söndag 26 september 2010

Nästan som i Kina


Glasklart eller?

Tog en promenad på stan och noterade att det byggs en hel del i Stockholm, även om det ju knappast går att jämföra med aktivitetsnivån i Beijing. Byggplank med tämligen obegripliga slogans på verkar vara en gemensam faktor. Ovanstående bild är tagen i Stockholm, men den kunde lika gärna ha varit tagen i Beijing.

onsdag 22 september 2010

Svensk höst



En rätt typisk bild på den svenska hösten; en skåp-Volvo med löv på. Längtar lite till sensommaren i Beijing faktiskt.

måndag 20 september 2010

Final på Vidbynäs


Alla deltagare hade vunnit en gratis helghyra av en Peugot


Karlin och Ylva gick det bra för


Karolin håller tacktal

I somras lyckades jag ju med bedriften att vinna en deltävling i Golf Digest Viasat Trophy. Den gångna helgen var det final på Vidbynäs GK, som ligger i Nykvarn utanför Södertälje. Jag och min kompis Ylva for dit på lördagen för inspel. Ylva vann nämligen den deltävling som gick på vår hemmabana och det var därför två representanter från Mälarö i finalen.

På lördagen träffade vi på två trevliga skåningar, Karolin och Fredrik, som vi spelade inspelsvarvet och även åt middag tillsammans med. Vädret var tämligen uselt, med regn, regn och åter regn. Lagom tills dess att vi gick ut slutade det dock, men banan var tämligen blöt.

På söndagen var det dags för själva finalen. En vacker och solig dag men fortfarande mycket blött. För egen del hade jag en typisk "bunker-dag" och på de tre första hålen lyckades jag med bedriften att besöka fyra bunkrar. Inte en särskilt bra taktik om man vill nå en framskjuten placering i tävlingen. För Ylva och vår nyfunna skånska kamrat Karolin gick det dock strålande; Karolin vann hela tävlingen där priset är en resa till Turkiet i slutet på oktober. Ylva kom på en hedrande femteplats och försvarade därmed Mälarös färger med den äran. Min placering var betydligt mera blygsam, nog sagt om detta.

söndag 12 september 2010

Oaxen - krogen


Oaxen skärgårdskrog


Amuse-bouche nr 1 (=bonusrätt 1)


Amuse-bouche nr 2 - Monika är glad


Råräka


Rådjurtstartar


Torskkind


Piggvar


Zucchini


Vildandsbröst


Kryddost


Drottningsylt med yogurt & glass


Konfekt

När vi väl hade tagit en runda på ön var det så dags för själva höjdpunken, nämligen maten. Oaxen skärgårdskrog är ju en av Sveriges allra bästa krogar, och både Nisse och jag har länge velat besöka den. Nu passade det utmärkt, då ju även Björn och Anna gillar god mat.

För att sammanfatta vårt besök där kan man nog klart säga att det hamnar bland de främsta krogar vi ätit på. Maten är verkligen unik och oerhört, oerhört god. Servicen håller en mycket väl avvägd nivå, den är korrekt och artig men inte servil. En toppenkväll helt enkelt!

Efter sommaren 2011 kommer förresten Oaxen att slå igen sina portar för gott, så vill man uppleva något unikt i matupplevelse så gäller det att passa på innan.

Här är menyn vi åt oss igenom, (tillsammans med utvalda viner förstås):

Råräka med äppelterrin, ostrongelé & majonnäs gjord på rostat bröd serverad med syrad dragonis.

Enrisflammad rådjurstatar med forellrom, hackad picklad fänkål & kantarellmajonnäs.

Björkrisbakad torskkind med bondbönsoppa samt spicken sill, löjrom & äggsmör på knäckebröd.

Piggvar på ben med läpp & tunga från torsk, dillkryddad ragu på mangold & hjärtmussla samt stekt sallat samt sprucken morotspuré.

Zucchini från Skilleby bakad med kallpressad rapsolja & salvia samt blomkål, kräm på vita bönor med rostad Oviksost & eneträdskolad vinäger.

Vildsvinstek med rågbrödskräm, rökt oxmärg, friterad persilja & vildoregano serverad med råstekt rabarber.

Kryddost med tranbärsmarmelad, rågbröd & krasse samt bleksellerisallad & granris.

Drottningsylt med yoghurt & yoghurtglass samt paranötsmaräng serverad med tigerkaka flamberad i Oaxens akvavit.

Konfekt

Oaxen - ön


Båten man kan övernatta på, den gamla ungen till vänster


Stora spår av kalkbrotten


Vindkraftverk


Den gamla hamnen där kalket skeppades ut


Nisse kollar in gamla kalksilos

Vår kamrat Björn fyllde jämt tidigare i sommar och vår gåva till honom bestod av att vi bjöd Björn och sambon Anna på middag på Oaxen. I helgen var det äntligen dags för själva besöket.

Eftersom ingen av oss varit på ön Oaxen förut, så åkte vi dit i god tid och tog oss en titt där. Själva ön är rätt liten; endast 2 km ggr 500 meter och den går snabbt att ta sig runt. Man når den enkelt via färjan som går från Mörkö 2 ggr per timme. Här bröts det kalk från mitten av 1800-talet fram till nedläggningen år 1974. Det är rätt maffiga miljöer att titta på, en del av den svunna svenska industrihistorien.

fredag 10 september 2010

Jätteflygmaskinen


STOR maskin


Små, små bilar


Kabinen ser ut ung som på andra plan

Nisse var iväg på en tjänsteresa till Tokyo i veckan. Han flög via Frankfurt, och fick då möjlighet att testa det nya jätteplanet Airbus A380, som Lufthansa börjat flyga med. Lufthansa har tre plan i nuläget, som trafikerar rutterna till Tokyo, Beijing och Johannesburg. A380 är 73 meter långt, 24 meter högt, nära 80 meter mellan vingarna och en vikt runt 360 ton. Totalt går det in 526 passagerare, varav det är 10 passagerare i 1:a klass.

Nisse var väl inte så särskilt imponerad av komforten i turistklass dock, det såg väl ut ung. som vanligt. Passagerarna i första klass hade det säkert bättre får man hoppas.

Samma vecka som Nisse var i Tokyo tog planet även en liten sväng till Stockholm.

onsdag 8 september 2010

Hurra, en lägenhet


Ser fram emot härlig dagar på vår nya terrass

Så var då äntligen lägenhetsaffären i hamn! Vi har köpt denna lägenhet på Västmannagatan. Känns verkligen skönt att det är avklarat, jag var verkligen less på att tillbringa så mycket tid med att surfa på Hemnet.

Lägenheten är en etagevåning på 97 kvadrat, med terrass och allt. Blir riktigt kul att flytta in där! Dessutom får vi gratis motion på kuppen eftersom huset inte har någon hiss. Drabbar nog främst de stackars flyttgubbarna som ska släpa upp alla våra prylar.

En kul detalj i sammanhanget är att killen som säljer är bosatt i .... gissa var ... just det; Kina! Han är i Shanghai på ett femårskontrakt, och då föreningen inte tillåter vidare uthyrning utöver de två år han redan hyrt ut så tvingades han sälja lägenheten. Trist för honom, men bra för oss.

tisdag 7 september 2010

Dagarna går på

Inser att det blir lite svårt att komma med några särskilt intressanta inlägg nu när vi är tillbaka i vardagen. Dagarna går liksom utan att det händer så särskilt mycket. Nisse far till Lund under veckorna och jobbar, medan jag kämpar på här i Stockholm. Just denna vecka är han i Tokyo dock, men för min del märker jag inte så stor skillnad.

Helgerna går fortfarande åt till att leta lägenhet. Ska bli hemskans skönt när det är klart, så vi slipper tillbringa en orimligt stor del av vår vakna tid på Hemnet. Hoppas det blir snart!