söndag 12 september 2010

Oaxen - krogen


Oaxen skärgårdskrog


Amuse-bouche nr 1 (=bonusrätt 1)


Amuse-bouche nr 2 - Monika är glad


Råräka


Rådjurtstartar


Torskkind


Piggvar


Zucchini


Vildandsbröst


Kryddost


Drottningsylt med yogurt & glass


Konfekt

När vi väl hade tagit en runda på ön var det så dags för själva höjdpunken, nämligen maten. Oaxen skärgårdskrog är ju en av Sveriges allra bästa krogar, och både Nisse och jag har länge velat besöka den. Nu passade det utmärkt, då ju även Björn och Anna gillar god mat.

För att sammanfatta vårt besök där kan man nog klart säga att det hamnar bland de främsta krogar vi ätit på. Maten är verkligen unik och oerhört, oerhört god. Servicen håller en mycket väl avvägd nivå, den är korrekt och artig men inte servil. En toppenkväll helt enkelt!

Efter sommaren 2011 kommer förresten Oaxen att slå igen sina portar för gott, så vill man uppleva något unikt i matupplevelse så gäller det att passa på innan.

Här är menyn vi åt oss igenom, (tillsammans med utvalda viner förstås):

Råräka med äppelterrin, ostrongelé & majonnäs gjord på rostat bröd serverad med syrad dragonis.

Enrisflammad rådjurstatar med forellrom, hackad picklad fänkål & kantarellmajonnäs.

Björkrisbakad torskkind med bondbönsoppa samt spicken sill, löjrom & äggsmör på knäckebröd.

Piggvar på ben med läpp & tunga från torsk, dillkryddad ragu på mangold & hjärtmussla samt stekt sallat samt sprucken morotspuré.

Zucchini från Skilleby bakad med kallpressad rapsolja & salvia samt blomkål, kräm på vita bönor med rostad Oviksost & eneträdskolad vinäger.

Vildsvinstek med rågbrödskräm, rökt oxmärg, friterad persilja & vildoregano serverad med råstekt rabarber.

Kryddost med tranbärsmarmelad, rågbröd & krasse samt bleksellerisallad & granris.

Drottningsylt med yoghurt & yoghurtglass samt paranötsmaräng serverad med tigerkaka flamberad i Oaxens akvavit.

Konfekt

Inga kommentarer: