torsdag 29 november 2007

Matlagningskurs



Idag efter förmiddagens språklektion så var det dags för nästa del i min kinesiska utbildning; att lära sig göra 饺子 (jiaozi) = dumplings =små degknyten som man fyller med div. saker och sen kokar. Vi var åtta västerlänningar som for iväg till ett ställe som ligger bland hutongerna. Det är den äldre delen av bebyggelsen här i staden, och består av trånga gränder med låga hus där folk bor oerhört trångt. Det mesta av den typen av hus har numera rivits för att lämna plats för den moderna staden, men vissa delar finns fortfarande kvar.

Att göra jiaozi visade sig vara betydligt svårare än vad man tror. Vi fick färdig deg som frun i huset hade gjort i ordning. Den kavlar man sedan ut till degplattor och lägger fyllningen på. Efter det viker man degplattan över fyllningen och nyper ihop kanterna så att det blir en tjusig halvmåne med veckad kant. Inte alltför svårt i teorin, men att det tar många års träning att få dem att se snygga ut blev vi snabbt varse. Hur vi än försökte så såg de ändå tämligen usla ut, och ännu fulare blev de efter det att de var kokta och hade fallit samman till sladdriga små degklumpar ! Kul att testa i alla fall, men som dom säger i Amerika; don't quit your dayjob!

2 kommentarer:

Christine sa...

Väntar med spänning på lite kulinariska matupplevelser när ni kommer hem ;)

Kram!

Anonym sa...

Bra att ni tränar - Berns brunch är nuförtiden asiatisk och innehåller ett antal olika typer av degknyten med varierande innehåll. En hel del förmodligen rätt svåra att tillverka.
Tur dock att efterrättsbuffen fortfarande är franskinspirerad och direkt chokladtung :-)
/BW