måndag 25 januari 2010

Lite ljus efter maten


Björns nya leksak

Dagen efter det stora kalaset var vi rätt trötta i mössan. Orkade oss ut först på eftermiddagen, och tog en längre promenad i city. Konstaterade raskt att det kommer ta ett bra tag att vänja sig vid prisnivån i Sverige när vi återvänder. Det mesta kostar liksom en nolla för mycket, men jag antar att man anpassar sig efter ett tag.

På kvällen blev det middag på Mäster Anders tillsammans med Björn och Anna. Maten smakade alldeles utmärkt, och det gladde oss oerhört att Björn uppskattade de läsglasögon med inbyggd lampa i fodralet som vi köpt med oss från BJ.

Idag måndag far Nils till Lund för några dagars arbete, innan han sen åker ner till Alperna för lite skidåkning. För min del kommer jag att träffa goda vänner och släktingar den närmaste veckan. Nisse och jag sammanstrålar sen på Köpenhamns flygplats den 1 februari, för återfärd till BJ.

söndag 24 januari 2010

Ritas stora kalas


Kerstin, Rita, Anna och Anna underhåller gästerna


Förberedelser i Ritas kök

Rita, en av våra närmaste vänner, passade på att fylla jämnt medan vi var i Sverige. Hon har hjälpt oss enormt mycket med diverse bestyr i Sverige efter det att vi flyttade till Kina, så det kändes bra att kunna erbjuda lite hjälp tillbaka i samband med förberedelserna inför födelsedagsfesten.

Nisse anlände även han på fredagskvällen, och under lördagen var vi bägge sysselsatta med att fixa till några förrätter till gästerna. Kvällens mycket lyckade kalas gick sen av stapeln ute i Frösunda, i en lokal som ligger granne med det hus där vi tidigare hade vår lägenhet. Så när vi äntligen skulle få nära hem från festen, hade vi istället lyckats sälja vår lägenhet... oh well, vi är istället oerhört tacksamma för att Tommy har varit snäll nog att ännu en gång låna oss sin lägenhet på Kungsholmen - tack för det!

tisdag 19 januari 2010

Ett Sverigebesök


Sony Ericssons kontor (mitt i bilden) syntes knappt från
taxin på Airport expressway

Lite hastigt påkommet blir det ett besök i Sverige. Vi insåg nämligen att vi hade rätt till ytterligare en fri hemresa, och det blir svårt att planera in denna längre fram i vår. Jag far idag, medan Nisse ansluter på fredag.

Passar rätt bra i tiden för då kan vi vara med på lite födelsedagskalas. Nisse kan även åka med sina grabbkompisar till Alperna och åka skidor, något han saknat här de tidigare vintrarna.

Med tanke på den extremt usla luften just nu känns det dessutom väldigt skönt att lämna stan ett tag. Air Quality Index anger att kvoter över 300 är "hazardous", och när jag kollade senaste timmens mätning på Twitter ligger det nu på 461. URK! Sannolikt är det detta, kombinerat med den oerhört torra luften (ca 30% luftfuktighet jmfrt med Sthlm på ca 90%) som gör att stackars Nisse aldrig lyckas bli av med sin hosta.

söndag 17 januari 2010

Dags för en anka


Isen har lagt sig vid Vattenhjulet


Äkta Peking-ankor med krispigt skin - smaskens


Ank-kockar

Kylan har i alla fall gett med sig så mycket att man kan tänka sig att lämna lägenheten ett tag. Igår promenerade vi ner till Yashow för att uträtta några ärenden. På vägen dit var vi inne en sväng på Apple-store, och precis som vanligt träffade vi på några vi känner, nämligen våra tyska vänner Thomas och Gaby. När vi sen gick över till Yashow mötte Nisse även en svensk fd kollega - världen är bra liten.

Vi fortsatte vår promenad ner till Vattenhjulet för lite middag. Vi hade inte ätit Peking-anka på länge och var rätt sugna på just det. Det är rätt märkligt; i början tyckte jag att "det här var väl inget särskilt, och att de har skinnet kvar är ju rätt äckligt". Men det är verkligen något man lär sig tycka om mer och mer; nu tycker jag att just det krispiga skinnet är den godaste delen, helst doppad i lite strösocker. Börjar nog bli lite skadad...

Notan gick på 401 yuan (ung lika mkt i sek), och då hade vi förutom anka även ätit kyckling och gröna bönor, samt druckit en flaska rödvin och varsin öl. Pris/prestanda kommer bli svårslaget när vi lämnat Peking.

Med magarna fulla av anka, blev det sen 90 minuters massage innan vi for hemåt. En skön lördagkväll.

fredag 15 januari 2010

Solförmörkelse


Ringformad solförmörkelse

När Nisse var på väg hem från jobbet idag ringde han och frågade lite upphetsat om jag "sett solen". Nej svarade jag förvirrat, men det visade sig att det som hänt var något helt unikt. Det var nämligen

"årtusendets längsta ringformade solförmörkelse som kunde ses från delar av Afrika och Asien. Betraktare i ett 30 mil brett bälte från centrala Afrika över Maldiverna till södra Indien, norra Sri Lanka, delar av Burma och Kina kunde se fenomenet i hela 11 minuter och 8 sekunder.

Vid en ringformad solförmörkelse når den skuggkon som bildas när månen skymmer solen inte ända fram till jorden. Istället ser vi en smal lysande solring runt den mörka månen. "


Då vi har alltför höga hus omkring oss kunde jag tyvärr inte se denna unika händelse, den var över innan jag hann ut. Bilden är tagen av en av Nisses kollegor med en Satio-telefon (tack för bildlånet!).

torsdag 14 januari 2010

Den stora brandväggen



Kinas brandvägg mot internet lever vidare. Sedan länge tillbaka är sidor som YouTube, Blogspot, Facebook och Twitter spärrade, men detta är rätt lätt att komma runt via en proxy-tjänst utomlands, tex den svenska Hidden24 som vi använder.

Google fick ju stark kritik när de frivilligt gick med på att censurera sin söktjänst när google.cn introducerades. Googles beslut då var säkert strikt affärsmässigt; om de skulle kunna ha en chans att bryta sig in på den kinesiska marknaden, fick de helt enkelt rätta sig efter anvisningarna. Här är nämligen Baidu den sökmotor som används mest. Bla går det här även att söka efter tex mp3-filer, något som (ännu får man väl tillägga) är rätt otänkbart i väst.

Nu är dock tongångarna från Google lite annorlunda då de som ett av flera utländska företag blivit utsatta för en nätattack som anses härhöra från Kina. Ola Wong har lite intressanta synpunkter i sin artikel här.

onsdag 13 januari 2010

Tillgång till TV


Gångtunnel med besökare


TV-antenn på räcket

För att folk ska kunna korsa flera av de större gatorna har man byggt gångtunnlar. Nu i kylan är dessa rätt populära att vistas i för hemlösa etc; det är i alla fall någon grad varmare än ovanför. För varje tunnel finns en person som ansvarar för att allt ser snyggt ut, och dessa har ofta ett rum nere i tunneln.

Jag noterade nyligen att en person varit extra påhittig; en TV-antenn hade monterats på räcket ovan tunneln och sladden gick sedan ner till rummet. Något ska de väl roa sig med om dagarna.

måndag 11 januari 2010

Cykelreparatör


Cykelreparatör

Trots att bilarna snart tagit över Beijing finns det fortfarande en stor mängd cyklister. Deras fordon går naturligvis sönder, och därför finns det vid gathörnen ofta en mobil cykelreparatör som kan ordna de problem som uppstår. Oerhört praktiskt och kostar oftast inte mer än några yuan.

söndag 10 januari 2010

Instruktioner vid kyla


Anslag i entrén

Som tidigare nämnts är det kallt som sjutton här. Nu har även våra vänner på Management Office i Park Avenue sett sig tvungna att gå ut med lite instruktioner för hur man ska bete sig när det är så kallt. Anslaget heter "Bitter winter and Keep Warm"

Här ingår tex att hålla sig inomhus och motionera istället för att gå utomhus och jogga, vara försiktig när man väl går utomhus och hålla balansen själv, samt att ha ett öppet sinne när man kör bil.

Tur att de talar om för oss, annars är ju risken att det går snett.

I helgen följde vi dessa noggrant när vi var ute och gick och undgick därmed skador. Promenerade genom parken bort till Lucky Street och åt indisk mat. Efter detta lite fotmassage; skönt som alltid.

torsdag 7 januari 2010

Klassisk konsert i ägget


Christoph Eschenbach

Igår var vi i NCPA (även känd som ägget) och såg London Filharmonikerna. Gästande dirigent var Christoph Eschenbach, en rakryggad och stilig herre på snart 70 år. De spelade fyra verk; Tchaikovskys Romeo och Julia samt Francesca da Rimini, Ravels Gåsmors sagor samt Stravinskys Eldfågeln svit (1919). Innan orkestern kom till Beijing för två konserter, hade de även besökt Shanghai och Shenzhen.

Det var i princip fullsatt och jag har aldrig upplevt att så många kineser hållit tyst så länge samtidigt. Konserten var mycket uppskattad och de fick köra två extranummer. Det avslutande stycket var kinesiskt, och då blev publiken alldeles till sig. Vi kände igen det, men kan tyvärr inte namnet.

Då snön och kylan fortfarande håller i sig här, var det tunnelbana som gällde både dit och hem. Praktiskt då en av uppgångarna vid stationen Tiananmen West leder rätt in i teatern, man behöver inte ens gå ut. Tågen är extremt packade med folk i rusningstid och då är rätt bra att vara lite större än de flesta, det blir lättare att knuffa sig fram till dörren för att komma av och på.

tisdag 5 januari 2010

Hutter

Det blev en rätt brutal återkomst till Beijing, det är nämligen kallt som bara tusan (just nu -16 med stark vind). Inte bara i Sverige har kylan tagit sitt grepp om landet, även här är det kallare än på 40 år. Trist att vi skulle pricka in just den vintern. I söndags snöade det även flera decimeter, och att gå ut var inte att tänka på. Fullständig kaos i trafiken - de flesta kan knappt köra bil ens under perfekta omständigheter och lägg till detta snö och sommardäck så kan ni tänka er hur bra det blir.

Såg att Rapports nyhetssändning hade ett inslag om bilförsäljningen i Kina igår, och då visades lite bilder från snön här. Medan bilförsäljningen i övriga världen går nedåt, ökade den här med 50% under 2009 och gick därmed även om USA som världens största bilmarknad. Beijing är redan nu tidvis en enda stor parkeringsplats, så man undrar ju var alla bilarna ska få plats någonstans.

söndag 3 januari 2010

Lokala tomtar






Istället för traditionella tomtar har vi denna jul satsat på några lokala varianter som vi hittade i Vietnam. Rätt söta.

fredag 1 januari 2010

Första dagen på nya året


Smaskig mat


Uppträdanden av lokal art


Tvåmanna-bandet som underhöll gästerna

Kalaset på nyårsafton blir riktigt trevligt och natten blir rätt sen. Middag med massor av godsaker i buffén (även om jag normalt inte är en särskilt stor anhängare av bufféer) och vi lyckas konsumera både vin och champagne som sig ju bör på nyårsafton. Själva tolvslaget avnjuter vid uppe på vår balkong, med spaning ner över de gäster som ännu dröjt sig kvar nere på gräsmattan.

Dagen efter är vi som väntat lite matta. Vi far tillbaka till Saigon under dagen, och tillbringar sen en kort natt på hotell där. Flyget tillbaka till BJ går nämligen redan kl. 6:30, och vi bor därför på ett hotell som ligger nära flygplatsen.

Sista kvällen i Saigon går vi på en mycket lokal restaurang. Deras meny innehåller det mesta; hund, orm, vessla, sparv osv. Vi fegar dock ur, och tar några mer säkra rätter. Efter detta en kaffe på ett trevligt trädgårdskafé, gömt inne i en gränd.

En skön avslutning på resan till Vietnam, innan vi far åter till kylan i norr.