fredag 2 maj 2008

Dag 3 – Jadedrakens berg


Redo för bergsbestigning


Linbana upp på berget, golfbana i bakgrunden


4 506 meters höjd enl. stenen


4 492 meter enl. Nisses GPS


Kineserna åker kana på hög höjd


Böneklockor vid bergets fot, enligt Naxifokets legender
så är Jadedrakens berg ett heligt berg


Tigersprångsklyftan


Tinas gästhus där vi bodde en natt


Utsikt från sovrummet


Lättade resenärer stärker nerverna


På kvällen blev det dansa av!

Som tur var så var vädret bättre när vi vaknade nästa morgon. Vi for upp till Jadedrakens berg, som är 5 596 meter högt. Det går tre olika linbanor upp, en av dem upp till 4 506 meter. Den tog vi såklart och efter diverse köande for vi upp. Det är den högsta höjden jag någonsin varit på och man märkte att det var lite jobbigt att andas där.

Efter att ha ätit lunch (starkt kryddad scampi – mums) for vi vidare till den andra sidan av bergsmassivet. Där ligger Tigersprångsklyftan, som är en av världens djupaste raviner med en fallhöjd på 2 500 – 3 000 meter. Själva namnet kommer från en gammal legend om en tiger som sägs ha hoppat över klyftan på dess smalaste ställe (ca 30 meter).

Själva vägen dit var bitvis en prövning; den mycket smala vägen går precis invid stupet, och den är inte i särskilt bra skick då det är vanligt med ras här. Att det inte heller finns några räcken behöver jag väl knappast nämna. Någon timma tidigare hade vi dessutom passerat en olycksplats där en bil dagen innan hade störtat ner i floden (3 turister dog). Alla var oerhört tacksamma när vi äntligen var framme vid målet välbehållna och vi var tom tvungna att stärka oss med lite Maotai (kinesisk sprit, smakar ung. som dålig grappa) för att lugna nerverna lite.

Vi bodde kvar uppe vid klyftan över natten, på ett gästhus som heter Tinas. Vi befann oss då väldigt nära Tibet och vår guide berättade att det i nuläget inte beviljas några tillstånd för arrangerade resor till Tibet. Han var inte alls nöjd med att det blivit så oroligt då det slår rätt hårt på de inkomster de erhåller genom turismen. Även Tina själv hade drabbats av avbokningar och hon var rätt less på politik i största allmänhet – bad for business.

Inga kommentarer: