söndag 29 november 2009

På födelsedagskalas


Nisse, Anette, Melvin, Micke och Monika


Lasse (med nyfödda dottern Ebba), Elin, Karin
och Karin (värdinna)

Igår var vi på 30-årskalas hemma hos Karin (som fyllde) och Lasse. Inte så ofta man får gå på just 30-årskalas nu för tiden direkt... De bor tvärs över gården där vi bor, så det var precis lagom långt att förflytta sig. En trevlig kväll med god mat och goda drycker. (Bilderna "lånade" från Karin och Lasses blog).

Det blev ingen riktigt sen kväll dock; på söndagen var det dags för året sista (?) golfrunda uppe vid Minggravarna. Hoppas det inte blir alltför kallt.

onsdag 25 november 2009

Svinflunsan avklarad

Jodå, nog var det med största sannolikhet svininfluensan som Nisse råkade ut för helgen som var. Efter några dagar med feber, halsont, snuva och hostande for han till farbror doktorn idag. Ringde vid 11-tiden och fick komma en dryg timme senare - rätt bra service. Läkaren sade att ca 90% av de influensafall som inträffar här nu bland expats är just svininfluensa, och de har slutat ta tester numera. Så länge som man inte får några mer allvarliga symptom spelar det ju liksom ingen roll vilken typ av flunsa man har, det gäller bara att vila och se tiden an. För egen del har jag hittills klarat mig från att insjukna; hoppas att det håller i sig.

Efter besöket på sjukhuset for vi till IKEA och smaskade i oss en riktig svensk köttbullslunch. Slog även till med en (mkt torr...) kanelbulle till kaffet.

söndag 22 november 2009

Ledare i besöksligan


Till att börja med var det rätt platt


Våra lokale vägvisare


Uppe på ett av passen, den numera övergivna byn nere i dalen


För ca 10 år sen spolade floden bort vägen till byn. Istället
för att laga vägen så övergav man byn.


Vi passerar den gamla flodfåran flera gånger


Magnus äter lunch


Hayden märker ut vår väg för eftersläntrare


Vackra berg med vakttorn


Monika tyckte det var toppen med vandring i solen


Efter avslutad vandring får man alltid lite snacks. Kineserna
var mäkta bekymrade över att vi även drack KALL öl. Kan ju
aldrig vara nyttigt i kylan tyckte de.


Vår mest frekvente besökare, Magnus, har just gästat oss några dagar. Denna gång var han ute på en slags Asien-tour, där sista anhalten var just Beijing. Som alltid är han varmt välkommen, särskilt när han varit snäll nog att släpa med sig två kartongen med kaffepatroner runt Asien för vår räkning -extra tack för det!

Denna gång blev det fredagsmiddag på Mosto och dagen efter fick han följa med på en vandring med Beijing hikers. Tyvärr kunde inte Nisse hänga på dock, han ligger nedbäddad med snuva, hosta och feber.

Som vanligt var det skönt att komma ur stan och det var en bra vandring. Först gick vi över några pass och sen utmed en gammal flodfåra. Vandringen gick i närheten av Miyun där vi åkt långfärdsskridskor några gånger. Total sträcka var 12,6 km och högsta passet vi passerade var på 600 meter. Hyfsat ansträngande alltså och när vi återvände hem orkade vi bara med lite indisk hämtmat innan det blev dags för bingen.

torsdag 19 november 2009

En trasig byxa blir hel

Strax innan Nisse for iväg till Sverige för en tid sedan, lyckades han spräcka en söm i grenen på sin byxor. Som tur var hade han ännu inte lämnat hemmet, så det var enkelt att byta kläder. Sedan dess har byxorna legat i garderoben, för senare inlämning hos skräddaren. I tisdags hittade dock vår snälla ayi byxorna, och tog med sig dem för reparation hos en lokal förmåga. Idag återkom de, lagade och fina.

Vad är det för speciellt med det då undrar ni? Jo, kostnaden för reparationen. Den var 3 RMB (ung lika i kronor). Kan knappt komma på något i Sverige som kostar enbart 3 spänn numera; det finns väl knappt så små slantar där längre.

onsdag 18 november 2009

Årets julresa bokad

Dags för nästa etapp i familjen Norén odyssé i Asien. Den här gången går färden till Vietnam, dit vi kommer fara under julveckan. Först flyg till Saigon, där vi stannar två nätter för att kolla runt lite. Efter det blir det biltransport ca. 20 mil österut, till beachresorten Phan Thiet. Vi kommer bo på Hotel Novotel, som ligger omgärdad av golfbanan Ocean Dunes, ritad av Nick Faldo. Ska bli skönt med lite värme, beach och golf igen.

söndag 15 november 2009

Antikmarknaden


Något bister Nils utanför entrén (han frös...)


Alla var rätt påpälsade i kylan


Marknaden upprustades rätt nyligen


Kinesiskt porslin från olika epoker


Lite äkta Ming-vaser kanske?

Nu när inte söndagar med automatik innebär golfspel, får man hitta på lite andra aktiviteter istället. Idag blev det ett besök på antikmarknaden Panjiayuan, som ligger strax innanför 3:e ringleden, alldeles runt hörnet från glasögonmarknaden. Det är en stor utomhusmarknad, där de säljer kineska "antikviteter". Sannolikt är 99,9% av allt som säljs här fejk, men om man gillar sakerna och priset är rätt, varför inte? Ohejdad prutning är normen här, precis som på andra marknader, men vi sparar inköpen till en annan gång.

fredag 13 november 2009

Himmelsk musik


Urgammalt qin-intrument, Cecilia Lindqvist
i bakgrunden


Deng Hong på qin och Chen Shasha på xiao

Igår blev det ytterligare en afton på ambassaden. Denna vecka var det konsert kombinerat med lite berättande om qin-musik. De som framträdde var Cecilia Lindqvist, författare och en av Sveriges främsta Kina-kännare, tillsammans med musikerna Deng Hong på qin och Chen Shasha på xiao (=flöjt). Föreställningen har även turnerat i Sverige under Rikskonserters regi, och där dragit fulla hus.

Vad är då qin? Jo det är ett stränginstrument, med sju strängar och anor tillbaka till forntiden.Om detta instrument och har Cecilia skrivit en bok som belönades med Augustpriset 2006. Vi får skaffa boken i Sverige - på ambassaden fanns endast den kinesiska översättningen till försäljning och det var lite överkurs för vår del. Dock köpte vi CD:n som getts ut; "Himmelsk musik för Qin och Xiao". Musiken inger verkligen en rofylld känsla.

Det instrument som Deng Hong spelade på var från 700-talet och skulle kosta en hel förmögenhet om det blev tillgängligt på marknaden. Det ägs dock av den kinesiska staten, och Deng Hong har fått låna det som erkännande av sin skicklighet. Vi tassade runt det med vid marginal, livrädda att stöta till det.

När personal från ambassaden skulle tacka av dem blev det lite kul; han sade att "i vanliga fall brukar vi ju ge våra gäster boken Tecknens rike, men det passar nog inte nu..." Det är ju just Cecilia Lindqvist som skrivit boken, så det blev en annan present istället.

tisdag 10 november 2009

Nu blev det visst vinter

Efter förra helgens lilla missöde med snöfall återgick faktiskt vädret till rätt normalt höstväder; runt 10-15 grader och rätt soligt. Fast det försvann lika hastigt som det kom tyvärr; bara några dagar senare blev det mycket kallare och har varit så sedan dess. I söndags spelade vi vad vi gissar blev säsongens sista golfrunda och framöver får vi nog hitta på alternativa aktiviteter på söndagarna. Att spela i minusgrader är ju ingen höjdare direkt, även om några banor håller öppet.

Som tur är har myndigheterna faktiskt satt ingång värmen tidigare än förr om åren (!!!) och vi slipper faktiskt frysa hemma. Ett smärre mirakel.

fredag 6 november 2009

Bokafton


Göran och Agneta bor i BJ sedan länge



Igår var jag på ännu en bokafton på den svenska ambassaden. Den här gången var det med Agneta Engqvist och Göran Leijonhufvud. Så här presenterades de i inbjudan:

Sweden's two most seasoned China writers, share their rich experiences. Following this year's National Day parade they focus on events since 1966 related to Tiananmen Square. They will also introduce their latest book "Kina den haltande kolossen".

Agneta Engqvist is the China correspondent of Dagens Industri and has spent 25 years in the country. She has been reporting on all sectors of Chinese society for a number of Nordic papers. With Leijonhufvud she also co-wrote the critically acclaimed books "Kineserna" and "Draken vaknar".

Göran Leijonhufvud is a writer and researcher. He was the China correspondent of Dagens Nyheter for many years and has been reporting on the country since the start of the Cultural Revolution. Recently, he has been researching village elections as well as the Internet in China.


Det var en intressant föreläsning och jag köpte även deras bok. En recension av boken finns här.

torsdag 5 november 2009

Det är enkelt med golf

Sannolikt är inte så många intresserade men... idag lyckades jag spela min bästa golfrunda någonsin!!! Jag har aldrig förut varit under 80 slag, men gick idag runt på 79 slag, 7 över par. De sista 9 hålen gjorde jag 4 (!!!) birdies, och spelade på 36 slag = par. Vissa dagar är golf riktigt enkelt.

onsdag 4 november 2009

Melbourne cup


Mina, Anna och Sandra samt ÄKTA häst


Bäst att hålla jockeyn i hand


Bettingen pågår som bäst


Egenkomponerad hattskapelse med golftema


Loppet är i full gång

Igår var jag med om ett lite udda spektakel. Den årliga galopptävlingen Melbourne Cup (just det, Melbourne i Australien) gick nämligen av stapeln, och detta firas ordentligt även i Beijing. Det är den australiensiska kolonin i stan som håller en välgörenhetslunch på ett av hotellen är, samtidigt som man kan kolla in själva loppet på storbildsskärmar. Man spelar även på hästarna och klär upp sig i stiliga hattar, precis som de i Australien. Rätt kul event faktiskt, och man lullar hem lite lagom rund under fötterna framåt 2-tiden på eftermiddagen.

Jag vann tyvärr inget, men en häst jag satsat på, Crime Scene, kom tvåa och förlorade med en knapp noslängd. Jag borde spelat på plats dock, inte vinnare...

Nisse har idag farit iväg på sin tidigare uppskjutna tjänsteresa till Lund. Han återkommer på lördag enl. plan.

måndag 2 november 2009

Därför snöade det

Föga förvånande så var det visst "Beijing Weather Modification Office" som ordnat fram gårdagens snöfall. De skulle tydligen fixa regn för att göra bönderna glada efter förra vinterna torka och så gick det snett. Kolla inslaget här.

söndag 1 november 2009

Se det snöar


Barnen var i alla fall glada


Undrar om de ser något egentligen


Att åka (el)cykel med paraply är vanligt. Jobbigt när
det vänder sig ut-och-in dock.


Mycket ihärdig fiskare


Snö, snö, snö


Kratta!?! Hade varit bättre med en snöskyffel idag.

Med oerhörd förvåning vaknade vi upp idag och såg att det snöade ute! Väderprognosen hade definitivt inte antytt att det skulle komma snö; det skulle bli runt 10 grader och regn. När vi kom tillbaka från Tianjin var det 13 grader, så att det skulle slå om till snö dagen efter var minst sagt oväntat. Nu är det minusgrader och med vindfaktorn inräknad (ca 20 m/sek) påstås det vara minus 12 grader. Hutter. Väderprognosen för senare i vecka visar dock fortfarande på 15 grader PLUS och sol. Fan tro't.

Vi anpassade oss dock efter rådande omständigheter, och istället för att ge oss iväg på massage och middag ute, så stannade vi hemma och lagade mat. Vi valde en passande rätt; ostfondue. Och utanför viner vinden, precis som i en svensk fjällstuga. Det är nästan som hemma alltså!