måndag 17 september 2007

Kräftskiva

I fredags var vi på en kräftskiva som arrangeras varje år av Svenska Handelskammaren. Tyvärr så regnade det för första gången på länge och istället för att vara utomhus i trädgården så flyttades partyt inomhus till en av de större konferenssalarna hos SAS Radison Hotel. Gott om folk, gissar på runt 400 personer, mestadels svenskar men även en del kineser som var inbjudna som gäster. Själva kräftorna var väl sådär och den där gamla klyschan om kvantitet vs. kvalitet kändes mycket aktuell. Gott om dryck var det i alla fall, tillsammans med lämpliga sånger och löjliga hattar. Precis som det ska alltså!

Dagen efter var onekligen lite ”dagen efter”, och vi kom inte ut ur huset förrän framåt eftermiddagen. Vi tog en taxi ut till Shunyi (ett stort expats-område med villor nära flygplatsen) där vi fått tips om en bra möbelaffär där de dessutom talar bra engelska. Syftet med besöket var att beställa en hylla för våra CD-skivor, och vi hade gjort en stilig skiss på datorn med mått och allt, som vi hade med oss. Efter diverse letande och ringande hittade taxichauffören affären och vi stegade glatt in. Tyvärr visade det sig att det var frun i huset som pratade engelska, medan hennes make som nu befann sig i butiken bara kunde kinesiska. Med hjälp av vår medhavda skiss, diverse gester och våra färska kunskaper i mandarin så lyckades vi i alla fall få fram vad vi önskade beställa. Per telefon fick vi sedan förmedlat (på engelska…) att priset för en specialbeställd hylla i ”gammalt” trä (spricker inte lika lätt) skulle vara 1,100 RMB, inklusive leverans. Billigare än IKEA och bara att slå till!

Efter detta lilla äventyr for vi tillbaka till city och var på massage, innan vi gick på en av våra standardrestauranter, det så kallade ”Vattenhjulet”. Stället heter egentligen Xiao Wang’s Home Restaurant at GuangHuaLu, men då detta är lite väl besvärligt att säga så går det under kodnamn Vattenhjulet. Varför? Jo stället har ett litet vattenhjul utanför ingången.

Inga kommentarer: