söndag 29 mars 2009

Svensk matvecka


Västerbottenspaj med löjrom, creme fraiche och rödlök. Mums!

För ett tag sen hade vi en svensk matvecka. Den inkluderade bl a falukorv med hemmagjord potatismos (korven är ju inte från just Falun, men den smakar som den ska), köttbullar samt även Västerbottenspaj. Väldigt mycket går att få tag på här, men Västerbottesost och löjrom får man allt hämta hit själv. Tur att vi snart får nytt besök från Sverige så att det blir påfyllning.

fredag 27 mars 2009

You Tube tillbaka

Det tog bara några dagar så var You Tube uppe igen. Att dom bara orkar bry sig.

EDIT: Fast bara några timmar senare var den nere igen och är fortfarande inte tillbaka (5 april).

Earth hour även i Kina



Precis som andra ställen världen över så uppmärksammas Earth Hour även här i Beijing. Affischen nedan sitter precis vid hissen i vårt hus.

onsdag 25 mars 2009

Stopp på YouTube



Så har då de listiga kineserna kommit fram till att det är farligt med YouTube (igen får man väl säga...). Nu var det rätt länge sedan sist de blockerade YouTube - vi får väl se hur länge det varar den här gången.

Som vanligt är det lätt att komma förbi detta fjanteri med hjälp av diverse anonymitetstjänster. Vi använder hidden.24, som gör att vi kan surfa precis som i Sverige och inte behöver bry oss. Lite tröttsamt är det dock.

måndag 23 mars 2009

Vår Ayi


Vår snälla Ayi


Finns även gemensamma Ayis som städar lite överallt.
Klart man måste vattendammsuga utomhus tex.

Har just insett att vår oerhört snälla och hjälpsamma Ayi aldrig varit med på bild här på bloggen. Dags för det således. Hon kommer hem till oss två dagar i veckan och städar, diskar och stryker. Jag funderar på att ta med henne hem...

torsdag 19 mars 2009

Svenska ambassaden


Nästan som hemma


Mycket farlig vakt utanför


Residenset inne på området


Prästerna Maria (ska nu hem) och Lennart (hennes
efterträdare) vid Svenska kyrkan presenterade sig

I samband med semmelkalaset i tisdags tog jag lite bilder på den svenska ambassaden här. Den ligger inte alls långt från där vi bor; tar ca 40 minuter att promenera dit. Och det gör man ju gärna så här års när det börjar bli varmt och skönt ute.

Den Svenska kyrkan finns inte fysiskt i Kina, utan i HongKong. Det är nämligen så att även om prästerna främst ska verka i Kina så får de inte tillstånd att bedriva denna verksamhet i PRC. Men från HongKong går det bra - det är ju bara "nästan" Kina.

onsdag 18 mars 2009

Vintern är över nu




Den 15:e mars är den sista dagen de kör koleldning för vintern, för då blir det ju varmt anser man här. Vi har tidigare garvat åt de märkliga kineserna som anser att väderomslagen sker specifikt angivna datum, men vi har börjat ändra uppfattning. Kollar man in graferna från Mats väderstation ovan, ser man nämligen att temperaturen började stiga rätt rejält den 14:e mars.

Jag kan dessutom glädja alla vintertrötta svenskar med att vi just nu har 27 grader varmt ute. Hurra, här är vintern äntligen slut!

tisdag 17 mars 2009

Årets semlor


Gott om semlor var det


Monika hälsar på värdinnan


Kö till fikabordet


Mkt svensk måltid


SWEA:s ordförande; Marita Löfdahl

I likhet med förra året så bjöd ambassadörens fru, Marianne, alla medlemmar i SWEA på semlor inne på den svenska ambassaden. Semlor är ju gott, så jag hängde på. Funderade på att försöka smuggla med en i väskan till Nisse, men avskrev det raskt - för kladdigt.

söndag 15 mars 2009

Grattis på födelsedagen


Grattis Nisse (nej, han drack inte alla ölen själv...)

Idag är Nisses födelsedag. Tårta fick han redan igår i samband med matlagningskursen. Idag blev det även en flaska champagne, som utdelades i samband med prisutdelningen för Beijing Golfers Club. Han blev rätt förvånad får jag säga.

lördag 14 mars 2009

Matlagning bland hutongerna


Förberett för att sätta igång


Kvällens deltagare; Jean, Mats, Roger, Monika, Britta och
Ingvar (Nisse fotar)


Nisse hackar med den lilla, lilla kniven


Läraren visar, vi kollar


Allt klart för att woka


Födelsedagsbarnen Roger och Nisse skär tårta

På lördagskvällen blev det en lite annorlunda middag. Vi var nämligen iväg på en matlagningskväll med kinesisk mat, och vi fick då laga till vår egen middag. Stället heter Hutong cuisine och ligger inne bland den trånga gränderna, dvs hutongerna, norr om den förbjudna staden. Kocken heter Chunyi Zhou och det är i hennes rätt så trånga hem som hon håller kurserna.

Vi fick laga till några klassiska rätter; Gong Bao Jiding (stark kyckling med jordnötter), biff med selleri samt även spenat med krossad vitlök. Förutom att lära sig just dessa rätter var det en hel del bra tips generellt om hur man ska gå tillväga när man wokar mat. En kul kväll som tom blev bättre än vi hade förväntat oss och sannolikt något vi kommer göra om framöver.

Kvällen avslutades med att vi blev bjudna på födelsedagstårta; det var nämligen två i gänget som fyllde år denna helg.

Hur smakade då maten förresten? Jodå, det blev riktigt gott och smakade precis som det skulle!

fredag 13 mars 2009

Magnus på återbesök


Japansk whisky

I likhet med förra året så kom Magnus på besök. Han kom från Tokyo och bodde två dygn hos oss innan han for hem till Göteborg. Alltid lika kul med besök.

Han hade med sig en stilig present; äkta japansk single malt whisky. Destilleriet som tillverkar den ägs av Suntory, vilket gör att man osökt kommer att tänka på filmen Lost in Translation. Jag såg om den för ett tag sen och känner igen rätt mycket av vilsenheten inför en främmande kultur. Har ni inte sett den ännu, kan jag starkt rekommendera den.

måndag 9 mars 2009

Skidresa till Wanlong


Liftstationen ner till höger


Glada skidåkare utanför toppstugan


Endast de röda lyktorna avslöjar att toppstugan är belägen
i Kina


Stilstudie av Nisse. Inte så trångt i backen direkt.


Stilstudie av Monika (gör sig bäst stillastående...). Hotellet
syns nere i dalen.


Kineserna åker liftband uppför barnbacken. Går extremt långsamt.

Efter förra veckans vårtecken var det denna helg dags att återgå till lite vinteraktiviteter ett tag. Vi for nämligen iväg på en skidresa till Wanlong, en skidort som ligger ca 25 mil nordväst om Beijing. Nisse var där redan förra året med några grabbkompisar, men då var det precis innan jul och kallt som bara attan. Nu hade vi istället två härliga dagar i backarna, med soligt väder och klarblå himmel.

Själva stället är ungefär som Sälen vad gäller antalet backar, fallhöjd, liftsystem osv. Dock med betydligt färre människor, och i några av backarna var man faktiskt ensam vilket var en rätt härlig känsla.

Nisse försökte sig tålmodigt på en skidskola för frugan, fast det kommer nog ta tid innan jag lär mig tekniken med carving-skidor ordentligt. Det var det där med att lära gamla hundar sitta.

fredag 6 mars 2009

Kuverten kommer även hit


Välkända kuvert hittar även till Kina

Precis som andra svenskar så fick vi våra pensionskuvert med posten. Ingen direkt uppmuntrande läsning i dessa tider, men den svenska staten lyckas i alla fall hålla reda på sina medborgare världen över. Får väl vara nöjd med det så länge.

torsdag 5 mars 2009

Ännu ett vårtecken


BLG:s kommitté 2009

Nu kommer vårtecknen i rask takt; idag hade Beijing Ladies Golf sin årliga säsongsupptakt. Som vanligt arrangerades en lunch på Capital Club, och den blev välbesökt med 73 närvarande damer. Nästa torsdag kör vi igång ute på banan - härligt!

onsdag 4 mars 2009

Carl Bildt hälsar på


Carl Bildt är verkligen oerhört lång


Välbesökt frukostmöte; den svenska Kina ambassadören
Mikael Lindström i mitten

I veckan hade Beijing fint besök; det var Carl Bildt som var i stan. Han var här inte bara i egenskap av Sveriges utrikesminister, utan även Sveriges kommande ordförandeskap i EU. En av hans aktiviteter var att medverka på ett frukostmöte som den Svenska Handelskammaren arrangerade. Mötet var ovanligt välbesökt med tanke på den tidiga morgonen. Han talade lite om hur han såg på läget i världen, men det var inga större oväntade uttalanden direkt.

tisdag 3 mars 2009

Oasis bannlysta i Kina



Jag var inne på hemsidan där vi köper olika evenemangsbiljetter nyss; piao. Noterade då att biljettförsäljningen till en av de kommande konserterna med Oasis helt plötsligt ej längre fanns tillgänglig. Hittade sen förklaringen i DN. Suck - ibland blir man bara så trött på Kina.

måndag 2 mars 2009

Dags att träffa Oliver


Oliver Boon Lundgren kollar in världen


Den stolta fadern vaggar medan Jean passar på och äter lunch

För några veckor sedan föddes Mats och Jeans son, och nu var det dags för oss att träffa den nya familjemedlemmen för första gången. Hans namn är noggrant övervägt för att passa både i faderns hemland Sverige, och moderns hemland USA. Då Jean har kinesiskt påbrå måste dock även ett kinesiskt namn ges. Detta namn är noga utvalt av hennes släkt som heter Huang, i enlighet med någons slags komplicerad dikt med massa strofer och medför även att grabben för all framtid kommer att beskyddas av släkten. Känns nog bra för de nyblivna föräldrarna. Så vad blev då namnet? Jo, Oliver Boon Lundgren eller den kinesiska varianten Huang Jia Ye.

söndag 1 mars 2009

Årets golfpremiär


Stolt vinnare med fint pris


Många caddies går det åt (116 stycken närmare bestämt)


Instruktioner från BGCs ordförande innan start

Så var då äntligen golfsäsongen här! Precis som förra året inleds den med turneringen "Polar Classic" och går traditionsenligt av stapeln under Vasaloppshelgen. Vädret var soligt och ca 10 grader som varmast, så det blev en skön dag ute på banan. Frukost och middag på Pavillion ingick även i detta trevliga heldagsarrangemang.

Till skillnad från förra året så lyckades vi även spela riktigt bra, och gick runt på total 2 över par. Det räckte inte till någon pallplacering (vi kom 6:a av 58 startande), men det känns alltid kul när det går bra. Ett pris tog familjen Norén dock hem; jag lyckades vinna längsta drive och fick den fantastiskt stiliga skålen ovan. Kanske tur att vi inte vann något ytterligare pris, för då hade vi haft flera stycken ;))