av vår blog till engelska med hjälp av Google Translate . Resultatet är fullt begripligt och funkar utmärkt för att förmedla i stort vad man vill säga. Fast det fanns ju några rätt lustiga inslag enligt nedan (inlägg från 2 sept):

Idag for jag till IKEA för att fylla på matförrådet. Då jag kom dit vid lunchtid passade jag på att inta en typisk, svensk bricklunch; köttbullar med mos och lingonsylt. Eftersom det är kräftsäsong nu så fanns det även möjlighet att plocka på sig lite kräftor som tilltugg. Allt sköljdes ned med en Mariestad, och som avslutning en kaffe med kanelbulle. Total kostnad; 45 yuan (ca 40 sek).

"Today for me to IKEA to fill in matförrådet. When I arrived at lunchtime suited me to take a typical, American brick lunch; meatballs with mash and lingonberryjam. Since it is disappointing season now, there was also an opportunity to pick up some crayfish as snacks. All sköljdes down with a Pietermaritzburg, and to conclude a coffee with kanelbulle. Total cost: 45 yuan (about 40 sec). "

Svenskt är således lika med amerikanskt, kräftsäsong är disappointing (min favorit) och törsten släcker man inte med en Mariestad utan med en Pietermaritzburg. Bra att veta!

Testade sedan att även göra den omvända översättningen, dvs att ta den engelska versionen enl. ovan och översätta den till svenska. Då blev det så här:

I dag för mig att IKEA för att fylla på matförrådet. När jag kom vid lunchtid passar mig att ta en typisk, svensk tegel lunch, köttbullar med mos och lingonsylt. Eftersom det är en besvikelse säsong nu, det var också en möjlighet att ta upp några kräftor som snacks. Alla sköljdes ner med en Mariestad, och att sluta en kaffe med kanelbulle. Totalkostnad: 45 yuan (ca 40 sek).

Inte alltför olikt orginalet (fixade ju tom ölen), fast den där svenska (!!!) tegellunchen låter inte något vidare. Fast vad kan man förvänta sig när det är besvikelsesäsong...?

söndag 12 oktober 2008

Beijing från ovan


Väl tilltagen cykelbana (OBS Nisse med hjälm)


Peanutbutter milkshake och amerikanska pannkakor; en
riktigt hälsosam brunch (tur att vi motionerade sen)


CCTV-tornet till höger, World Trade 3 högsta tornet


Förbjudna Staden till vänster


Fågelboet (OS-stadion) och Vattenkuben rakt
norröver från den Förbjudna Staden


CBD (Central Business District) by night

Vädret här är rätt fantastiskt nu; det är en bit över 20 grader på dagarna med klar och torr luft medan det blir runt 10-12 grader på nätterna. Frosten är dock en bit bort ännu tack och lov. I lördags kände vi oss äntligen fullt återställda efter den påfrestande magsjukan och passade därför på att njuta av en cykeltur i det fina vädret. Den här gången for vi dock inte utanför stan, utan istället rätt in i smeten.

Första stopp blev en brunch på Grandma's Kitchen (dom har verkligen OERHÖRT goda milkshakes) nära Ritan Parken, innan vi så småningom hamnade på ett av staden häftigare museum; Beijing Urban Planning Museum. Det ligger precis vid sydöstra sidan av Himmelska Fridens Torg och den stora attraktionen är en enorm modell av staden som den är tänkt att se ut inom några år. Rummet där den finns är ca 200 kvm stort och modellen täcker större delen av golvet. Där det inte finns modeller, täcks golvet av ett flygfoto. Man fattar verkligen hur enorm staden är när man ser denna överblick.

Naturligvis så finns den även en film på YouTube därifrån:

fredag 10 oktober 2008

Kälkåkning från Great Wall

Vi var på en team building aktivitet med jobbet och besökte Great Wall vid Mutianyu. För att komma ned från muren går det att ta en färd med rodel. Jag kunde inte låta bli att spela in en film även om det var förbjudet. Under färden tappade jag kepsen men den fastnade under kälken på den som åkte efter mig, våran SW manager Dave.

Se denna kvalitetsfilm:

torsdag 9 oktober 2008

Slut på AC, värmen på

Vid hemkomsten från Philippinerna så blev vi informerade om att nu var servicen med AC avstängd för året, och istället var det värme på som gällde from den 7:e oktober. Att det sedan är runt 20 grader utomhus om dagarna och fortfarande rätt varmt har liksom inte med saken att göra - här gäller det att följa kalendern slaviskt. Är det varmt inomhus när man ska sova? Yes! Behövs värmen just nu? No! Verkar det hela vettigt? No, but this is China...

onsdag 8 oktober 2008

Cebu golf


Alta Vista golf club - rätt vackert får man säga


Golfbana inne på flygbasen; en pensionerad amerikansk
general basar för stället


Tarzan?

Några obligatoriska goflbilder måste ju även med. Vi spelade tre olika banor, varav Alta Vista var den klart bästa. Den ligger uppe bland bergen och har en spektakulär utsikt över ön och havet omkring.

Efter avslutad runda på Alta Vista tog vi oss några välförtjänta öl. Vi passade även på att äta lunch; en köttbit. Det borde vi nog inte ha gjort, för när vi dagen efter skulle fara hem så blev Nisse akut magsjuk. Större delen av hemresan (ca 6 timmars flyg med byte i Hong Kong) tillbringade han sedan böjd över en spypåse och var helt slut när vi äntligen kom hem igen. För min del dröjde det till på torsdag innan magen havererade. Tur dock att vi inte blev dåliga samtidigt, då hade vi nog fått boka om flyget hem.

Lika som bär


Tvillingar 1


Tvillingar 2

Hotellet vi bodde på i Cebu var mycket populärt bland koreaner; av hotellets totalt 547 rum så var drygt 300 av dom bebodda av just koreaner (jag hittar inte på, det var hotellets egen värd som berättade detta när vi kom). Särskilt poppis var det för nygifta att åka hit på smekmånad och då ingår tydligen att man även klär sig likadant. Vi såg massor av exempel på detta; speciellt rara var de som hade köpt likadana baddräkter. Han hade långa badbrallor och hon hade en bikini i likadant tyg.

Jag förslog Nisse att vi skulle göra något liknande, men han tände inte riktigt på den idén.

tisdag 7 oktober 2008

Oktoberlov på Cebu


Här ligger Cebu


Utsikt från balkongen


Obligatoriskt oväder på kvällen


Hotellet vi bodde på


På väg ut för att snorkla


Mycket spännande att se under ytan


Skiftar kanske något lätt i rosa...

Så var det dags för en av årets lediga veckor; oktoberlovet. Som vanligt, läge för att lämna landet och den här gången for vi till Cebu, på Filippinerna. Vi bodde på denna resort och hade det rätt bra under en knapp vecka. Vi badade och snorklade, spelade några rundor golf och tog igen oss i största allmänhet.

För min del så var det första besöket på Filippinerna, men Nisse hade faktiskt varit på just Cebu tidigare i jobbet. Han kände dock inte alls igen sig; det var rätt länge sedan. Intrycket var att det kändes rätt likt Thailand, fast kanske något mera otryggt att vistas i.