torsdag 1 maj 2008

Dag 2 - Lijiang


De tre pagoderna i Dali


Ringmuren i Dali är restaurerad


Dags att plantera ris


Ankomst till Lijiangs gamla stad


Hotellets innergård i Lijiang


Orientens Venedig


Konstnären signerar den snidade tavlan vi köpte

Nästa dag for vi med jeep vidare norrut till Lijiang. Innan avfärden såg vi lite mera av själva Dali. Bl a annat så gick vi en bit på ringmuren samt såg de Tre Pagoderna. Dessa utgör själva symbolen för staden Dali och är dryga 1000 år gamla. Den mittersta är drygt 69 meter hög.

Färden mot Lijiang gick vidare, och nu lämnade vi dalen och for vidare upp i bergen. Själva Lijiang ligger ca 500 meter högre än Dali, på ung. 2 500 meters höjd. Staden har en historia som sträcker sig mer än 800 år bakåt och är berömt för sitt välordnade system av kanaler och broar. Den kallas ibland "Orientens Venedig" och den gamla delen av staden finns sedan 1997 på UNESCO:s lista över världsarv.

Lijiang är sedan 1 400 år tillbaka huvudorten för naxifolket, en av de mindre minoritetsgrupperna i Kina med en folkmängd på mindre än 300 000 personer. Naxifolket är speciellt känt för sin matriarkaliska samhällsstuktur, d.v.s. ett samhälle där makten är koncentrerad till kvinnan. Detta syns även i deras över tusen år gamla språk, det enda hieroglyfiska språket som fortfarande används idag.

På vägen till staden stannar vi vid flygplatsen och plockar upp våra två resekamrater, Roger och Margareta. De lämnade Beijing en dag senare än vi gjorde och flög direkt hit istället.

Eftermiddagen och kvällen blir rätt lugna; enligt planen skulle vi ha farit upp på Jadedrakens berg, men då vädret inte är riktigt klart så beslöt vi oss för att spara detta till morgondagen. Lite stilla strosande i gamla staden, lite shopping samt en fika blev dagens aktiviteter. En lugn middag samt biljardmatch på hotellet fick avsluta dagen.

Inga kommentarer: