torsdag 30 augusti 2007

Ett skepp kommer lastat

Så har då äntligen alla våra pryttlar från Sverige dykt upp. Det tog längre tid än vad vi räknat med, men den mesta tiden tycks grejerna ha stått i Värtahamnen. Innan dess att Nisses permanenta boendetillstånd blivit klart, kunde firman inte skicka iväg grejerna och hans papper blev inte klara förrän i början av juli. Själva resan tog väl sen ca. 6 veckor om jag fattat det rätt.
Hur som helst, nu är allt här. Det är lite märkligt, för nu har vi ju levt flera månader utan dessa prylar och det har ju inte direkt gått någon nöd på oss. Det är inte så speciellt mkt saker som man saknat (förutom espressomaskinen), så man får onekligen en tankeställare avs. mängden prylar som man samlar på sig (och dessutom släpar jorden runt).
CD-skivorna och den redan nämnda kaffemaskinen är vi dock mkt lyckliga över!

onsdag 29 augusti 2007

Besök i HongKong





Vi var nere i Hong Kong över helgen, en trip på drygt 3 timmar med flyg. Anledningen till resan var att det strulat med mitt visum och jag var därför tvungen att lämna landet för att ansöka på nytt igen. De ändrade nämligen reglerna den 16 juli pga olympiaden nästa år, och mina papper (en STOR bunt) hann inte igenom processen innan det datumet. Detta har varit ett stort trauma, men verkar nu äntligen vara på väg att lösa sig. Man ska inte vara säker dock, "this is China" trots allt, så det blir att avvakta tills dess att jag fått ett "residents permit" i mitt pass.

Som extra bonus under resan så passade vi på att shoppa lite. HK är ca. 25% billigare än Beijing på olika typer av elektronikprylar, så det blev en AppleTV (så vi kan ladda ner och se på svensk TV), 2 st mini-IPODS att ha på gymmet, samt en Nikon blixt till Nisse. Lite annat småplock fick nog oxå plats. Nisse hittade en SonyEricsson-butik precis runt hörnan från vårt hotell, det var lite kul att se den telefon har jobbat med ute i en butik på andra sidan globen. Vi var även på Ocean World, en djurpark där de bla har pandor. Mkt söta är de onekligen när de ligger på rygg och käkar bambu! Linbanan är även den från Ocean World.

Det var första gången jag var i HK. Trots att man staden numera sägs tillhöra Kina, så känns det klart annorlunda att vara där jmfrt m. Beijing. En stor skillnad är språket; alla kan engelska (hurra!!!), och människorna känns inte lika "kinesiska" trots att de naturligtvis ser ut som kineser. Britterna har ju även bidragit med div. dubbeldäckarbussar och spårvagnar, samt vänstertrafik, så det känns mera som om man befinner sig i Londons Chinatown än i Asien. Staden är oxå mkt mera sofistikerad än Beijing; om HK är "den tjusiga, balla bruden från storstaden" så är Beijing "kusinen från landet" som visserligen har alla rätta prylar och försöker så gott det går, men inte riktigt vet exakt hur man ska göra. Vi lär nog göra fler resor dit vad det lider... :-)

tisdag 28 augusti 2007

Massage

Massagen här är en av de stora fördelarna. Jag har tom lyckats locka med Nisse på det - den första gången tyckte han att det var lite mysko, men nu tycker han att det är toppen. Vi har köpt på oss ett medlemskap på ett ställe för 3000 RMB (1 RMB är ca 95 öre), och detta gör att vi får 50% rabatt på massagen. Vi bokar in oss på ett "dubbelrum" och så kommer två tjejer in och knådar oss från topp till tå under 90 minuter. För detta betalar vi 380 RMB för bägge - prisnivån är onekligen annorlunda här!

torsdag 23 augusti 2007

Tekannan på jobbet

På jobbet har vi minsann riktigt te, se så fina blommor i kannan. Det är två små tanter som stökar i köket och ser till att vi har te och kaffe. Detta te är givetvis bra för hälsan, vad annars.


Mer om blommorna från lexikon:

Chrysanthemum 菊花 ( Chinese name: Ju Hua)
Any of numerous, mostly Eurasian plants of the genus Chrysanthemum in the composite family, many of which are cultivated as ornamentals for their showy, radiate flower heads.

tisdag 21 augusti 2007

Ballonguppskjutning vid sjöarna


På lördag kväll besökte vi Houhai Lake, där är det en massa folk som äter och dricker på någon av de hundratalet resturanger och barer som finns kring sjöarna. Man kan även hyra små båtar och åka omkring på vattnet. Det tycks vara populärt att köpa ens slags tunn pappballong, tända en stor bit Metatablett som sitter fäst i ståltrådar på undersidan och när temperaturen är tillräckligt hög, släppa väg den. Ballongen stiger sakta mot himlen och ser ungefär ut som en nödraket eller ett taskigt UFO. De har en text med för oss (ännu) obegripliga skrivtecken och vi tror att det är en lyckobringande uppskjutning.
Observera att den lilla flickan på bilden har lyshorn i pannan, även detta mkt populärt på både unga och gamla.

Stor Stereo

Här i Kina finns det riktigt manliga stereo prylar till rimliga priser. Det började med tips från arbetskamrater som varit här en längre tid, att oavsett vilken anläggning man haft tidigare så behöver denna bytas mot något bättre. Vi fick tips om en stereogubbe som säljer anläggningar för nördar och åkte en liten affär (KFDK) på andra sidan av stan. Här fanns fullt av märkliga förstärkare med ryska och kinesiska rör, försilvrade kablar och filtrerade spänningskablar.

Provlyssning av anläggningar, vi startade med en livinspelning av Eagles Hotel California, därefter klassisk musik. Ljudet var så fantastiskt bra att till och med Monika tyckte att vi skulle köpa den stooora förstärkaren (2*400 W vikt 33.5 kg)och den tunga CD spelaren.

Det blev högtalare Moon River som är en kopia på amerikanska högtalare och förstärkare och CD spelare från Sheng Ya som säljs under namnet Vincent i Europa. Vi är mycket nöjda med ljudet och lyssnar på musik betydligt mer än tidigare. En ny upptäckt är dock att vissa CD skivor har dålig inspelnings-kvalitet, detta har inte varit ett problem med tidigare anläggningar.

Språkstudier



Nu är jag inne på min 3:e vecka på språkkursen, och det går definitivt framåt. Vi är inte så många i klassen som ni ser ovan och vem som är lärare kan ni säkert räkna ut. Resten av eleverna är amerikaner, och att försöka lära sig korrekt kinesiskt uttal kombinerat med bräkig amerikansk brytning är väl ingen jättehöjdare, även om de självfallet är mkt trevliga och snälla som personer betraktat. Kursen är tre fm per vecka under åtta veckor, men de går ganska så fort fram så jag måste lägga en hel del tid själv på att plugga.

Jag pendlar mellan att få vissa "aha-upplevelser" vad gäller kinesiskan, för att strax därefter känna att "det här går aldrig". Definitivt det klart svåraste språk jag försökt lära mig, men skam den som ger sig!

Eftersom Nisse inte har möjlighet att gå i skolan på dagarna, så har han istället valt att ha en privatlärare (Fiona heter hon) som kommer hem till oss och undervisar honom. Han går ut hårt och kör kvällstid, två dagar i veckan, två timmar per gång. Detta sätt blir självfallet väldigt väl anpassat till just honom, men samtidigt blir det kanske alltför intensivt efter en hel dag på jobbet när han redan innan är tämligen slut i skallen. Vi får se om han orkar köra vidare på det här sättet eller om han byter efter ett tag.

måndag 20 augusti 2007

Trafikkontroller


Trafiken här är ju som sagt ingen höjdare direkt. Nu i helgen görs ett litet experiment för att reducera mängden bilar inför OS om nästan exakt ett år. Under några dagar halveras antalet privatbilar genom att bilar med udda resp. jämna registeringsskyltar får köra olika dagar. I fredags var det udda nr, igår var det jämna nr. som fick köra. Det märktes verkligen att det var lättare att ta sig fram, även om det inte blev någon direkt märkbar skillnad på luftkvaliteten.

En stor mängd poliser var även ute och stoppade de bilar som fusk-körde. Exakt varför killen med hojen ovan blev stoppad är dock svårt att säga, han har ju inte alls speciellt mycket last med kinesiska mått mätt!

fredag 17 augusti 2007

Gympa á la Kina

Gymmet i vårt område är kanon. Ligger bara typ 75 meter från porten, så det blir en hel del träning. Step-pass har de på tisdagar, så jag har fått programmera om mig lite från att ha kört på onsdagar i flera år. Hon som kör passet är en oerhört hurtig ung tjej, som kör på i ett helt furiöst tempo i 50 minuter. Vi börjar med och stretcha, sen kommer uppvärmning och sen är det fullt ös ända in i väggen! Någon nedvarvning är inte att tänka på...

Igår var jag även och testade deras pump-pass. De har inte den officiella Les Mills varianten, utan det är någon slags hemmagjord variant. Även det passet var lite annorlunda. Inte direkt koordinerat med musiken, enbart en övning per muskelgrupp (typ enbart djupa benböj eller djupa dips), även detta i ett fruktansvärt tempo. Ni kan ju kolla in länken till vårt gym nedan, så förstår ni vad jag menar - lite som "pump on speed"!

http://www.ozonefitness.com.cn/eshow.asp

Jag tror att det går att dra någon slags djupare slutsats om det kinesiska samhället på basis av detta:

  • de gör om utländska saker till något hemmagjort
  • det hemmagjorda blir inte riktigt lika bra, men ser snyggt ut på ytan
  • det går snabbt som fan!

Jag har i alla fall rejält ont i benen idag efter det häftiga pumpandet...

söndag 12 augusti 2007

Gulliga små hundar



Under helgen var det visst någon slags hundutställning i Chaoyong Parken; vi har sällan sett så många välkammande, välklippta och välfärgade (nja, kanske ändå inte...) hundar på samma gång. Den söta lilla pudeln med de gula öronen och den gula svansen höll dock på att nästan sväljas hel av de två grymma bestarna nere i vår lobby. Den måste ha sett extra aptitlig ut!

måndag 6 augusti 2007

Vatten

Vattnet här är ju inte direkt att rekommendera att man dricker. För att fixa dricksvatten ringer man istället ner till receptionen via porttelefonen och beställer upp en flaska modell större. Inom en halvtimme brukar de levereras upp till lägenheten för en kostnad på 16RMB totalt. Dessa kopplas sen in till kylen/frysen och vips har man kallt vatten och is!

fredag 3 augusti 2007

Trafik

Trafiken här i Beijing är inte direkt någon höjdare. Stora trafikstockningar i rusningstid, trots att ringlederna är fyrfiliga. Jag läste någonstans att det tillkommer ca 1000 nya bilar per dag, och det finns redan runt 3 miljoner så det blir trängre och trängre.

Förutom på ringlederna är dock alla gator försedda med cykelbanor, så att ta sig fram på två hjul funkar utmärkt. Bilden ovan är tagen utanför den svenska ambassaden; cykelbanan är som ni ser mkt bred och tjusig (och faktiskt tom just i detta ögonblick!). Observera den handmålade skylten.

Jajajo



Vad är det då som gömmer sig bakom denna märkliga titel? Jo, allas vårt kära IKEA! När man skriver ut IKEA på pinyin så blir det: yi jia jia ju guang chang. Ungefär som rubriken alltså...

IKEA är faktiskt en riktig räddning för svenskar i förskingring; här kan man köpa livets nödtorft så som köttbullar (visserligen gjorda i Kina, men ändå), Estrella chips, sill och nubbe. En annan för svenskar helt nödvändig pryl är bäddmadrass. Här sover man direkt på den hårda madrassen, men efter en veckas ryggont gav vi upp och for till IKEA för att skaffa en dylik.

Annars är allt väldigt likt hur det ser ut i Kungens Kurva. Artikelnamnen är på svenska och man känner igen det mesta; även hur möblerna är uppställda. Den här veckan var det dessutom "svensk vecka" på IKEA, fast det enda synliga spåret var att det i restauranten stod ett band och körde ABBA-låtar på mkt rolig engelska. Kan ha att göra med att musikalen Mamma Mia faktiskt ska göra ett gästspel här i Beijing under augusti. Fast ett recept på gräddsås till köttbullarna fanns i alla fall uppsatt!