fredag 13 november 2009

Himmelsk musik


Urgammalt qin-intrument, Cecilia Lindqvist
i bakgrunden


Deng Hong på qin och Chen Shasha på xiao

Igår blev det ytterligare en afton på ambassaden. Denna vecka var det konsert kombinerat med lite berättande om qin-musik. De som framträdde var Cecilia Lindqvist, författare och en av Sveriges främsta Kina-kännare, tillsammans med musikerna Deng Hong på qin och Chen Shasha på xiao (=flöjt). Föreställningen har även turnerat i Sverige under Rikskonserters regi, och där dragit fulla hus.

Vad är då qin? Jo det är ett stränginstrument, med sju strängar och anor tillbaka till forntiden.Om detta instrument och har Cecilia skrivit en bok som belönades med Augustpriset 2006. Vi får skaffa boken i Sverige - på ambassaden fanns endast den kinesiska översättningen till försäljning och det var lite överkurs för vår del. Dock köpte vi CD:n som getts ut; "Himmelsk musik för Qin och Xiao". Musiken inger verkligen en rofylld känsla.

Det instrument som Deng Hong spelade på var från 700-talet och skulle kosta en hel förmögenhet om det blev tillgängligt på marknaden. Det ägs dock av den kinesiska staten, och Deng Hong har fått låna det som erkännande av sin skicklighet. Vi tassade runt det med vid marginal, livrädda att stöta till det.

När personal från ambassaden skulle tacka av dem blev det lite kul; han sade att "i vanliga fall brukar vi ju ge våra gäster boken Tecknens rike, men det passar nog inte nu..." Det är ju just Cecilia Lindqvist som skrivit boken, så det blev en annan present istället.

Inga kommentarer: