onsdag 29 augusti 2007

Besök i HongKong





Vi var nere i Hong Kong över helgen, en trip på drygt 3 timmar med flyg. Anledningen till resan var att det strulat med mitt visum och jag var därför tvungen att lämna landet för att ansöka på nytt igen. De ändrade nämligen reglerna den 16 juli pga olympiaden nästa år, och mina papper (en STOR bunt) hann inte igenom processen innan det datumet. Detta har varit ett stort trauma, men verkar nu äntligen vara på väg att lösa sig. Man ska inte vara säker dock, "this is China" trots allt, så det blir att avvakta tills dess att jag fått ett "residents permit" i mitt pass.

Som extra bonus under resan så passade vi på att shoppa lite. HK är ca. 25% billigare än Beijing på olika typer av elektronikprylar, så det blev en AppleTV (så vi kan ladda ner och se på svensk TV), 2 st mini-IPODS att ha på gymmet, samt en Nikon blixt till Nisse. Lite annat småplock fick nog oxå plats. Nisse hittade en SonyEricsson-butik precis runt hörnan från vårt hotell, det var lite kul att se den telefon har jobbat med ute i en butik på andra sidan globen. Vi var även på Ocean World, en djurpark där de bla har pandor. Mkt söta är de onekligen när de ligger på rygg och käkar bambu! Linbanan är även den från Ocean World.

Det var första gången jag var i HK. Trots att man staden numera sägs tillhöra Kina, så känns det klart annorlunda att vara där jmfrt m. Beijing. En stor skillnad är språket; alla kan engelska (hurra!!!), och människorna känns inte lika "kinesiska" trots att de naturligtvis ser ut som kineser. Britterna har ju även bidragit med div. dubbeldäckarbussar och spårvagnar, samt vänstertrafik, så det känns mera som om man befinner sig i Londons Chinatown än i Asien. Staden är oxå mkt mera sofistikerad än Beijing; om HK är "den tjusiga, balla bruden från storstaden" så är Beijing "kusinen från landet" som visserligen har alla rätta prylar och försöker så gott det går, men inte riktigt vet exakt hur man ska göra. Vi lär nog göra fler resor dit vad det lider... :-)

Inga kommentarer: