onsdag 30 juli 2008

Fortsätt bolma


"Keep Smoking" står det på tröjorna

Här i landet röks det oerhört mycket. Jag läste någonstans att ung. en tredjedel av världens cigarettkonsumtion sker i Kina, och cigaretter är även rätt billigt. Som en av alla förändringar inför OS så har nu nya bestämmelser införts även vad gäller rökning. Alla restauranger måste numera ha minst ett rökfritt område och man får inte längre röka i offentliga byggnader och skolor (!). Efterlevnaden är väl dock sådär vad vi kunnat se.

måndag 28 juli 2008

OS-volontärer


OS-arenan är starkt bevakad


Frivilliga vaktpatruller samt två poliser


Även vakterna där vi bor är "frivilliga säkerhetsvakter"
för OS


Ett av många tält med volontärer

Hela stan är verkligen starkt präglad av de kommande spelen. I princip hela befolkningen är engagerad på något sätt och myndigheterna har en enorm fokus på säkerhet. Inget får gå snett helt enkelt. Till sin hjälp har de tex en hel drös med "frivilliga säkerhetsvakter". De består av personer från kvarteret som tilldelats varsin OS-tröja och armbindel som upplyser om deras status. De är formerade i grupper om tre och finns vid gathörnen. De ska sedan raskt rapportera till myndigheterna via mobilen om de ser något "mystiskt" eller "störande".

Det har även satts upp en stor mängd informationsställen, där unga entusiastiska lokalbor ska hjälpa besökarna tillrätta med diverse råd. Deras kunskaper i engelska är dock mycket begränsade, även om de nog försöker så gott de kan.

söndag 27 juli 2008

Söndagsmotion i Ritan-parken


Nästan som på gymmet...


... fast här är det gratis...


... och omgivningen rätt fridsam

På söndagen provade vi ett nytt ställe för brunch; Grandma's Kitchen. Det ligger nere i det gamla ambassadområdet, nära Ritan-parken och är ett känt expat-hak som funnits där länge. Dessvärre blev vi besvikna på maten; de hamburgare vi åt var tämligen ordinära, men deras milkshakes var dock fantastiska. Kul att testa något nytt i alla fall, även om jag inte direkt tror att vi kommer tillbaka.

Efter maten blev det en stillsam promenad genom Ritan-parken, där Nisse även passade på att utnyttja träningsutrustningen. Den här typen av redskap står lite här och var i stan, och brukar användas flitigt av kineserna.

lördag 26 juli 2008

Besök på tehus


Besökare på Santosa teagarden


En liten kanna och kopp per person

En av Nisses närmaste kollegor på jobbet har precis sagt upp sig. Ji Fan och hans fru ska nämligen flytta till Kanada. De ansökte om uppehållstillstånd för ca. 2 år sedan och fick ett positivt besked i våras. Om en vecka bär det därför av till Ottawa med familjen. Lite synd, för det var de Beijing-bor som vi lärt känna bäst, men jag tror att de kommer få ett lite enklare liv där.

Innan de for hade de lovat ta med oss ut på tehus, och igår var det dags. Vi besökte tehuset Santosa, som är en av de mera kända tehusen. Den är en stor byggnad med stora salar och enskilda salonger i tre våningar. Servicen var nästan för bra; det var folk runt omkring oss hela tiden. En kul upplevelse i alla fall.

Efter tehuset blev det besök på tapasstället Mare och sen drinkar på Eudora filling station nära hotell Lido. Kvällen blev rätt sen innan det var dags att ta farväl och önska dem lycka till i det nya landet västerut.

fredag 25 juli 2008

Flera biljetter släpps


Stängd grind till försäljning av beachvolley-biljetter


Södra grinden till Chaoyangparken står inte att känna igen


Coca-Cola scenen inne i parken


Trots begränsning av bilar mm så är det fortfarande usel luft
(bilden tagen idag ca kl. 12:00)

Idag så släpptes ytterligare biljetter till div. olika OS-grenar. Då det tidigare angavs vara slutsålt under fas 3, så gissar vi att det är de icke uthämtade biljetterna från fas 1 och 2 som nu säljs. Redan igår kväll så började folk köa utanför arenan för beachvolley i Choyangparken, men det var först idag kl. 9 som försäljningen startade. Nisse stannade till där på väg till jobbet, men hade inte möjlighet att stå kvar i den mkt långa kön. När jag kom dit så hade de stängt grindarna till parken och vakterna angav att ca. 3 000 personer stod i kö inne i parken. Då enbart 5 684 biljetter fanns till försäljning (varje person får köpa två biljetter) var det inte någon realistisk chans till biljetter, så det var bara att traska hem igen.

Hela parken är dock full med div. OS-relaterade byggen och aktiviteter. Mao skulle väl vända sig i sin grav om han tex så hur Coca-Cola fullständigt tagit över hela den södra entrén till parken.

torsdag 24 juli 2008

OS-rebus


Här ska det spelas beachvolley


Vad förväntas ske? Särskilt den längst till vänster är oklar

Förberedelserna inför OS trappas upp i en faslig takt. I Chaoyang-parken går beachvolleyn av stapeln och där har man fixat i ordning så det är mycket stiligt numera. Det har även dykt upp några nya roliga skyltar inne i parken och det är alltid en utmaning för en västerlänning att tolka vad som menas med de olika skyltarna. Förslag anyone?

onsdag 23 juli 2008

Fnurran löst!


Korsningen den 29 januari


Samma korsning 6 mån senare


Kablarna dras under jord istället

Tidigare har vi här på bloggen (den 29 januari) beskrivit hur de flesta elkablar varit dragna i luften i en enda stor härva. Nu är man dock på väg att åtgärda detta, och när vi härom dagen promenerade till Solana såg vi hur de kämpade i värmen för att istället dra kablarna under jorden.

måndag 21 juli 2008

OS-biljetterna här


100 m final herrar samt höjdhopp herrar och 100 m häck damer

Så har vi då äntligen lyckats få tag på våra OS-biljetter. Åtminstone några av dem; de fotbollbiljetter som vi köpt under fas 3 går fortfarande inte att fysiskt hämta ut av någon anledning, för nu var det enbart utlämning av biljetter som sålts under fas 1 och 2. Hur som helst; friidrottsbiljetterna är säkrade. Tyvärr så verkar det ju som om de svenska hoppen inte direkt är på topp just nu, men vi får väl hoppas att de blir i form tills OS.

Tillsammans med biljetterna så fick vi även lite instruktioner; bl annat så ska man
  • Keep tickets under room temperature. Do not freeze and heat tickets in refrigerator, microwave oven and other ovens and electric appliances
  • Avoid exposure of the tickets to strong electromagnetic field and radiation.

Det är ju bra med tydliga instruktioner så man inte av misstag stoppar in dem i micron eller ...?

söndag 20 juli 2008

Hälften av bilarna får stå


Färre bilar på 4:e ringleden (vårt hus längst till vänster)

From idag och två månader framåt så kommer hälften av bilarna att stå varannan dag. Som bekant så är trafiken här att stort problem och för att underlätta framkomligheten samt förbättra luften så begränsar man antalet bilar. Det sker genom att bilar med jämn slutsiffra får köra på jämna datum och bilar med udda nr får köra på udda datum. Undantagna är taxi, bussar och utryckningsfordon. Förutom det så har en av filerna på ringlederna "märkts upp" som olympisk fil, där enbart bilar med särskilda tillstånd får köra. Vi får väl se om bilisterna kommer att respektera detta; viljan att följa trafikregler tillhör inte direkt lokalbefolkningens mer framträdande drag.

fredag 18 juli 2008

Inställt!

Nu på söndag hade vi som vanligt tänkt spela golf med Beijing Golfers. Tyvärr gick detta om intet, då tävlingen blivit inställd. Följande mail har skickats ut:

Dear golfers,

This Sunday’s event at Jinghua has been CANCELLED.

As part of the continuing efforts to enhance security for the upcoming Olympics, the Beijing government has instituted new restrictions on travel into the city that are creating delays of over three hours for documentation and automobile inspections. The rules and requirements are not well known or documented. In the interest of our members, we have cancelled the event this Sunday so as to prevent any unexpected problems trying to return to the city after the tournament.

We will be investigating the situation and hope to be able to get formal clarification on the regulations and document requirements and will email the information to the membership. As soon as we understand the rulings we will resume the weekly tournaments. Please bear with us as we investigate this.

Sincerely,

Your BGC Committee


Vi börjar så sakta inse att det där med OS inte bara kommer att bli kul och spännande; det vardagliga livet här lär nog bli ganska så tillkrånglat tyvärr.

lördag 12 juli 2008

Nu är det sol igen


Fy för sol! Paraplyet fram

Hoppsan, ännu en dag med klart väder! Det verkar vara något skumt med vädret; under veckorna ser det ut som ärtsoppa när man kikar ut på morgonen, men så kommer helgen och vips så är det nu för andra lördagen i rad soligt och klart! Många börjar misstänka att man övar på någon slags kemisk vädermanipulering så här inför OS, för då måste det självfallet vara fint hela tiden. Och vad gör helikoptern som snurrat över stan hela dagen? Det gäller ju generellt flygförbud över Beijing... skumt va ordet!

När det är sol så tar många kineser fram sina paraplyer, för de vill ju verkligen inte bli solbrända och bli tagna för bönder. En svensk jag träffade berättade tex att när han kom tillbaka från semestern i Sverige förra sommaren, solbränd och grann, så blev hans sekreterare alldeles bestört. "Stackars dig, om jag hade sett ut som du så hade jag stannat hemma från jobbet i två veckor och hållit mig inne tills jag bleknade! Så där vill man ju verkligen inte visa sig bland folk!"

fredag 11 juli 2008

Pingis


Ingen tvekan om vad som säljs här inte


Diverse JO artiklar finns det

Att pingis hör till de mest populära sporterna här känner väl de flesta till. Det finns ett otal olika affärer som enbart säljer diverse artiklar som hör till den ädla sporten ping-pong. Att JO Waldner är känd här är en klar underdrift; i alla dessa affärer ser man ett stort antal artiklar som bär hans namn.

torsdag 10 juli 2008

Förändringar inför OS


Bara att gå till polisen - det är mindre bra


Källsortering har man infört - det är ju bra

Nog märker man att OS snart är på gång. De har stramat upp en hel del rutiner som tidigare inte var lika rigida, och en del av förändringarna är rätt positiva får man säga medan andra bara är irriterande. En sak som strular för många utlänningar är att de har komplicerat allt som rör ansökan av visum pga rädsla för protester. Vid vårt hus sitter tex numera en röd banderoll som tydligt anger att man måste gå till polisen och registera sig inom 24 timmar efter ankomsten. Vi fick även besök av två poliser för någon månad sedan som ville se just våra registeringsblanketter. Allt var i ordning som tur var.

onsdag 9 juli 2008

Ännu ett shoppingcenter


Entrén till Solana


Del av innergården


Var är kunderna?

Under den tid vi var i Sverige har det stora shoppingcentret Solana blivit färdigt och öppnat för köpsugna kunder. Det ligger i den nord-västra delen av Chaoyang-parken och är ännu ett av de otaliga ställen där kunderna förväntas spendera sina pengar. Det är dock lite svårt att förstå hur alla ställen tänkt överleva finansiellt, då andelen butiksanställda redan nu vida överstiger antalet kunder i butikerna.

tisdag 8 juli 2008

Tillbaka till Beijing


OS-registeringen på flygplatsen är redo

Efter dryga två veckor i Sverige så var det då dags att fara iväg till Beijing igen. Åkte vi hem eller bort - vem vet? När vi var i Sverige så kändes livet i Beijing väldigt avlägset; ungefär som någon slags parallell existens som man inte var riktigt säker på om den existerade eller ej. Fast när vi väl kom till Beijing och in i lägenheten igen så kändes det lite som att komma hem trots allt, så jag antar att bägge platserna nog är något slags "hemma" just nu.

fredag 4 juli 2008

Besök i Örebro


Delar av familjen Norén njuter i trädgården


Nisse är grillansvarig, Tobbe äter gärna

Ett av besöken vi hann med i Sverige var en utflykt till släkten i Örebro. Vi tillbringade några soliga dagar hos Anita och Tobbe, där vi bl a hann med årets enda(?) bad. Grillning på kvällen ingick även. När det är sådan här fantastiska dagar och kvällar i Sverige så längtar man knappast tillbaka till det oftast disiga Beijing direkt. Fast en mörk dag i november är det nog det omvända förhållandet.

onsdag 2 juli 2008

Paddling i Stockholms norra skärgård


Vid fyren på Söderarm


Björn, Nisse och Rita efter återkomst till Räfsnäs


Nisse plockar med kayoten


Björn borstar potatis


Rita borstar tänderna


Utsikt vid middagsbordet


Framme vid Håkansskär


Regnbåge över tältplatsen på Håkansskär


Rätt så vacker kväll


När tältet blivit för varmt får man ta ut sovsäcken och
sova direkt på klippan

En av de aktiviteter som vi saknat i Beijing är att paddla kayak och några dagars paddling stod därför högt på prio-listan under semestern i Sverige. Vi skulle ha paddlat tillsammans med våra goda vänner Rita, Björn och Nilla, men tyvärr blev Nilla krasslig och kunde inte följa med. Istället dök två nya bekantskaper lite oväntat upp; Per och Valter.

Färden ägde rum i Stockholms norra skärgård och vi lade i kayakerna i Räfsnäs i närheten av Kapellskär. I fyra dagar var vi ute, och väder och vind samarbetade som tur var och vi kunde därför ta oss ut till ytterskärgården. En klar höjdpunkt var kvällsturen ut till Söderarm dit man bara kan paddla om det är platt-vatten.

Björn har tagit en hel del fina bilder från paddlingen och några av dem kan ni se här: Björns bilder