torsdag 26 februari 2009

Till Sverige för att shoppa?!?



Vanligtvis är det ju så att svenskar som kommer till Beijing brukar shoppa rätt rejält. Det mesta brukar vara billigare här och det finns ju en hel del kopior av märkesvaror att inhandla för den som så önskar. Det senaste halvåret har det dock skett en markant förändring av detta. Pga av den svenska kronans totala haveri, så är nämligen vissa varor billigare i Sverige.

Idag var vi i Apple-affären och hade tänkt köpa en Mac mini. Pris i RMB var 6,900 vilket motsvarar ca. 9,500 kronor. Trodde väl aldrig att den dagen skulle komma då det faktiskt verkar lönsamt att åka till Stockholm för att shoppa istället för tvärtom! Priset där för denna dator är nämligen ca. 5,000 kronor, så det blir till att avvakta lite.

måndag 23 februari 2009

Mera sightseeing


Bai Ta (=den vita pagoden) i Beihai parken


Jodå, även i Beijing finns det guldbuddhor


Utsikt mot Jingshanparken, med Beijings högsta byggnad
strax till höger (3:e World Trade Tower som snart är
klart)


Fin liten flicka besöker Beihai


Isen på väg bort


Nisse beundrar de stiliga drakarna

Även denna helg passar vi på och bockar av ett av turistmålen här i stan; den kejserliga Beihai parken som ligger nordväst om den Förbjudna Staden. En riktigt fin oas mitt i storstan, och inte så liten heller; den är på 68 hektar.

Innan vi går in i parken från norr passar vi på och tittar in i en affär som säljer traditionella kinesiska drakar. Det är oerhört populärt att flyga drake här, även om det kanske främst är äldre män som utöver detta numera. Nisse ska försöka välja ut en stilig drake och ta med sig hem sen.

fredag 20 februari 2009

Lägenhetsjakt


C-konfiguration; ljus lägenhet med stor balkong mot söder


Vår mästerförhandlare Julian


Bäst att fota så man minns hur det ser ut

Eftersom vi blir kvar till nästa vår, försöker vi nu liva upp tillvaron med att se om vi kan byta lägenhet. Vi vill fortfarande bo kvar i samma område (Park Avenue), men försöker se om vi kan få en bättre lägenhet för pengarna nu när hyresvärdarna inte längre kan använda OS som en ursäkt för att ta ut skyhöga hyror. Recessionen lär ju även göra sitt till hoppas vi. Framför allt är vi ute efter en stor balkong mot söder. Idag har vi har en liten balkong mot norr som liksom "hänger fritt i luften" och därför inte känns helt trygg att sitta på (även om den självfallet är det).

Jag har varit och tittat på flera stycken och den variant som vi gillar mest är C-konfigurationen som finns på bilden ovan. Den har en stor balkong mot söder som är infälld i själva lägenheten, samt ett kök som är klart bättre än det vi har idag. Vi får se om vår agent Julian lyckas förhandla fram en hyra som ryms inom den ram vi har från SonyEricsson. Om det är någon som kan det så är det definitivt han, så vi håller tummarna.

torsdag 19 februari 2009

Och nu blev det visst vinter


Snötäckt Park Avenue


Bäst att göra snögubbe snabbt - imorgon är det nog försent

För bara någon vecka sedan verkade det som om våren var här - härligt tyckte vi! Men så roligt ska vi inte ha det, för igår vaknade vi upp efter denna vinters första snöfall. Inte så hemskt mycket snö, men ändå. Inte nog med det, nu i natt snöade det ännu mera.

Vinterdäck för bilar finns inte här, men de kör runt med tankbilar som sprutar saltvatten på de större vägarna så snön försvinner raskt. Nu på eftermiddagen är det även plusgrader, så förhoppningsvis är snön snart väck igen.

Årets golfpremiär som är tänkt att gå av stapeln den 28 februari, dvs nästkommande helg, känns med ens mycket avlägsen. Nog för att den heter Polar Classic, men ändå!

onsdag 18 februari 2009

Vi blir kvar ett tag till

Den ursprungliga planen var att stanna två år i Beijing - det var denna tid Nisses kontrakt sträckte sig över. Det är nu dock helt klart att vi kommer att bli kvar här till våren 2010 istället för att flytta hem denna sommar. Många av svenskarna på SonyEricsson far hem under våren när deras kontrakt går ut och de kommer istället att ersättas av kineser. Nisse vill de dock behålla, vilket ju är ett gott betyg för hans insats här och jättekul för hans del. I och med att SE i Kista numera knappast finns kvar, har han ju heller inget jobb där att återvända till. Vi övervintrar därför här ett år till och hoppas på att tiderna hinner vända uppåt hemma under tiden.

För egen del känns det helt ok att stanna, fast hade vi åkt hem i sommar hade även det varit ok. Men vi har ju inte hunnit göra alla resor vi vill här i Asien ännu, och det är ett starkt skäl för att stanna :)

Sen är vår tid i Beijing definitivt över dock. Tre år med taskig luft och jobbig trafik är väl max vad man står ut med.

måndag 16 februari 2009

En söndag i himlen


Allsång i parken vid Himmelens Tempel

På lördagen var Nisse iväg till fotomarknaden tillsammans med en kollega från Sverige som varit här och jobbat några veckor. Trots den extremt ofördelaktiga valutakursen för svenskar nuförtiden, så lyckades han till sin stora glädje hitta ett objektiv som var klart billigare än i Sverige. Tyvärr gällde inte detsamma för det objektiv Nisse var intresserad av, så för hans del blev det inget.

På kvällen var vi på Xiao Wangs restaurang i Ritan Parken och åt middag med Leif och Hilkka som var på besök från Sverige. Mycket trevligt och kul att folk hör av sig när de kommer hit.

Söndagen tillbringade vi nästan i himlen; nja kanske inte riktigt, men i alla fall på Himmelens Tempel. Det är en av "måstena" här i stan och jag har varit där förut. Nisse har dock lyckats missa det hela, och då vädret var soligt (om än kallt) var det ett bra utflyktsmål. Dessutom ligger det granne med Pearl Market, där vi skulle hämta upp en X-box. Templet är fantastiskt vackert och mycket praktfullt (det restaurerades 2006), men det är nog så kul att bara gå omkring i den enorma parken som omger det och titta på folk. Helt klart är att kineser har en helt annan syn på vad man ska göra i parker än vad vi har i väst.

Efter denna ansträngande helg blev det ett besök hos massören, innan vi gjorde kväll.

torsdag 12 februari 2009

Äntligen lite regn

Så var det då slut på torkan; idag regnar det för första gången på flera månader. Inte för att jag i vanliga fall blir så lycklig över regn, men bönderna i hela norra Kina lider svårt av torkan. Tack vare regeringens fantastiska åtgärder så ska dock skörden ändå bli god skriver China Daily. Jag behöver väl knappast påpeka att China Daily är just regeringens officiella, engelskspråkiga tidning?

Det har även varit varmare än normalt den senaste tiden. Härom dagen var det uppe i plus 16 grader, vilket är sanslöst varmt för att vara Beijing i början av februari. Växthuseffekten gör väl sitt till även här gissar jag, även om temperaturen just nu verkar mera normal; plus fyra grader.

tisdag 10 februari 2009

Dagen efter branden


Igår brann det för fullt


CCTV tornet till höger, brandhuset till vänster


Kan väl knappast gå att rädda?


En av många fotografer idag


Flera fotografer


Polis och vakter finns runt hela kvarteret

Idag är det lugnt igen efter allt nyårsfirande. Tog mig en cykeltur ner till gårdagens olycksplats, dvs det ännu ej färdigställda hotellet som brann. Jag var inte den enda som kommit på denna idé, det var fullt med folk som stod och pekade, fotade och pratade. Allt var dock lugnt och det verkade helt släckt överallt, men hela kvarteret är omringat av polis och vakter. Det är svårt att tänka sig att det går att rädda byggnaden när man ser förödelsen.

En sak vi reagerade på redan igår kväll; rapporteringen om branden verkade fördröjd på kinesisk TV. Det var via svenska dagstidningar på webben som vi först fick reda på det hela och vi slog genast på TV:n för att få veta mera. Ingen av de kinesiska kanalerna hade något inslag om detta, men på CNN såg vi vad som hänt. Tyvärr verkar förklaringen vara att medierna inte tilläts ha någon uppfattning, innan myndigheterna hade bildats sig en officiell uppfattning om vad som skett. Då de ansvariga hade ledigt själva och smällde raketer, dröjde det därför innan den godkända versionen kunde offentliggöras. Hur korkat detta resonemang är nuförtiden har bla denna bloggare noterat.

måndag 9 februari 2009

Så var man lomhörd igen


Så här håller det på hela kvällen


I höjd med vår balkong ser man bra


Smatterband är ett måste


Ser ut och låter som krig


Snabbt är de som samlar papper på plats för ett kap

Idag är det 15 dagar efter det kinesiska nyåret, och då inträffar Lyktfestivalen. Vad lyktorna har med det hela att göra har jag inte förstått riktigt, men det som är säkert är att det smälls och skjuts raketer och fyrverkerier oavbrutet mellan kl. 18 och kl. 24. Jag menar verkligen oavbrutet. Att titta på TV är bara att glömma, det är omöjligt att uppfatta vad som sägs.

Tänk er nyårsfyrverkeriet i Stockholm när det kulminerar vid midnatt. Föreställ er sen att det sker över HELA stan och håller på i sex timmar utan paus. Ungefär så är det, fast mera högljutt. Pust!

Senare under kvällen blir vi dock på det klara över att doften i luften inte bara beror på fyrverkerierna. Det pågår nämligen en storbrand endast några kilometer från där vi bor. Vi får väl se vad utredningen kommer fram till, men redan nu spekuleras i att byggnaden antänts av fyrverkerier. Om så är fallet kan man kanske misstänka att myndigheterna inte kommer tillåta dessa inne i stan nästa år.

Så börjar då inte oxens år heller så bra...

onsdag 4 februari 2009

Årets nyårskyckling


Mycket färsk kyckling samt nyårshälsning mm

Jodå, den dök upp i år igen, den levande kycklingen som vår Ayi är snäll nog att ge oss i nyårsgåva. Jag var inte hemma den här gången när själva slakten och tillagningen ägde rum, men den låg snällt och väntade när jag kom hem.

tisdag 3 februari 2009

Hälsoinspektion




Idag var jag iväg till Beijing United Hospital och gjorde en hälsoundersökning. Nisses anställningskontrakt ger oss möjligheten att en gång per år göra en fullständig checkup. Hemma är det ju numera rätt svårt att få tid hos en läkare tyvärr, så det är bra att passa på när vi är här.

måndag 2 februari 2009

Svensk export


Känd svensk skulptur nu även i Beijing

Även Beijing har nu fått ett exemplar av non-violence skulpturen som Carl Fredrik Reuterswärd har gjort. Den sattes upp för några månader sedan intill Chaoyangparkens västra entré, där det även finns ett flertal andra skulpturer som olika länder skänkt till Beijing.