söndag 9 september 2007

Vinmiddag

Igår var vi på vinprovningsmiddag; ni ser menyn och vinerna vi testade hör bredvid. Kina har ingen riktig tradition när det gäller viner, men intresset ökar raskt och det är viktigt för de stora leverantörerna att få in sin fot på den enorma kinesiska marknaden.

ASC-wines är Kinas största importör av utländska viner, och de brukar anordna vinmiddagar ung. varannan vecka. Man kan då testa viner från en viss vingård och äta en specialkomponerad middag som passar till just de vinerna man ska dricka. Igår var det den Sydafrikanska vinmakaren Meerlust som visade upp sig. Tyvärr hade ägaren Hannes Myburgh fått förhinder att närvara, men för det mesta brukar någon representant från vingården vara på plats och berätta lite om sina viner.

Mycket gott och trevligt var det i alla fall. Dessutom är det ett bra sätt att träffa människor på. Det finns generellt en massa olika typer av "sociala klubbar", typ Beijing Hikers Club, Beijing Golfers club osv osv, där folk träffas för att utöva div. olika aktiviteter. De som är med är till övervägande del västerlänningar, men även en del (mkt välutbildade) kineser. Alla är väldigt öppna för kontakter, för vi är ju på något sätt i samma situation; man bor just nu i Beijing, och folk både kommer och går, men under den tid man är här är det kul att träffa trevliga människor och umgås. Man förväntar sig inte direkt någon livslång vänskap, det är mera "ships that meet in the night" över det hela, vilket är helt OK.

Inga kommentarer: