fredag 15 februari 2008

En ovanligt fin gåva


Höna á la Europa


Höna á la Kina


Många omeletter blir det

I samband med det kinesiska nyåret är det vanligt att man ger presenter till vänner, arbetskamrater och anställda. Vi hade gett vår hemhjälp (=Ayi) pengar innan själva nyåret och förhoppningsvis kom det väl till pass när hon for hem till sin hemby med tåget. När hon återkom efter resan hade hon med sig en present till oss. Man kan lugnt säga att jag blev oerhört överraskad och bokstavligt talat tappade hakan långt ner till knäna; när hon kommit innanför dörren så plockade hon stolt upp en livs levande höna ur en kartong! Förutom det så hade hon med sig en kartong med ägg. Den stackars hönan var nog ganska så trött efter tågresan, för den var rätt lugn. Fram till själva slakten förstås, för då Ayin skar halsen av den så kacklade den lite innan den tystnade helt. Den blev därefter plockad och kokad på kinesiskt sätt, dvs i helt skick. Resultatet ser ni ovan – smaskigt eller hur?

När jag senare på dagen hade min språklektion så passade jag på att berätta om hönan för min lärare SunJing. Hon sade då att det var en mycket fin gåva då det efter fågelinfluensans utbrott för ett antal år sen inte längre var tillåtet att sälja levande fåglar i Beijing. Det var hemskt synd tyckte hon, för det blev ju mycket godare att koka soppa på en höna man slaktat själv.

Nisse och jag gjorde vissa europeiska anpassningar senare på kvällen och gjorde Cog au Vin på hönan, allt medan vi skrattade gott och skålade å den stackars fågelns vägnar! Only in China…

1 kommentar:

Christine sa...

*skratt*
Ja, själv föredrar jag ju dom döda ;)

Kramar till er!