onsdag 2 februari 2011

Gott nytt år


Vi går in i Harens år


Dekorationer inför nyår - lite som vårt julpynt


Parkerna görs fina


Man dansar drakdansen


Drakdansen ägde rum även i Stockholm

Så har vi då kommit fram till det kinesiska nyårets inledning och övergår då från tigerns år till harens år. Det blir The Year of the Rabbit snart och om detta på svenska blir en hare eller en kanin är något oklart, men då Östasiatiska muséet anger hare så får vi väl hålla oss till det.

Känns lite märkligt att inget alls uppmärksammas här av nyårsfirandet. I Kina är ju detta årets STORA helg, väl i nivå med julfirandet i västerlandet. Hela stan är utsmyckad, alla är lediga, man ger presenter och smäller smallare för glatta livet. Själv var jag inne i flera butiker som säljer kinesiska livsmedel samt en butik på Drottninggatan som heter China Store och som enbart säljer diverse pryttlar från Kina, utan att hitta minsta lilla spår efter en hare (eller kanin för den delen). Frågade mannen som stod i affären om detta inte uppmärksammades, men han hade inget att komma med och sa att "vill man köpa en hare fick man allt åka till Kina". Känns inte helt klokrent om man nu ska vara en affär som säljer kinesiska varor.

Hur som helst; på Östasiatiska muséet verkar man ha haft lite firande i alla fall, men tyvärr missade vi det för det var förra helgen.

Inga kommentarer: