torsdag 7 januari 2010

Klassisk konsert i ägget


Christoph Eschenbach

Igår var vi i NCPA (även känd som ägget) och såg London Filharmonikerna. Gästande dirigent var Christoph Eschenbach, en rakryggad och stilig herre på snart 70 år. De spelade fyra verk; Tchaikovskys Romeo och Julia samt Francesca da Rimini, Ravels Gåsmors sagor samt Stravinskys Eldfågeln svit (1919). Innan orkestern kom till Beijing för två konserter, hade de även besökt Shanghai och Shenzhen.

Det var i princip fullsatt och jag har aldrig upplevt att så många kineser hållit tyst så länge samtidigt. Konserten var mycket uppskattad och de fick köra två extranummer. Det avslutande stycket var kinesiskt, och då blev publiken alldeles till sig. Vi kände igen det, men kan tyvärr inte namnet.

Då snön och kylan fortfarande håller i sig här, var det tunnelbana som gällde både dit och hem. Praktiskt då en av uppgångarna vid stationen Tiananmen West leder rätt in i teatern, man behöver inte ens gå ut. Tågen är extremt packade med folk i rusningstid och då är rätt bra att vara lite större än de flesta, det blir lättare att knuffa sig fram till dörren för att komma av och på.

Inga kommentarer: