fredag 22 februari 2008

Pang pang (inte ping pong)


Fotografen duckade sekunden senare...


Över entrén till Chaoyang Parken


Hemma på vår gata i stan



Igår var det 15 dagar sedan det kinesiska nyåret och det var årets första fullmåne. Detta tillfälle har en egen fest; Lyktfesten, fast jag har inte sett särskilt många lyktor direkt. Istället tog kineserna chansen att bränna av sina sista smällare och skjuta upp sina sista raketer. Någon hade berättat för oss oss att det känns som man befinner sig mitt i ett krig; han hade helt rätt som ni kan se och höra av filmen ovan (den är filmad på vår balkong). Det var inte tyst mer en någon enstaka sekund under hela kvällen, och inte förrän framåt midnatt avtog det. Det ringer fortfarande i mina öron!

söndag 17 februari 2008

Arbete på hög höjd


Rent och fint blir det


Högt uppe i det blå...


Hoppas att de håller i sig ordentligt

För några månader sedan var det dags för fönsterputsning. Det fanns anslag uppsatta i entrén om att det skulle ske så man inte skulle bli förvånad när det helt plötsligt dök upp människor utanför fönstret trots att lägenheten är högt upp i skyn. Man får väl anta att de som putsar fönstren inte direkt lider av höjdskräck.

fredag 15 februari 2008

En ovanligt fin gåva


Höna á la Europa


Höna á la Kina


Många omeletter blir det

I samband med det kinesiska nyåret är det vanligt att man ger presenter till vänner, arbetskamrater och anställda. Vi hade gett vår hemhjälp (=Ayi) pengar innan själva nyåret och förhoppningsvis kom det väl till pass när hon for hem till sin hemby med tåget. När hon återkom efter resan hade hon med sig en present till oss. Man kan lugnt säga att jag blev oerhört överraskad och bokstavligt talat tappade hakan långt ner till knäna; när hon kommit innanför dörren så plockade hon stolt upp en livs levande höna ur en kartong! Förutom det så hade hon med sig en kartong med ägg. Den stackars hönan var nog ganska så trött efter tågresan, för den var rätt lugn. Fram till själva slakten förstås, för då Ayin skar halsen av den så kacklade den lite innan den tystnade helt. Den blev därefter plockad och kokad på kinesiskt sätt, dvs i helt skick. Resultatet ser ni ovan – smaskigt eller hur?

När jag senare på dagen hade min språklektion så passade jag på att berätta om hönan för min lärare SunJing. Hon sade då att det var en mycket fin gåva då det efter fågelinfluensans utbrott för ett antal år sen inte längre var tillåtet att sälja levande fåglar i Beijing. Det var hemskt synd tyckte hon, för det blev ju mycket godare att koka soppa på en höna man slaktat själv.

Nisse och jag gjorde vissa europeiska anpassningar senare på kvällen och gjorde Cog au Vin på hönan, allt medan vi skrattade gott och skålade å den stackars fågelns vägnar! Only in China…

torsdag 14 februari 2008

Kinesiskt nyår på Borneo

Det Kinesiska nyåret firade vi på Borneo, närmare bestämt på den Malaysiska delen som heter Sabha. Resan beställde vi via en liten resebyrå i Beijing, det ingick flygbiljetter samt boende på resorten Nexus som ligger ca 1 timmes resa från Konta Kinabalu. Resan i sig var ganska jobbig, vi insåg att det är långt till Borneo även från Beijing. Flyget Beijing till Kuala Lumpur tar 6 timmar, därefter några timmars väntan och sedan ytterligare 2 timmar för att ta sig till Borneo.

Resan tar lika lång tid som mellan Stockholm och Beijing.
Vi spelade golf de flesta dagarna som uppvärmning inför kommande säsong. Denna tid på året är vädret lite instabilt på Borneo, vi fick mestadels sol men även några regniga dagar. Så det passade bra att göra en utflykt för att titta på Orangutanger och Näsapor när vädret var lite sämre.

onsdag 13 februari 2008

Hole in One

Inledningen på råttans år kunde knappast bli bättre vad gäller golfen. Under första rundan gör jag Hole in One och träffar bollen direkt i koppen (ca 160 meter), vi hör även att bollen slår i flaggan när den landar.

Första Hole in One för min del, så nu ligger vi lika Monika och jag.

Det var lite svårt att ordna Champagne på golfbanan eftersom Malaysia är ett muslimskt land, detta kompenserades emellertid vid hemkomsten till Kina.



Bollen i hålet (se nedslagsmärke) oerhört komplicerat slag.


Golfnisse.


Certifikatet.


Här gjorde Nisse HiO


Monika vid golfbil (havet i bakgrunden).


Knasfågel på banan.

Sandakan mangrove träsk (Borneo)

Båtfärd i mangrove träsket i närheten av Sandakan. I området finns ett stort djurliv med, fåglar reptiler, småapor (macaques) men främst hoppades vi få syn på de speciella näsaporna. Vi hade turen och fick se en näsapa tidigt under utflykten, detta var en ovanligt stor hanne. Normalt lever aporna i grupp men stora hannar kan hålla sig för sig själva.


Näsapa i träd.


Näsapa stor hanne (mycket lång svans).


Småapa (macaques)


Fisk som lever delvis på land.


Färgglada små krabbor vid stranden

Seipak Orang Utan Center (Sandakan)

Besök på ett center som tar hand om orangutanger som blivit skadade eller levt under fångenskap. Verksamheten går ut på att lära aporna att klara sig själva och att de skall kunna leva i djungeln på egen hand. De blir matade på olika utfodringsställen men lever i det fria och kan lämna området om de så önskar (det finns inga staket runt centret).



Utfodring av Orangutanger




Tar igen sig efter maten.


Fundersam.


Ännu mer fundersam.

måndag 4 februari 2008

Gott Nytt (rått) År!


Råttans år på ingång


Ett av MÅNGA stånd med smällare


Röda lyktor finns överallt...


...så även hos oss på Park Avenue

Snart är det dags för det kinesiska nyåret, då det istället för Grisens år blir Råttans år. Det är årets i särklass största helg här, och för många den enda gången på hela året då man reser hem till familjen. Tyvärr har det varit den kallaste vintern på över 50 år, med totalt snökaos i landets södra delar och många har därför fastnat på vägen hem.

De som är kvar här i stan håller som bäst på att ladda upp inför helgen; det är röda utsmyckningar mest var man än går och de håller även på och testar sina smällare för fullt. Vad vi förstått så är det egentligen förbjudet att skjuta av smällare innanför 5:e ringleden, men det verkar alla helt ignorera. Att smälla av dem inomhus (!) anser de inte heller vara något problem. Chaoyangparken, som ligger precis där vi bor, är dessutom något av den huvudsakliga skådeplatsen för många av aktiviteterna och det lär komma en oerhörd ljudmatta från parken den 6:e februari och framåt.

Så istället för att hamna mitt i vansinnet så flyr vi fältet innan allt drar igång för fullt. Vi åker till Borneo en vecka, där vi ska bo på en resort precis vid beachen, spela lite golf och lata oss.

söndag 3 februari 2008

Skridsko med vissa förvecklingar


Ytterligare en härlig skridskohelg! Vi for tillbaka till Miyun reservoaren och hade en precis lika skön dag som förra helgen. Den här gången fick vi även sällskap av bla två SAS-piloter som hade läst förra helgens färdrapport på SSSKs hemsida. De flög hit på lördagen och skulle flyga planet tillbaka till Stockholm på måndagen, men under den lediga söndagen passade de på och åkte skridskor.

Miyun ligger ca 7 mil från Beijing och då vi inte har någon bil så får man antingen försöka lifta med någon annan eller hyra en bil med chaufför. Förra helgen hyrde vi och allt gick smärtfritt. Den här helgen vände jag mig till samma ställe för att upprepa beställningen, men den tjejen jag tidigare haft kontakt med befann sig på semester och istället fick jag tag på hennes kollega Mary. Beställde ”lika som förra helgen” och allt skulle vara OK. På morgonen då vi skulle iväg får jag först SMS 1: ”Your driver is Mr Zhao and he is now at the gate.” OK, jag går dit och ser lite förvirrad ut. Får snart kontakt med en trevlig ung man som är vår driver. Han hjälper till att bära pikar, pjäxor osv och vi börjar gå i riktning mot parkeringen. Han går inte med några särskilt bestämda steg dock, och han frågar efter ett tags irrande var vi har parkerat bilen. Jag ställer samma fråga till honom, varpå vi raskt blir överens om att här har det gått snett någonstans…! Vi har alltså en driver men ingen bil. Plockar upp mobiltelefonen och ringer till Mary för att förklara problemet. Hon garvar stort, men lovar fixa en ny driver MED bil som ska dyka upp efter 20 minuter. Säger hejdå till Mr Zhao och ger honom lite pengar för att han försökte. SMS nr 2: Driver phone no is xxxx.” Det går två minuter, SMS nr 3:”He will reach no more than 20 minutes”. Det går 22 minuter, SMS nr 4: “The car caught in traffic, and another car will pick you up in 10 minutes” Det går en kvart, SMS nr. 5: “Driver will come soon”.

Till slut dyker i alla fall en driver MED bil upp, och vi lyckas ta oss iväg till sjöarna för en härlig dag på isen! På vägen hem fick vi nästan bensinstopp, men det är en annan historia…