söndag 30 november 2008

Thanksgiving dinner


Jättepippi på drygt 7 kg


Jean fixar till det sista


Gästerna vid bordet

Igår var vi bjudna på Thanksgiving dinner hos Mats och Jean. Det är en amerikansk helg då familjen samlas och äter en stor tillsammans. Är ursprungligen en slags skördefest om jag minns rätt, där man "tackar" för en god skörd. Numera är det en matfest som ung. kan liknas vid den svenska julen, dvs det finns en rätt klar uppfattning om vilka rätter som ska ingå på bordet.

Mats och Jean hade verkligen ansträngt sig utöver det vanliga och vi lät oss väl smaka. Vi fick kalkon (huvudnummer vid Thanksgiving), potatismos smaksatt med tryffel, cranberry sås, cornmuffins, mm mm. Innan maten fick vi även ett svenskt inslag i form av glögg med pepparkakor.

fredag 28 november 2008

En apparat till


Ny apparat i sovrummet

Det är inte bara Monika som köpt nya prylar till hemmet den senaste tiden. Medan jag var i Sverige har Nils införskaffat en luftfuktare till sovrummet. Vintertid är luften enormt torr här och de flesta brukar då köra med luftfuktare inomhus. Vi kom dock aldrig till skott förra vintern, men då Nisse hostat betänkligt mycket den senaste månaden var det dags för åtgärder.

torsdag 27 november 2008

Åter i Beijing


Den svenska "tomten" har varit på besök

När jag lämnade Stockholm hade det naturligtvis börjat töa och det kändes därför rätt OK att lämna slask och mörker bakom sig. Efter en behaglig flygresa (vi hade stark medvind och kom fram långt före tidtabellen) kom jag så åter till Beijing. Där möttes jag av strålande solsken, klara skyar och runt 10 plusgrader. Den karaktäristiska vinterlukten av kol i luften var väl dock mindre bra; from den 15 november kör de nämligen igång kolkraftverken för full gas, oaktat om det behöves eller ej. De stängs sedan inte av förrän den 15 mars. Tur att vi har luftrenare inne i lägenheten.

Mina väskor var välfyllda med diverse "svenska" nödvändighetsartiklar, tex löjrom, Västerbottensost, palt, Vilmas knäckesticks, Calvados, choklad från Ejes, kaffe-patroner, saltlakrits, en GPS, en webradio, diverse böcker på svenska mm mm. Tur att SAS var på gott humör vad avsåg övervikten.

tisdag 25 november 2008

Vinterns snöfall i Stockholm?


S:t Eriksområdet i vinterskrud


Vintergubbe


En av stans vackraste vyer; Hantverkargatan
mot Stadshuset. Lite dålig sikt kanske...

Helt plötsligt var hela stan alldeles vit! Rätt vackert att se, även om det därmed blev kallare än vad jag räknat med under vistelsen i Stockholm. Som tur var så fick jag låna en dunjacka av snälla Rita, så jag slapp frysa alltför mycket.

En observation jag gjorde på tunnelbanan; i Beijing lever man som i en bubbla när man rör sig ute bland folk. Jag förstår vissa ord här och var, men man kan lätt stänga det ute och ignorera vad som sägs. I Sverige förstår man ALLT som sägs, vilket även innebär att man får lyssna på en massa snack som man egentligen inte har något intresse av att ta del av. Du kan inte "stänga av", och det blir därmed lite tröttsamt istället. Det finns väl för-och nackdelar med bägge dock.

torsdag 20 november 2008

En vacker dag i Stockholm


Favoritvy från Norr Mälarstrand

Jag är på besök i Stockholm under en dryg vecka, medan Nisse är kvar i Beijing och jobbar. Den flygbiljett han lyckades vinna på golftävlingen i våras gällde endast till slutet av november, och då han inte hade möjlighet att fara iväg pga jobbet, så överlät han den istället till mig. Hemskt rar make jag har! Visserligen är väl inte november årets bästa månad i Sverige direkt, men ändå kul att komma hem och träffa lite folk som man saknar.

söndag 16 november 2008

Svenska vampyrer i Kina


Blackebergs vampyrer har hittat till Beijing

Helgen blev lugn då Nisse är lite förkyld. Igår var vi till Todai och åt skaldjursbuffé på kvällen. Stället är enormt och för ca 200 RMB per skalle kan man käka fisk/skaldjur samt massor med annan mat för allt vad tygen håller. Fri tilldelning av vin/öl etc ingår även. Mycket prisvärt, även om det med Beijingmått mätt är rätt dyrt.

Idag var vi iväg till Salt och åt brunch. Alltid lika trevligt och idag extra gott då vi även tog varsin Champagne-cocktail till maten. Efter det en skön liten promenad (det är ca 12 grader, soligt och vindstilla) till en DVD-affär där vi hittade en svensk film; Låt den rätte komma in. Inte så jättevanligt att svenska filmer dyker upp på dessa breddgrader direkt, men den här gången har kopieringsexperterna varit snabba. Ikväll blir det svenska vampyrer således!

onsdag 12 november 2008

Vaktombyte


De nya vakterna redo för tjänst

För någon månad sedan så bytte de vaktbolag här i området. Vi har inte direkt märkt någon skillnad vad det gäller själva arbetsinsatsen, men de nya grabbarna har i alla fall stiligare uniformer. Fast killen vid grinden som jag brukade öva kinesiska med försvann tyvärr.

måndag 10 november 2008

På bröllop i Hua Hin


Jean och Mats Lundgren (samt mini-Lundgren på G)


Bröllopstårtan skars upp med ett stort svärd


Jeans föräldrar till höger leder sången, gammelfarmor
till vänster (94 år!!!) rockar loss


Några av bröllopsgästerna spelade golf på Banyan-banan

Så kom vi då iväg till Hua Hin i Thailand på bröllopet mellan våra goda vänner Mats och Jean. Det var upp emot 90 gäster i olika åldrar som flugit dit från 17 destinationer världen över. Kalaset varade i dagarna tre (som sig bör), men Nisse och jag passade på att åka dit några dagar i förväg och fick på så sätt en liten minisemester. Hotellet i Hua Hin där kalaset hölls kände vi väl till; vi var där på oktoberlovet 2007. Det är ett riktigt toppenställe som det var mycket trevligt att återvända till.

Programmet för helgen hittar ni här, och det var en riktigt kul kalas som vi är hemskt glada för att vi fick komma på.

måndag 3 november 2008

Hälsovårdsinspektionen uttalar sig


Högsta betyg i hygien

Inför OS så fick "alla" restauranger i stan besök av hälsovårdsmyndigheten. De gick igenom hygienen på de olika ställena och klassade de sedan baserade på hur bra de ansågs vara. A är högsta betyget, vilket betyder "excellent sanitation". Lägre än B "good sanitation" vill man ju knappast gå på. Denna bild är tagen på en kineskrog nära Nisses jobb; högsta betyg således. McDonald's i närheten har dock enbart lyckats komma upp i ett B och får nog bättra sig lite.

lördag 1 november 2008

Rita på besök


Rita vid Fågelboet...


... och vid Den Himmelska Fridens Port


Monika på muren


Shopping på glasögonmarknaden (MKT billigare än i Sverige)

Under veckan har vi haft besök av vår vän Rita. Det var hennes första resa till Kina, och naturligtvis har vi då kört några av de "måsten" som ska till för en ny besökare i Beijing.

Måndagen hon kom hit promenerade vi ner till massagestället, sen en middag på Mare. Tisdagen innehöll en cykeltur, till en början lite utanför staden. Efter en lunch med kinamat, for vi vidare till OS-området där vi gick omkring någon timme. På kvällen ett step-pass på gymmet. Onsdagen gjorde vi en tur upp till muren (Mutianyu), och for efteråt direkt till fotmassage samt avslutade med ett besök på blommarknaden. Torsdagen var det shopping för fullt; kameramarknaden, Pearl-market samt glasögonmarknaden. På kvällen blev det vinmiddag med farbror Trimbach. Fredagen innehöll ytterligare en cykeltur; denna gång ner till Himmelska Fridens torg. Rita besökte den Förbjudna Staden, medan jag strosade omkring längs Qianmen Dajie som ligger söder om torget. På kvällen Sichuan-mat på Vattenhjulet.

Fullt schema med andra ord!