torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!


Förberedelserna pågår inför kvällen

Ett gott nytt år önskar familjen Norén från Vietnam!

Vi håller på och laddar för kvällens galasupé nere vid beachen. Dryga 25 grader varmt och en behaglig vind från havet. Noterade att det tydligen är rätt kallt både i gamla Sverige och Beijing, så det här känns som helt rätt plats att vara på.

Nyss spelade de Hugo Alvéns Midsommarvaka i högtalarna utanför - skumt.

onsdag 30 december 2009

Sol, bad och golf


Lite bollspel nere vid hamnen


Fisk till salu


Nisse på sin stora cykel


Monika beundrar sitt fina slag på banans
signaturhål


Nisse slår ut rätt nära havet - hotellet i bakgrunden


Vältäckta caddies


19:e hålet - alltid lika trevligt

På söndagen blir vi upphämtade vid hotellet för vidare färd till Phan Thiet. Denna kuststad/by ligger 20 mil nordost om Saigon och folk där försörjer sig främst på fiske och turister. Det är rätt mkt trafik och färden tar ganska precis fyra timmar. Vi har varsin Ipod och lyssnar på talböcker, så tiden går rätt fort ändå. Kommer fram till resorten ung vid tretiden och inspekterar stället - ser bra ut.

Under resten av veckan blir sen dagarna rätt lika. Vi går upp hyfsat tidigt, äter frukost och spelar sen en golfrunda. Lunch på golfklubben (som ligger ca. 200 meter från hotellet), och sen lite lunchvila. Ner till beachen eller poolen för ytterligare avkoppling, innan det är dags att ta eftermiddagsdrinken på balkongen. Rätt tidig middag, och några dagar även massage innan vi slumrar in. Extremt lugnt med andra ord, vilket är precis som vi vill ha det.

En av dagarna lånar vi varsin cykel och trampar in till samhället. Det finns bara två cyklar kvar och Nisse får en slags barnhoj, vilket människorna vi möter har enormt kul åt. Vi slår oss ned vid ett lokalt hak i hamnen och tar in varsin öl. Ingen kan engelska, förutom en ca 10-årig flicka som är där, och hon får förmedla vad vi önskar. Fenomenet känns igen från BJ, fast här brukar västerlänningarna skicka fram sina barn när man ska kommunicera med lokalbefolkningen.

Testar att ansluta till lite olika websidor. Precis som i Kina är Facebook spärrat, men vi kommer åt vår blog, Twitter samt lite andra sidor som inte ligger öppna i Kina.

söndag 27 december 2009

Saigon


Vägarbete med politiskt korrekt affisch


Många mopeder och hjälmar


Klart hela familjen får plats på en moped


Ballongman


Kvinnorna stretar på med tunga lass


Gamla postkontoret med Ho Chi Minh tavla


Vårt hotell i mitten, teater till höger


Gamla presidentpalatset


Användes av presidenten för att inspektera trupperna


Mobil radio nere i källaren


Div. amerikanska fordon utanför krigsmuséet


Ett rum på muséet beskriver omvärldens protester.
Sverige hade en rätt framträdande plats.


Julpyntat, men ändå i sann kommunistisk anda


Trevlig skyline

Avfärd från Beijing på juldagens eftermiddag. Efter ett rätt långt uppehåll i Hanoi blev det vidare färd till Saigon, dit vi anlände vid 22:30 på kvällen. Skönt att lämna BJ ett tag och få lite sol och värme.

Lördagen tillbringas med att strosa omkring i Saigon (eller Ho Chi Minh-staden som är det officiella namnet, men inga "locals" verkar använda det). Vi hade inga direkta förväntningar på staden och blir positivt överraskade. Det bor knappt 7 miljoner här, men stans centrum är mkt koncentrerat och promenadvänligt. Överallt finns det mopeder. Vi hade förstått redan innan att det skulle finnas många mopeder här, men blir ändå lite överraskade av den enorma floden av smattrande fordon som ständigt flyter fram.

Aktiviteten är hög - det verkar pågå vägbyggen, husbyggen och allmänna förbättringar mest överallt. 1986 inleddes ekonomiska reformer här, och marknadsekonomi tilläts ung. på samma sätt som i Kina. Tillväxten är sedan dess enorm, och är bland de länder i världen som har den snabbaste tillväxten. Människorna är oerhört vänliga och hjälpsamma. Läste någonstans att ung. 75% av befolkningen på totalt 85 miljoner är födda efter Vietnamkriget och därmed har en syn på framtiden som inte i huvudsak präglats av kriget. Skillnaden känns enorm om man jämför med grannlandet Kambodja, dit vi åkte för två år sedan. Där verkar historien fortfarande förlama landet, medan man här är på väg framåt i full fart.

Vi besöker det gamla presidentpalatset, som numera heter Reunification Palace. Här har tiden helt stått stilla sedan det byggdes i slutet av 60-talet. I nuläget är det museum, samt används vid officiella tillfällen. Vi tar även en sväng till War Remnants Museum, som är ägnat åt Vietnamkriget. Museet hette när det öppnades 1975 "The House for Displaying War Crimes of American Imperialism and the Puppet Government", men har ändrat namn några gånger sedan dess, i takt med att förbindelserna med USA har förbättrats. Det är ett otrevligt ställe att besöka, men det är så många turister där så jag blir inte lika illa berörd som i Kambodja. Den känsla som fastnar är istället: vad i helvete skulle amerikanerna hit och göra?

På kvällen blev det en överraskande bra middag på takterrassen uppe på hotell Sheraton. Utsikten över staden är fantastisk och vi ser "mopedormen" flyta fram nere på gatorna. Vi njuter av vår "confit de canard", dricker ett gott rödvin och känner oss lite förvirrade men allmänt glada över att vara här. Varför förvirrade? Jo, detta är ju landet vi såg nästan dagligen på TV när vi var unga, fast då var bilderna som visades helt annorlunda.

torsdag 24 december 2009

God Jul


Årets julglögg framför uppstoppade Mao

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi alla! Idag var det som traditionen bjuder svensk-glögg kl 11 nere på Himmelska Fridens torg. Vi hade lite trassligt att ta oss dit i trafiken dock, och kom rätt sent när många var på väg att gå. Nisse var sen dessutom tvungen att fara tillbaka till kontoret (jobba på julafton... hm...), men framåt kvällen blir det svensk julmat och lite Kalle Anka.

Imorgon blir det avfärd till värmen i Vietnam - hurra!

tisdag 22 december 2009

Julpynt


Stora granar finns utanför varuhusen


Varför inte göra ett paket av hela huset?


En bil i kupan


Rätt tomt på skridskobanan. Obs instruktionsfilmen
på storbildsskärmarna.


Fin gran i lobbyn till vårt hus


Utanför grinden till vårt område


En slags ren - ser mera ut som en fet rentax med
de korta benen

I Kina firar man ju egentligen inte jul, men det är svårt att tro när man ser alla diverse juldekorationer. Det är granar, renar och paket lite överallt och det har ökat märkbart i omfattning bara under de år vi har varit här. Enligt Nisses kollegor på jobbet tycker kineserna att det är lite kul med kalas och att de dessutom får vara ledig en extra dag (=juldagen). Barnen har självfallet tagit till sig våra traditioner med julklappar, allt till köpmännens stora glädje och föräldrarnas sorg.

söndag 20 december 2009

Champagne brunch


Brunchen uppdukat på St Regis


Champagne är aldrig fel


Stor julgran i entrén

Den här tiden på året är det för kallt för vår vanliga söndagsaktivitet, golfspel. Istället försöker vi trösta oss så gott det går med att tex gå och äta brunch ibland. Idag den 4:e advent blev det favoriten St Regis, där vi lät oss väl smaka av diverse läckerheter samt obegränsat med Champagne.

Efter några timmars njutning var vi rätt trötta och for hem för att sova middag ett tag. Vi stendäckade direkt och släpade oss sen upp för att laga köttbullar inför julen. Ingen av oss orkade dock med detta bestyr, så det blir en aktivitet för nästa vecka istället. Gick och lade oss rätt tidigt. Måste vara vintern och det kalla vädret som gör att vi är så trötta - vi har helt enkelt gått i ide och inväntar varmare väder igen.

lördag 19 december 2009

Kallt är det

Idag släpade vi oss ut framåt eftermiddagen. Vi tog en promenad genom Chaoyangparken bort till tyska slaktaren. Trots att det var soligt och termometern "enbart" visade minus 5 frös vi som bara den; det är nämligen både blåsigt och oerhört torrt. Långkalsongerna kom väl till pass.

I parken var den rätt öde. Endast några enstaka personer var ute och trotsade kylan. Vissa delar av nöjesparken verkade dock hålla öppet som vanligt och vi såg några glada små barn som åkte karusell medan föräldrarna stod och hoppade för att hålla värmen.

fredag 18 december 2009

Nisse åter

Ikväll återkom Nisse från sin resa till det förlovade landet. Verkar som det har varit bra för hans hosta att komma bort från den extremt torra och kalla Beijingluften ett tag, för nu hostar han klart mindre. Förhoppningsvis ska detta nu vara sista rycket av sviterna efter svinflunsan. Och ja... jag har ännu klarat mig från flunsan.

onsdag 16 december 2009

Jul på svenska skolan


Dagens lucka i julkalendern - ett skådespel

Idag blev det en sväng ut till svenska skolan där jag ju hjälper dem med lite kontorsbestyr. Barnen och lärarna håller som bäst på att avsluta terminen inför jullovet, och de flesta verkar ta en sväng till Sverige under julen.

söndag 13 december 2009

Den längsta söndagen


Mätt och belåten Nisse redo för avfärd


En liten Lucia-glögg blev det i alla fall

Idag var det Lucia-tåg ute på svenska skolan i Shun Yi, men vi orkade inte ta oss dit i den arla morgonstunden. Istället blev det packning för Nisse, då han idag skulle iväg till USA på en hastigt uppkommen tjänsteresa. Själva flygresan tar drygt 11 timmar, och då han ska till västkusten med en tidsskillnad på 16 timmar jämfört med BJ, så kommer han fram några timmar tidigare än när han gav sig av. Snacka om att få en lång söndag.

Enligt familjens tradition så brukar flygresor från BJ inledas med ett besök på Burger King. Så skedde även idag, och även jag tog en sväng ut till flygplatsen för att intaga min söndagsmiddag på detta ädla etablissemang.

fredag 11 december 2009

En stillsam vecka


Ostfondue


Brandlarmet åtgärdat inför matlagning

Denna vecka har varit tämligen händelsefattig. Nisse är fortfarande lite klen efter sin dust med svinflunsan, och det har varit stillsamma kvällar med middag framför TV:n (filmer enbart - själva TV-utbudet är tämligen uselt).

En kväll gjorde vi ostfondue. Alla ingredienser (emmentaler-och gruyèreost, vin, vitlök och muskot) finns att köpa i vår lilla butik här på området. Dessvärre är brandlarmet i köket extremt känsligt för spritångor, så varenda gång något skall tillagas som innehåller alkohol så måste man täcka över brandlarmet för att det inte ska börja tjuta. Om inte kommer vakterna rusande och skakar sedan på huvudet åt de dumma utlänningarna som envisas med att stoppa sprit i maten.

måndag 7 december 2009

Födelsedagsmiddag


Ditte, Monika, födelsdagsbarnet Mona, Birgitta och Ulrika


Vi åt olika rätter i små "cocottes"

För andra gången på en dryg vecka var det firande av ett födelsedagsbarn. Den här gången var det Mona, rektor på Svenska Skolan här i BJ, som fyllde jämt. Vi var några stycken som överraskade henne med en söndagsmiddag på Dine & Wine - både trevligt och gott!

söndag 6 december 2009

Bevattning


Ska de göra skridskobana möjligen?

Vi gav oss ut på en liten shoppingrunda vid Yansha Outlets idag, och vi hittade bla varsin ny vinterjacka. När vi lämnade lägenheten såg vi till vår förvåning att de satt igång att vattna gräsmattan på innergården. Lite svårt att begripa varför, då marken är frusen och det är kallt som tusan numera. Kanske någon trädgårdskunnig person kan förklara för oss?

fredag 4 december 2009

Jullunch med BLG


Irene, Helen, Lynne, Monika, Donna, Sarah och Triinu

Som bekant är jag med i damkommittén för Beijing Ladies Golf, BLG. Vi hade årets avslutningslunch på Capital Club igår, och det var hyfsat stor uppslutning. Priser delades ut för diverse bedrifter under den gångna säsongen, blandat med diverse oseriösa inslag. Efter det att gästerna gått, drack vi i kommittén upp resten av vinet, så det blev en rätt munter eftermiddag.

tisdag 1 december 2009

Dyrare med taxi


Särskilt kvitto får man för bränsletillägget

Sedan några dagar tillbaka så har myndigheterna beslutat om att taxipriset ska höjas. Anledningen är att kompensera för de höjda bensinpriserna. Taxan ser därmed ut som följer:

Dagtid är startavgiften 10 RMB (ung. lika mkt i SEK), vilket gäller för de första 3 km. Efter detta tillkommer 2 RMB per km. Nattetid (=efter kl. 22) är startavgiften 11 RMB och kilometerpriset 2:40 RMB. Om du åker längre än 15 km är dock priset per km hela 3 RMB.

Inte direkt några blodiga priser, och du kan åka rätt långt till en mkt billig penning. Vad innebar då den beslutade höjningen? Jo, förutom den fastlagda taxan enl. ovan, tillkommer ett extra tillägg på 1 RMB på resor längre än 3 km. Inte 1 RMB per km, utan 1 RMB in alles. Oj, undrar hur vi ska ha råd...

söndag 29 november 2009

På födelsedagskalas


Nisse, Anette, Melvin, Micke och Monika


Lasse (med nyfödda dottern Ebba), Elin, Karin
och Karin (värdinna)

Igår var vi på 30-årskalas hemma hos Karin (som fyllde) och Lasse. Inte så ofta man får gå på just 30-årskalas nu för tiden direkt... De bor tvärs över gården där vi bor, så det var precis lagom långt att förflytta sig. En trevlig kväll med god mat och goda drycker. (Bilderna "lånade" från Karin och Lasses blog).

Det blev ingen riktigt sen kväll dock; på söndagen var det dags för året sista (?) golfrunda uppe vid Minggravarna. Hoppas det inte blir alltför kallt.

onsdag 25 november 2009

Svinflunsan avklarad

Jodå, nog var det med största sannolikhet svininfluensan som Nisse råkade ut för helgen som var. Efter några dagar med feber, halsont, snuva och hostande for han till farbror doktorn idag. Ringde vid 11-tiden och fick komma en dryg timme senare - rätt bra service. Läkaren sade att ca 90% av de influensafall som inträffar här nu bland expats är just svininfluensa, och de har slutat ta tester numera. Så länge som man inte får några mer allvarliga symptom spelar det ju liksom ingen roll vilken typ av flunsa man har, det gäller bara att vila och se tiden an. För egen del har jag hittills klarat mig från att insjukna; hoppas att det håller i sig.

Efter besöket på sjukhuset for vi till IKEA och smaskade i oss en riktig svensk köttbullslunch. Slog även till med en (mkt torr...) kanelbulle till kaffet.

söndag 22 november 2009

Ledare i besöksligan


Till att börja med var det rätt platt


Våra lokale vägvisare


Uppe på ett av passen, den numera övergivna byn nere i dalen


För ca 10 år sen spolade floden bort vägen till byn. Istället
för att laga vägen så övergav man byn.


Vi passerar den gamla flodfåran flera gånger


Magnus äter lunch


Hayden märker ut vår väg för eftersläntrare


Vackra berg med vakttorn


Monika tyckte det var toppen med vandring i solen


Efter avslutad vandring får man alltid lite snacks. Kineserna
var mäkta bekymrade över att vi även drack KALL öl. Kan ju
aldrig vara nyttigt i kylan tyckte de.


Vår mest frekvente besökare, Magnus, har just gästat oss några dagar. Denna gång var han ute på en slags Asien-tour, där sista anhalten var just Beijing. Som alltid är han varmt välkommen, särskilt när han varit snäll nog att släpa med sig två kartongen med kaffepatroner runt Asien för vår räkning -extra tack för det!

Denna gång blev det fredagsmiddag på Mosto och dagen efter fick han följa med på en vandring med Beijing hikers. Tyvärr kunde inte Nisse hänga på dock, han ligger nedbäddad med snuva, hosta och feber.

Som vanligt var det skönt att komma ur stan och det var en bra vandring. Först gick vi över några pass och sen utmed en gammal flodfåra. Vandringen gick i närheten av Miyun där vi åkt långfärdsskridskor några gånger. Total sträcka var 12,6 km och högsta passet vi passerade var på 600 meter. Hyfsat ansträngande alltså och när vi återvände hem orkade vi bara med lite indisk hämtmat innan det blev dags för bingen.