lördag 20 december 2008

Middag inne i Legation Quarter


Här ligger Legation Quarter


Så här såg området ut år 1912


Det gamla postkontoret, numera en Sichuan-restaurang


Dongjiaomin Xiang (Legation Street), huvudgatan genom
gamla legationskvarteren


Gamla National City Bank, numera Polismuseum


Gamla Yokohama Bank (står numera tomt)

Vi åt middag på ett för oss nytt ställe idag; Maison Boulud . Det är en fransk restaurang i toppklass som öppnade här tidigare i år. Den ligger inne i det gamla legationsområdet som ligger precis öster om Tiananmen Square.

Området etablerades 1860, och härinne levde västerlänningarna sitt eget liv, avskärmade från resten av stan. Inom området fanns eget postväsende, polis och tom ett eget polo-fält, som under senare år även tjänade som landningsbana för flygplan om det knep. I samband med boxarupproret år 1900 ockuperades området av rebeller ("boxare") som ville kasta ut alla utlänningar ur Kina. En internationell styrka kom så småningom till undsättning och boxarna kastades ut. De utländska beskickningarna fick därefter rätt att stationera trupper här som skulle bevaka deras ambassader. För att kunna uppnå detta stängdes området av helt från resten av Beijing, och kineserna kastades ut. Området kom därmed att bli en slags symbol för utländsk ockupation bland många kineser.

I samband med kriget mellan Kina och Japan 1937 övergav de flesta utländska ambassaderna Kina. Det dröjde dock till 1959 när det sista beskickningarna tvingades lämna området och flytta till "landet" vid Sanlitun utanför dåvarande ringmuren (gick ung. vid nuvarande 2:a ringleden).

Så långt om historien. Numera är området stillsamt och rätt vackert att besöka. Det finns en del gamla byggnader kvar, men många förstördes av ambitiösa rödgardister under kulturrevolutionen. Det enda ambassadområde som dock är intakt är det f.d. amerikanska, och det är här man öppnat Legation Quarter efter diverse renoveringar. Förutom Maison Boulud finns även flera bra restauranger som vi hoppas kunna testa framöver.

Inga kommentarer: