lördag 31 juli 2010

Björnkalas


Grattis Björn!


Utrustad för allt


Nils överlämnar korvgåvan...


...som inhandlats hos Holmgrens i Lund


Adde och Rita skötte grillen

En av våra närmaste vänner, Björn, fyllde jämt den sista juli. Vi fick komma på kalas och tackar för en trevlig kväll. Grattis Björn - det är nu livet börjar (vet av egen erfarenhet...)!

fredag 30 juli 2010

Ett stopp i Tylösand

På vägen tillbaka till Stockholm stannade vi en natt hos goda vänner i Tylösand. Vi spelade en golfrunda med dem på Halmstads GK (norra). Sorry, nu blev det visst golf igen...

Tack Eva och Jocke för en trevlig dag och kväll! Det var mycket trevligt att spela tillsammans och jag hoppas att vi kan göra om det i Stockholm lite längre fram.

Dagen vi far spelade Eva och Jocke tävling tillsammans. Eva lyckades då med konststycket att göra hole in one - grattis!

torsdag 29 juli 2010

En vecka i Skåne


Vid Skanörs hamn


Stranden vid Skanör


Spel på Ljunghusen


Turning Torso


Öresundsbron i bakgrunden

Nisse har nu fått tillgång till en tillfällig lägenhet i Lund. Som bekant kommer han att veckopendla mellan Stockholm och Lund. Lägenheten är helt OK och ligger oerhört bra till mitt i centrum. Vi hade denna som utgångspunkt under vår Skånesemester och för att göra en lång historia kort så for vi mest runt och spelade golf (ja, ja, ja... lite tjatigt är det kanske). Banorna vi spelade var Bokskogen, Ljunghusen och Barsebäck (Donald Steel course), som alla är rankade bland de bästa banorna i Sverige. Ljunghusen och Barsebäck levde upp till förväntningarna, men Bokskogen blev vi lite besvikna på.

Nog om golf (for now...)!

Vi hann även med utflykter till Skanör/Falsterbo och Västra hamnen i Malmö. 195 sek ville de ha för att man skulle få gå upp i Turning Torso - glöm det! Fast det är rätt fint i Skåne faktiskt, i alla fall på sommaren.

lördag 24 juli 2010

Västkusten i strålande sol


Värdparet Magnus och Maria


Bryggseglare (Magnus skrubbar botten på båten)


Var är kättingen?


Härlig middag vid båthuset


Mums!


Storfiskaren


Dagens fångst (jag fick faktiskt upp flest...)


Fantastisk solnedgång

Nästa anhalt på vår Sverigeturné var Västkusten, närmare bestämt Käringön utanför Orust. Några vänner till oss har ett hus där, och vi hälsade på dem under två dagar. Vi hade härliga dagar där, med fantastiskt väder hela tiden. Stort tack till Magnus och Maria för er gästfrihet!

onsdag 21 juli 2010

Den borttappade byn


Emil von Schultz och Jan-Erik Johansson


Fyra av fem Nick i betyg


Husets vin var prisvärt

Ibland kommer man till vissa platser lite av misstag, och det kan bli helt otroliga upplevelser. Vi var just med om en sådan. Vårt nästa mål under semestern var Västkusten, men vi ville ta det lite lugnt och ta ett stopp med golf och övernattning på vägen. Valet föll på Forsbacka GK i Åmål, men tyvärr var deras golfhotell redan fullbokat. Jag letade då på ett värdhus som ligger en knapp mil därifrån, nämligen Svanskog värdshus i den lilla tätorten Svanskog. Den har historiskt hetat Svaneholm, men 1996 lyckades tydligen Lantmäteriet göra fel på sin karta och ändrade namnet till Svanskog. Rättning ska visst vara på gång dock, vilket år som helst.

Efter golfrundan kör vi mot Svanskog. Vi ser inte till några människor och lyckas köra igenom hela byn (tog max 2 minuter) utan att hitta värdhuset. En vända till så dyker det dock upp och vi parkerar utanför. Stället verkar dock vara helt öde även det, men vi blir varmt välkomnade i dörren av värdhusets ägare Emil von Schultz. Han är en distingerad herre i sina bästa år, och han börjar genast berätta de mest otroliga historier om vad han varit med om. Vilka som är sanna får man nog bedöma själv. Till sin hjälp har han köksmästaren Jan-Erik Johansson, även han en vithårig herre, med helt fantastiska polisonger.

Här har tiden helt stått still sedan 70-talet ungefär (även om det på deras hemsida står att "i Svenskog står tiden aldrig still"). Inredning, böcker, tidningar och maträtter; allt kommer från en svunnen tid. Maten är de oerhört stolta över eftersom de gör allt "från scratch", och visst är den helt ok. Kanske inte jättespännande, men vällagad.

En annan källa till oerhörd stolhet verkar vara att artisten Nick Borgen (ni kanske möjligen minns honom från "we are all the winners" i den svenska Melodifestivalen 1993... eller inte...) verkar gilla stället skarpt. Han har nämligen gett det 4 av 5 Nick i sin egen bedömningsskala. Vi får även reda på att han kommer att anlända mitt i natten, så om vi blir väckta så vet vi varför.

Vi sover oss dock igenom detta drama och när vi lämnar Svanskog bakom oss och kör mot Västkusten nästa dag är vi på det klara med att vi upplevt något minnesvärt. Lite Twin Peaks känsla mitt i Dalsland - who would have guessed?

När vi återvänt från semestern såg jag att det skrivits en artikel i Värmland Folkblad om värdhuset. Även reportern fick höra en hel del berättelser verkar det som.

tisdag 20 juli 2010

Åter Stockholm


Trädnisse i Tyresta


Båtarna verkar ha blivit större senaste åren


Den lilla, lilla mopsen hade både flytväst
och egen rosa bädd att ligga på

Efter vår lilla turné i bla Småland for vi tillbaka till Stockholm. Blev väl inte helt rätt rent logistiskt tänk, men vi behövde tillbaka för att fixa prylar inför nästa bilfärd ner till Skåne.

På måndagen tog vi en skogspromenad i Tyresta nationalpark. Äntligen fick vi våra drömmar om sköna skogspromenader i tysta (och myggfria) skogar uppfyllda! Insåg även att vi inte varit där sedan den stora skogbranden 1999. Man fick egentligen inte vistas där då, men vi gick in i området ändå under hösten och kollade runt lite. Otroligt vad det har vuxit upp sedan dess.

Efter Tyresta fick vi ett infall och for vidare till Nynäshamn för att fika. Parkerade i hamnen och gick omkring ett tag och kollade in båtlivet. Lär nog vara rätt stilla här på vintern gissar jag. Vi köpte även med oss lite rökt fisk till kvällens middag med Rita och Per.

En skön dag med avkoppling i närområdet. På tisdagen bar det av igen.

söndag 18 juli 2010

Vidare till Småland


Pristagarna i damklassen

Efter all kultur de senaste dagarna var det dags för lite golf igen. Vi for vidare söderut ner till Jönköpingstrakten och bodde över på Tokeryds Herrgård. Den ligger vackert till men rummen var rätt trista. Det kan man dock inte säga om maten dock, den var helt fantastiskt god och överträffade verkligen våra förväntningar.

På lördagen när vi skulle spela golf på Sand GK visade det sig att de hade tävling, så vi skulle inte kunna gå ut förrän på eftermiddagen. När vi ringde och kollade så var dock inte startfälten fullt, och vi beslutade därför raskt att deltaga i tävlingen. Tur var väl det, för jag spelade rätt bra i all regn och rusk och lyckades faktiskt vinna damklassen! Förutom fina priser så får jag därmed även vara med i finalen Golf Digest Viasat Trophy 2010, på Vidbynäs GK i september - kul! Själva banan var oerhört tjusig och vi kommer definitiv att fara dit igen någon gång för att spela.

fredag 16 juli 2010

Lite mera kultur


Nisse och Tobbe läser på lite


Dessa känner jag igen - vi hade en vit hemma


Före datorns tid


Räknemaskiner; i alla fall modernare än räknestickor


Saftkannorna känner jag också igen


Så sant så...

Fredagen blir ytterligare en dag med kulturell inrikting (som omväxling till all golf). Vi besöker nämligen Länsmuseet i Örebro och kollar på två utställningar de har där med anknytning till släkten Bernadotte. Den ena visar designproduktion inom släkten(dvs Sigvard) som är rätt kul att se; det är många bruksföremål vi känner igen från när vi var små.

Den andra utställningen ges med anledning av att det i augusti 2010 är 200 år sedan den förste Bernadotten valdes till kung av Sverige vid en riksdag som hölls just i Örebro. Även denna är intressant, och jag var nog inte helt insatt i alla turerna kring hur själva valet gick till. Kort sagt kan man väl säga att en helt annan tronföljare hade majoriteten av rösterna, innan den gode Jean Baptiste dök upp och lovade bl a en stor påse pengar om han blev vald. Konceptet är ju väl beprövat genom tiderna och som bekant funkade det även denna gång.

torsdag 15 juli 2010

Next stop Örebro


Grillmästare Nisse i farten


Ett besök i Bergslagen


Nisse inspekterar stånggången medan Anita och Tobbe
kollar lite


Stången driver det stora vattenhjulet


Flera detaljer kan man läsa här


Kanske en lämplig funktion för våra tiders mödrarsniglar?


Här tog spåret slut

Kul att träffa släkten i Örebro igen. Nisses syster Anita och hennes familj bor på en gammal gård utanför staden, så det blir mycket mera grönska än vad vi är vana vid. Härligt med grillning, frukost i trädgården, skogspromenader och bad i skogsjöar.

Vi gör även en liten utflykt till Pershyttan, en gammal gruva/hytta i hjärtat av Bergslagen. Tänk att detta ställe som nu ligger rätt övergivet och ödsligt en gång sjöd av liv och aktivitet. I några gamla järnvägsvagnar som tidigare trafikerade banan här finns numera en servering och vi tar oss varsin fika.

onsdag 14 juli 2010

Reservplanen aktiverad


Här var ju soligt alldeles nyss


Lite svårputtat på green


Flaggan blåste sönder i ovädret


Jag laddar för inspel mot Vättern till

Vi hade tänkt oss att inleda semestern med att paddla några dagar. Dessvärre fick vi avskriva dessa planer då vi tyvärr inte lyckades ordna transporten av våra kanoter. I dagsläget har vi en hyrbil i avvaktan på att Nisses tjänstebil ska levereras. Hyrbilen har ej något tackräcke monterat och trots ett idogt ringande till olika hyrfirmor lyckades vi ej få tag på något att hyra. Att köpa ett enkom för denna trip blir för dyrt, och till den nya bilen ska det naturligtvis till en annan modell.

OK, ingen paddling denna vecka och vi kör på plan B. Vi drar iväg ner till Omberg vid Vättern för en golfvisit och påföljande färd till släkten i Örebro. Vädret är toppenfint när vi lämnar Stockholm, men vi har läst lite varningar om att ett riktigt åskväder är på gång. Detta ignorerar vi självfallet och kör ändå. Precis när vi sen ska slå ut på hål 1 så brakar det dock löst ordentligt. Bara på några minuter har det fallit enorma mängder regn och även hagel (!!!). Trist, men bara att avvakta lite. Vi hinner sedan gå tre hål innan det är dags igen. Den här gången blir uppehållet ca. en timme, innan vi vid femtiden äntligen kan komma ut och spela. Banan är rätt ok trots ovädret, även om den inte riktigt är sig lik. Sandbunkrarna har förvandlats till vattenhinder, flaggorna på greenerna har blåst bort och det ligger några fallna träd här och var. Fast spela fick vi!

Dagen efter lyser solen igen och vi spelar ytterligare en runda på denna fina golfbana innan vi far vidare till Örebro.

lördag 10 juli 2010

Äntligen dags för semester



Efter att jag har jobbat och slitit i nästan tre hela veckor har det äntligen blivit dags för lite semester. Nisse är ledig även denna vecka och nu får vi tre veckors ledighet tillsammans. Ska bli skönt. Vi har rätt lösa semesterplaner; lite paddling, golf och visiter hos vänner. Skönt att kunna ro sig själv lite.

tisdag 6 juli 2010

Granatattack


Polisen har precis anlänt för att spärra av

Igår var vi först och käkade middag på Thai-haket runt hörnan. Efter det gick vi för att köpa mat i Vi-butiken på Upplandsgatan. När vi kommer ut är det lite uppståndelse på gatan och flera polisbilar kommer i full fart med blåljusen på och tvärnitar. Snacket sprider sig att de har hittat en handgranat där och därför ringt polisen som tar larmet på största allvar. Vi kollar någon minut och går sen hem igen. Tänker mest att det är någon tokskalle som rotat i soporna och sen ringt polisen för att han har tråkigt.

Döm om vår förvåning när vi senare läser i tidningen att det faktiskt var en "riktig" granat som hittats! Tydligen var det sedan avspärrat i flera timmar innan polisen kunde avlägsna granaten på ett säkert sätt. Dagen efter kunde de dock konstatera att det var någon slag attrapp som tur var.

Och vi som trodde att vi kommit hem till trygga Stockholm där allt är lugnt....

måndag 5 juli 2010

Rusningstrafik


Måndagsrusning i storstan

Måndag morgon brukar det ju vara full fart med massor av människor som är på väg till jobbet. Så inte i Stockholm, Sverige under juli. I morse när jag for till jobbet vid 8-tiden så var det oerhört lugnt i tunnelbanan. Nästan så man tror att hela stan är utrymd (vilket den ju i princip är).

söndag 4 juli 2010

Paddelpremiär


Årets kajakpremiär

I helgen for vi till boden där vi har våra kajaker. Dom har ju legat "för ankar" några år, och var rätt dammiga. Dags för en behövlig uppfräschning således samt en liten premiärtur i Mälaren. Till vår förvåning upptäckte vi att det faktiskt gick att paddla ända upp till Solvalla. Kan inte riktigt minnas att detta har funkat tidigare, men de verkar ha röjt ån i samband med de byggprojekt som pågår kring Bällstaån.

Hade vi farit åt andra hållet från bryggan till så hade vi istället paddlat in i Karlbergskanalen, men där var det så många båtar och vattenskotrar så det får bli en annan gång istället.

fredag 2 juli 2010

Anpassningsproblem


Farbror Mao finns på den högsta valören


I Sverige har vi en liten kung på vår 500-lapp

Här om dagen tog jag ut lite pengar ur bankomaten. Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig dock. I Kina är nämligen den högsta valören på sedlar 100 RMB (ung lika mkt i SEK), och oftast accepterar inte bankomaterna där uttag på mer än 2,500 RMB per tillfälle. Ska man ta ut mera pengar, får man således stå där och trycka ett bra tag.

Den här gången var det dock enkelt trodde jag. Tryckte in det önskade beloppet; 1,000 SEK.... trodde jag i alla fall. Blev sen oerhört förvånad när bankomaten satte igång att spruta ut 500-lappar. Tydligen hade jag tryckt på knappen för 10,000 SEK, utan att fatta det. Men så mkt pengar kan man ju inte ta ut eller hur var det nu igen...? Började fundera på om det gick att stoppa tillbaka dem på något sätt, men det gick ju inte förstås.