söndag 15 juli 2007

Framme i Beijing


Så var vi då på plats bägge två! Nisse har varit här sen veckan efter midsommar medan jag anlände för en vecka sedan. Vi nog precis börjat komma över tidsomställningen, för natten löpte på utan konstanta uppvaknanden vid konstiga tidpunkter.

Bilderna är utsikten från vår lägenhet; vi bor officiellt på 20:e våningen, men då flera våningar inte finns på riktigt (=alla våningsplan som innehåller siffran 4 samt även plan 13) så bor vi nog egentligen på plan 17. Inte fy skam det heller, och utsikten kan man inte heller klaga på. De är dock inte alla dagar man kan se så klart som just den dag dessa bilder togs; oftast är det mkt disigare.

Allt har dock gått bra; det som ska fungera gör det också, även om det går helt annorlunda till än vad man är van vi från Sverige. Alla olika typer av räkningar (t ex el, vatten, gas, luftkond.) betalas i förskott och man håller reda på om man måste köpa mera genom att infoga ett kontokort för varje resp. tjänst i en avläsare (även den olika för varje tjänst) inne i lägenheten. Säkert inte så svårt när man kommit på tricket, men klart ovant. Då vi heller inte hunnit få något lokalt bankkort ännu, måste de flesta betalningar erläggas kontant.

Nisse är igång för fullt på jobbet, medan jag försöker vänja mig vid vardagen och plugga kinesiska på egen hand. Jag ska försöka hitta någon kurs att gå relativt omgående, för utan några som helst kunskaper i kinesiska känner man sig tämligen borta. Det är en liten märklig känsla att befinna sig i en av världens största städer, men ändå inte riktigt vara en deltagare då inte ett ord som sägs går att förstå.

Inga kommentarer: