torsdag 29 november 2007

Matlagningskurs



Idag efter förmiddagens språklektion så var det dags för nästa del i min kinesiska utbildning; att lära sig göra 饺子 (jiaozi) = dumplings =små degknyten som man fyller med div. saker och sen kokar. Vi var åtta västerlänningar som for iväg till ett ställe som ligger bland hutongerna. Det är den äldre delen av bebyggelsen här i staden, och består av trånga gränder med låga hus där folk bor oerhört trångt. Det mesta av den typen av hus har numera rivits för att lämna plats för den moderna staden, men vissa delar finns fortfarande kvar.

Att göra jiaozi visade sig vara betydligt svårare än vad man tror. Vi fick färdig deg som frun i huset hade gjort i ordning. Den kavlar man sedan ut till degplattor och lägger fyllningen på. Efter det viker man degplattan över fyllningen och nyper ihop kanterna så att det blir en tjusig halvmåne med veckad kant. Inte alltför svårt i teorin, men att det tar många års träning att få dem att se snygga ut blev vi snabbt varse. Hur vi än försökte så såg de ändå tämligen usla ut, och ännu fulare blev de efter det att de var kokta och hade fallit samman till sladdriga små degklumpar ! Kul att testa i alla fall, men som dom säger i Amerika; don't quit your dayjob!

måndag 26 november 2007

Wèi

Tänk er en söndagmorgon. Det är inget direkt planerat för dagen, så du ligger kvar i sängen och tar det lite lugnt. Telefonen ringer och följande dialog utspelar sig;

"wèi (=hallå), wèi, do you speak Chinese? "
Jag svarar då sanningsenligt; "no I do not."
“Please pay attention, please pay attention."
“OK…….”
“please go to the bank today – bye!”

…var på den som ringt har fullgjort sitt uppdrag och glatt lägger på telefonen!

Det finns ju ett antal frågor som då dyker upp:
1. Varför ska jag gå till banken?
2. Vilken bank ska jag gå till?
3. Vad är det jag ska göra när jag väl kommit dit?

Nu tror vi oss ha listat ut vad det hela gick ut på i alla fall. Det är nämligen så att det inte skickas ut några telefonräkningar i ”hard-copy”, istället så ringer en automatisk telefonröst upp och meddelar (enbart på kinesiska) att det nu är dags att betala räkningen samt även hur mycket den uppgår till. Man kan sedan gå till en betalningsautomat som finns här på området och betala för sig med hjälp av bankomatkortet. Det lärde vi oss nämligen den hårda vägen – telefonen blev spärrad för utgående samtal då vi inte betalat vår räkning på ca. 30 RMB. Nu har jag dock lyckats lära mig hur systemet fungerar, samt begriper även delar av vad ”räknings-samtalet” går ut på, så vi gick snällt och betalade skulden. Vi får väl se om det kommer några fler mystiska uppmaningar….

Efter att ha löst (?) detta mysterium var vi iväg till årets julmarknad som arrangeras av den lokala SWEA-föreningen. Där köpte vi lite lusse-bullar, drack glögg och åt pepparkakor. Kanske lite tidigt för att det ska vara någon riktig julstämning, men glögg är ju alltid gott när det är lite småkyligt ute.

fredag 23 november 2007

Tai tai


Bild på väg till jobbet
Lite språkträning på Kinesiska:

太 (Tai) = Mycket
太太(Tai Tai) = Fru

Man kan undra om mannen på bilden tycker att det är 太 太太 eller bara som vanligt.

Bilden är tagen en vanlig dag på väg till jobbet fotad med mobiltelefon (Sony Ericsson P1i).

onsdag 21 november 2007

Ofrivillig vila


Helgen tillbringades för min del i ryggläge tyvärr. Hittills har vi klarat oss från diverse olika magåkommor, men nu var det dags. Inte så mycket att göra åt utan bara att härda ut. På min språklektion i tisdags kom då den obligatoriska frågan; zhèige zhoumò, ni gàn shénme (=vad gjorde du i helgen)? Med hjälp av diverse lösryckta ord samt pekande på magen, så gick väl budskapet fram på något sätt. Eftersom kineser inte riktigt har samma uppfattning som västerlänningar om vad som känns lite mera privat än intressant för alla, så fick jag då lite frågor om exakt hur magsjukan hade yttrat sig, och klassen fick därpå glatt lära sig vad diarré heter på kinesiska… (om någon nu mot förmodan undrar, så heter det ”la dùzi”). Kanske lite mer information än vad jag hade tänkt mig förmedla till omvärlden, men fullt naturligt för en kines.

Om man vill läsa lite om vardagslivet här i staden och få en bra och humoristiskt berättad historia om skillnader mellan hur kineser och västerlänningar betraktar olika saker så kan jag varmt rekommendera boken ”MEI WENTI” av Catarina Lilliehöök. Väldigt mycket av det hon skriver om där känner man onekligen igen!

torsdag 15 november 2007

Vinterväxter

Växterna ovan uppstod för någon dag sedan. Rabatterna ändrar utseende från den ena dagen till den andra; från att ha bestått av julrosor (ni vet dom där som vi brukar köpa i kruka och ha inomhus till jul) i förrgår, så är dessa nu uppgrävda och istället har det uppstått någon slags genmanipulerad kål (?) i vitt och lila som finns i långa rader på området. Vi får väl se hur många dagar dom klarar sig innan det är dags för nästa.

måndag 12 november 2007

Beijing med nya ögon

Här i stan finns ett antal marknader som är specialiserade på just sitt område. Det finns t ex fotomarknaden, tygmarknaden, lampmarknaden osv. osv. och på varje ställe finns en uppsjö av affärer som säljer allt man kan tänka sig inom just denna nisch. Ett ställe vi inte varit på förut är glasögonmarknaden, och i lördags var det dags för ett besök. Själv är jag tämligen hjälplös utan glasögon/linser, och de senast inköpta glasögonen är ett antal år gamla så det kändes som om det var dags för en uppfräschning. Tänk er då ett ställe i två våningsplan med drygt 100 butiker med optiker så har ni ung. en uppfattning om storleken på stället. Vi hade fått tips om en butik där de var bra på engelska, men när vi väl var där så var vi väl inte så hemskans imponerade av just den biten. De var dock bra på att göra glasögon, och det är ju viktigast. Jag hade med mig ett recept från optikern i Sverige, men annars gör de en synundersökning på plats. Det blev två par glasögon; ett par för läsning och ett par för ”resten”, och tillsammans gick dessa på 1100 RMB (ca. 1000 sek). En bråkdel av vad man betalar hemma i Sverige således, och jag kan inte påstå att de känns sämre än vad jag är van vid.

Nisse blev till sin stora besvikelse (!?!))utan glasögon; efter synundersökningen konstaterade de att han såg alldeles utmärkt utan.

torsdag 8 november 2007

Morgonaktiviteter





I Beijing är folk uppe och igång mycket tidigare på morgonen än vad man är van vid från Sverige. Många bönder tar med sig diverse odlade grönsaker och frukter och far in till stan för att sälja dem på s.k. ”morgon-marknader”. Dessa uppstår på en gatstump på vissa fasta ställen i stan, men försvinner efter några timmar utan att ett spår finns kvar. Nästa dag sker samma sak igen. De flesta kineser gör sina inköp av frukt och grönsaker just på dessa marknader, och inte i mataffärerna där det är dyrare.

Det är även en enorm aktivitet i parkerna, där framförallt de äldre ägnar sig åt diverse stärkande aktiviteter. Bilderna visar några av de ting Nilla och jag stötte på en morgon i Tuanjiehu-parken en bit ifrån där vi bor. Det var en fantastiskt fin och solig morgon, och man upplevde verkligen stillheten och lugnet i denna lilla oas till park, trots att den ligger mitt i stan och dessutom gränsar till den 3:e ringleden med hemska köer på morgnarna.

De tecken som ni ser mannen skriva på marken skrivs i vatten. Vitsen är just att det hela ska vara förgängligt.

onsdag 7 november 2007

Vandring på Kinesiska Muren





På lördagen gjorde vi en vandring på Kinesiska Muren, där vi gick drygt 4 timmar. Nisse och jag gjorde samma vandring när vi var här i april och kollade på lägenhet, men istället för vårblommor så var det nu höstfärger. Vi blev upplockade kl. 8 utanför där vi bor av privatchaufför med tjusig svart bil, körda upp till en liten by (ca 2 timmar bort) där vi fick te, innan vi påbörjade den mödosamma stigningen upp till muren. Just den delen tar ung. 45 minuter, men det är väl besväret när man väl klättrat upp på muren och ser den fantastiska utsikten! Vi hade dessutom flyt med vädret; det var en solig och klar dag.

Vi vandrade sen uppe på en del av muren som inte är restaurerad, så där var vi nästan ensamma. Den sista timmen gick vi på den restaurerade delen innan vi tog rodelbanan (!) ner igen. Vår chaufför väntade på oss och vi for iväg till en fiskodling där vi fick en sen lunch. Hemma igen vid 6-tiden och tämligen slut efter en hel dag ute i den friska luften.

tisdag 6 november 2007

Besök från Sverige

Dagen efter att Nisse återvänt så anlände vår vän Nilla med SAS-planet från Stockholm. Hon hälsade på oss under en vecka och det var hennes första besök i Kina. Under den veckan besökte vi ett antal av de ”måsten” som en resenär ska se i stan; Den Förbjudna Staden, Himmelens Tempel samt Sommarpalatset. Vad som även är obligatoriskt för en svensk besökare i Beijing är shopping, så vi var på flera av de olika marknaderna där man kan köpa kläder, smycken, handväskor etc. till en bråkdel av det pris vi betalar hemma. Kopior? Absolut! Du lär dig att pruta utan att skämmas, även om det är ovant för en svensk. Svenska är förresten ett av de språk du oftast hör inne på marknaderna…

Nisse lyckade även övertyga Nilla om att hon definitivt behövde en ny kamera, så vi gjorde ett besök på en kameramarknad där du kan hitta det mesta inom den fotografiska konsten. Här är det äkta varor och inte alls samma hysteriska prutning som på ”kopie-marknader”. Det kanske inte riktigt ingick i hennes inköpsplaner, men jag tror nog att hon blir nöjd med sin nya Nikon.