måndag 24 september 2007

Vandring i bergen




















































































I helgen var vi iväg med Beijing Hikers för första gången. Avfärden var kl. 8:00 på söndag-morgon; lite jobbigt att ta sig ur sängen, men skönt när man väl kom ut. Vi var ca. 35-40 personer som for iväg i små minibussar. Vad jag hört så åker man oftast med en stor buss, men dit vi skulle var vägen så trång att det inte gick att ta sig fram med en stor buss. Resan tog ca. 2 timmar, och vi for norrut mot bergen.

Beijing Hikers brukar köra olika vandringar varje lördag resp. söndag, och utflykterna är relativt utförligt beskrivna på webben, inklusive en gradering av hur krävande den anses vara. Den vi gick var angiven som 4 på en 5-gradig skala och var definitivt mer krävande än väntat. En av deltagarna berättade för oss att för 6-7 år sedan var det inte tillåtet för utlänningar att ge sig iväg och vandra utan att söka särskilt tillstånd hos myndigheterna. Man skulle även specifikt ange varför man ville ge sig ut – att bara vandra utan anledning var inte OK.

Vi passerade två pass under vår vandring, och några byar där de odlades bl a majs och valnötter. En by verkade ha specialiserat sig på biodling, för vi gick förbi ett stort antal bikupor Till för några år sedan var vägarna upp till byarna tämligen usla, men nu finns det cementerade vägar som gör att byborna kan ta sig till marknaden och sälja det de odlat. Till följd av detta så har byarna blivit relativt välmående, inklusive el, telefon och paraboler(!!!).

När vandringen avslutades serverades lämplig dryck – sällan har väl en öl varit så god! Det var en mycket skön dag, med strålande väder, frisk luft och motion. Det hela påminde oerhört mycket om en skridskotur med SSSK, fast man slapp frysa!

1 kommentar:

Anonym sa...

bra start