måndag 30 juli 2007

Golf anyone?











Den fritidsaktivitet som vi kommit igång snabbast med är golfen, antagligen för att den var lättast att hitta igen via webben. Det visar sig att Beijing är fullt av expats som vill spela golf på helgerna (och ibland även under veckorna), men inte vill betala de tämligen hutlösa priserna som krävs för att gå med i en riktig golfklubb. Det som istället sker att att olika frivilliga "social clubs" bildas, där man går med i den klubben som sedan upphandlar olika starttider på olika klubbar. Man kan då förhandla sig till en bra deal (alltid mkt viktigt i Kina) iom att man är så många och det ges möjlighet att både spela och träffa andra människor. Perfekt för oss som är nykomlingar således! Hittills har vi spelat de två senast helgerna tillsammans med ett gäng som heter Tee Time China. Jag själv har även lyckats gå med i Beijing Ladies Golf, som spelar på torsdagar för enbart 260 RMB, inklusive lunch. Som alltid i Kina är caddie obligatoriskt. Stiligt klädda brukar de vara också som ni ser.

I torsdags när vi spelade så hade vi månadens tävling; en gammal hederlig poängbogey. Gick väl sådär för mig poängmässigt, men min starkast gren hemma brukar ju i tävlingssammanhang vara längsta drive. Verkar som jag kan köra på samma gren även här... ni ser den stolta pristagaren på bilden, där jag även håller upp mina fina priser: lite bollar PLUS en manikyr inkl. paraffin behandling för händerna (det sistnämna låter nästan lite smärtsamt). Jag har aldrig varit på något sådant, så det ska blir lite spännande. Stället jag ska gå till hittar ni här.Verkar väl ganska så bra tycker jag!

söndag 29 juli 2007

Bredbandsanslutning?

Här sker något form av kabeldragning, eller om det skall kallas repdragning. Möjligen är det gamla koppar kablar som ersätts av fiberoptik. Händelsen äger rum på gatan utanför vårt hus.







Bilden ovan är tagen med en nyinköpt liten kamera Sony T-20, det är tänkt att denna kamera skall följa med så mycket som möjligt när man går runt i Beijing. Bilden nedan är tagen från våran balkong på 20'e våningen med en Nikon D200.

Vaktavlösning vid Park Avenue

Här kommer några käcka gossar på väg till vaktavlösning i området där vi bor. Det är placerade vid ingången till själva området och sedan finns det en vakt vid ingånget till varje hus. De är snälla och hjälper till att bära och håller upp dörren om man har mycket att bära.

tisdag 24 juli 2007

Första brevet


Vi har fått vår första post!
Dessvärre så är det en räkning från China Netcom, telefonräkning för en månad på 120 Yuan (fast telefoni). Frågan är om vi behöver fast telefonlinje eller om det går att nöja sig med mobiltelefon och IP telefoni med Skype, framtiden får utvisa hur det blir.

söndag 22 juli 2007

Liangma Flower Market

På söndagen besökte vi en blomstermarknad som ligger lite gömd mellan Lufthansa center och Sheraton Great Wall Hotel. Där fanns massor av blommor i lösvikt och olika typer av blomster arrangemang med för oss både kända och okända växter. Som nykomlingar i Kina känner vi inte riktigt till priserna, för att inte göra bort sig alltför mycket så utgick vi från guideboken Insiders Guide to Beijing som start på prutningen. Slutligen köpte vi 3 stora orkidéer med kruka för 120 Yuan, samt ett blomsterarrangemang för 65 Yuan.

Rymdblomma
I blomsterarrangemanget ingick en lustig "rymd blomma" typ mikrofon till ET (phone home). Alternativt ett nytt grönt dusch munstycke, något för Sköna Hem?














torsdag 19 juli 2007

Språkförvecklingar mm

En av de större utmaningarna här är ju språket. Vi förstår inte kineserna och deras skrivtecken, och de förstår inte våra bokstäver; än mindre kan de flesta någon engelska. För att kunna göra sig förstådd så får man istället ta till div. pekande, levande charader samt ett glatt leende och hoppas på det bästa. Igår kväll var vi ute i parken alldeles nedanför där vi bor och skulle äta middag. De är ett enklare ställe med en buffé med diverse grönsaker, nudlar, tofu etc., där man bara kan peka och välja vad man vill äta. Själva utmaningen kom dock när vi skulle beställa några små grillspett till detta. Att kackla som en kyckling och fladdra lite med armarna visade sig vara ett framgångsrikt koncept, och vi fick till slut våra grillade kycklingspett, samt även två öl. En alldeles utmärkt måltid, till det facila priset av 50 RMB för oss bäggs (1 RMB = 90 öre ung). Att personalen skrattade hejdlöst behöver jag kanske inte nämna...

Förvirringen är naturligtvis även stor när kineserna ska försöka förstå västerländsk text. Vår Ayi (=hemhjälp) som kommer två fm per vecka och städar, tvättar etc hade väldiga bekymmer med vår tvättmaskin. Alla olika program och inställningar är nämligen på tyska (jawohl!) och hur hon skulle få igång den var en stor gåta. För att lösa detta ringde hon på hjälp från servicepersonalen från bostadsområdet där vi bor (det är ung. som ett hotell vad gäller service) och upp stolpade ytterligare en kines som naturligtvis inte heller kunde någon tyska. Stor förvirring hos alla, innan jag råkade gå ut i köket, bevittnade det hela och kunde få igång tvätten.
Igår var jag och anmälde mig på en språkskola. Den börjar tyvärr inte förrän om drygt två veckor, så jag får väl ge mig till tåls så länge och försöka traggla mig fram ändå.

söndag 15 juli 2007

Framme i Beijing


Så var vi då på plats bägge två! Nisse har varit här sen veckan efter midsommar medan jag anlände för en vecka sedan. Vi nog precis börjat komma över tidsomställningen, för natten löpte på utan konstanta uppvaknanden vid konstiga tidpunkter.

Bilderna är utsikten från vår lägenhet; vi bor officiellt på 20:e våningen, men då flera våningar inte finns på riktigt (=alla våningsplan som innehåller siffran 4 samt även plan 13) så bor vi nog egentligen på plan 17. Inte fy skam det heller, och utsikten kan man inte heller klaga på. De är dock inte alla dagar man kan se så klart som just den dag dessa bilder togs; oftast är det mkt disigare.

Allt har dock gått bra; det som ska fungera gör det också, även om det går helt annorlunda till än vad man är van vi från Sverige. Alla olika typer av räkningar (t ex el, vatten, gas, luftkond.) betalas i förskott och man håller reda på om man måste köpa mera genom att infoga ett kontokort för varje resp. tjänst i en avläsare (även den olika för varje tjänst) inne i lägenheten. Säkert inte så svårt när man kommit på tricket, men klart ovant. Då vi heller inte hunnit få något lokalt bankkort ännu, måste de flesta betalningar erläggas kontant.

Nisse är igång för fullt på jobbet, medan jag försöker vänja mig vid vardagen och plugga kinesiska på egen hand. Jag ska försöka hitta någon kurs att gå relativt omgående, för utan några som helst kunskaper i kinesiska känner man sig tämligen borta. Det är en liten märklig känsla att befinna sig i en av världens största städer, men ändå inte riktigt vara en deltagare då inte ett ord som sägs går att förstå.