söndag 22 juni 2008

Midsommar i skärgården


Båtarna på väg ut


Dragspel vid ankomsten till Finnhamn


Midsommarlunch


Luftning av lakanen

En typiskt svensk midsommar ska självfallet tillbringas i skärgården, och det var precis dit vi begav oss. Tanken från början var att vi skulle paddla ut till Finnhamn, men då det blev lite väl många prylar som behövdes samlas ihop för denna aktivitet så valde vi istället att ta en skärgårdsbåt ut till Finnhamn. Ett bra val visade det sig, då det blev en mycket skön och behaglig båtresa ut. Vi tillbringade en natt i tält ute på ön i glada vänners lag innan vi for åter på lördagen.

fredag 20 juni 2008

Tillbaka till Sverige


Nisse väntar på planet


Praktisk laddare för mobiler fanns på flygplatsen
(dock ingen som passade SonyEricsson...)

Så var det då dags får årets semester i Sverige. Efter lite strul med flygbiljetterna så kom vi äntligen iväg med Finnair. Kändes lite konstigt att komma tillbaka, för trots att jag inte varit hemma sedan förra sommaren så var det som om det bara gått några veckor sedan vi for. Tiden hade liksom stått stilla på något sätt och det mesta var ungefär som vanligt.

måndag 16 juni 2008

Lördagkväll


Städad Nils samtalar med Bruce Cakebread


Avslappnad Nils kollar på fotboll


Fokuserad hejarklack (Roger fokuserar på mobilen)

På lördagskvällen var vi först på en vinmiddag med Cakebread. Det är en mycket bra amerikansk vinmakare från Napa-valley, vars viner tyvärr inte finns tillgängliga i Sverige. Vi fick även tillfälle att samtala lite med Bruce Cakebread själv och han berättade att de tyvärr inte kan leverera de kvantiteter som efterfrågas av V&S, därav inget vin till Sverige.

Direkt efter den trevliga middagen for vi till the Pavillion, där de har storbilds-TV ute i trädgården. Tanken var att se Sverige spöa Spanien, men tyvärr gick det inte Sveriges väg denna gång som ni ju vet. Nåja, nästa chans är på onsdag mot Ryssland - då är vi hemma i Sverige på semester och kan se matchen på en mera anständig tid.

fredag 13 juni 2008

Köra bil i Beijing


Pang - rätt in i vägtullen


När det regnar kör de som folk; annars inte

Som bekant är ju Beijing en enormt stor stad, och tyvärr har inte utbyggnaden av kollektivtrafiken hållit jämna steg med den övriga expansionen. De är dock på god väg och som vanligt i Kina så går det undan. Redan år 2012 är det tänkt att man ska ha gått om London i omfattningen på tunnelbanenätet med 561 km tunnelbana. Tyvärr är de linjer som ska byggas nära där vi bor inte planerade förrän längre fram, så vi får snällt fotsätta åka taxi.

De kinesiska bilförarna tillhör tyvärr inte världens mest kompetenta chaufförer direkt; för att uttrycka sig i klartext så kör de flesta som arslen. Några förklaringar finns; bilar har inte funnits som var mans egendom särskilt länge, och biltrafiken är därför inget folk vuxit upp med och vant sig vid från barnsben. Mängden bilar är även enorm, och ALLA ska fram först (glöm det där att stanna för fotgängare, cyklister etc). När man tar körkort i Kina så sker heller ingen övningskörning ute på vägarna, utan eleverna får enbart öva sig på inhägnade områden. När de sen släpps ut i den kaosartade trafiken går det självfallet helt åt pipan.

Idag när jag var ute och for så såg jag exempelvis en lastbil som hade kört rätt in i vägtullen (somnat?), och flera bilar som glatt backade på ringleden för att de missat sin avfart. En helt vanlig trafikdag i Beijing alltså.

onsdag 11 juni 2008

Hurra vi vann!


Zlatan finns överallt (gammalt djungelordspråk)

Intresset för EM i fotboll är rätt stort här, och alla matcherna direktsänds på TV. Dock är det lite jobbigt att se dem med tanke på tidsskillnaden, men när Sverige spelar är det ju bara att bita ihop. I natt var väckarklockan därför ställd på 02:45 för matchen mot Grekland. Det var definitivt värt besväret att se Zlatan stänka in sitt tjusiga mål samt även 2-0 målet som snubblades in på något sätt! De kinesiska kommentatorerna pratade oavbrutet under hela matchen, men det var inte så mycket som gick att uppfatta förutom Yibu (=Ibrahimovic i förkortad version, för Zlatan kan dom INTE säga).

På lördag är det dags igen; matchen mot Spanien går dock vi midnatt och vi tänkte se matchen ute på stan tillsammans med andra svenskar.

Kineserna är generellt mycket intresserade av fotboll, men dom är väldigt bekymrade över att deras eget landslag är så dåligt. Man kan ju tycka att de borde kunna få ihop ett rätt bra lag med tanke på hur många de har att välja bland, men det verkar inte alls fungera. "They are very bad" får man till svar när man frågar, och flera jag frågat anser att det beror på att de blivit för lata då de tjänar för mycket pengar. Att detta argument blir lite tunt om man jämför med de Europeiska stjärnornas astronomiska löner har jag inte hjärta att berätta. Dock är det mycket stolta över sitt damlag, som ju lyckats betydligt bättre än herrarna. Sveriges damer ska ju som bekant möta just Kina i OS, och vi har lyckats skaffa biljetter.

söndag 8 juni 2008

Vandringsdag


Varma och svettiga vandrare


Huijie märker upp leden med röda band


Ser ni ormen?


Här syns den tydligare


Aprikosträd såg vi många av

Igår var vi ute på en vandring med Beijing Hikers. Det var en mycket varm och fuktig dag och vi var dessutom lite matta efter vår "svenska middag" kvällen före, men det var bara att bit ihop. Som de flesta gånger när det gäller olika friluftsaktiviteter så ångrar man sig ju sällan bara man väl kommit iväg, och så var det även denna gång. Vi hade en mycket skön dag uppe i bergen och fick se både djur och växter.

Färdledaren, Huijie, går som alltid längst fram. Leden var bitvis rätt igenväxt, och hon fick röja sig fram. Rätt som det var så gav hon upp ett tjut. Hon hade nämligen råkat titta upp på den gren som hon tänkt röja undan - där låg en rätt stor orm och glodde ilsket! Alla var naturligtvis tvungna att gå fram och titta ordentligt, fast vi tog en lite omväg och gick runt ormen sen. Exakt vilken orm det var är lite svårt att säga, men vi tror att den kallas "David's Ratsnake". Om så är fallet så är den inte giftig. Och en råtta kan den definitivt ha tryckt i sig precis; den har en rätt stor "bula" någonstans på mitten.

På kvällen blev det ett besök på massage-inrättningen, och sedan middag innan vi stendäckade runt kl. 22. Den här helgen är dessutom extra lång; det var Drakbåtsfestivalen idag och även måndagen är ledig.

lördag 7 juni 2008

Svenska flaggans dag


Flagga med tillbehör

Den svenska nationaldagen firades även här hos oss, även om det var i lite annorlunda tappning. Vi hade nämligen för första gången bjudit hem en av Nisses kinesiska kollegor och hans fru på middag. Vi serverade svensk mat samt därtill hörande drycker. Rårakor med löjrom, rödlök och creme fraiche hade de definitivt aldrig sett förut, men de åt snällt upp. Marinerad fläskfilé gick även det ner, samt hjortronparfait till efterrätt. Vi lyckades även klara av både snapsar, svenskt öl samt punsch. Att vi var rätt trötta morgonen efter behöver jag väl knappast nämna...

onsdag 4 juni 2008

Viktigt med rätt fapiao


Rätt fapiao

Vårt hyreskontrakt går snart ut och det var dags att förnya det ytterligare ett år. Flera expats har haft det lite jobbigt just med detta nu under våren och förklaringen heter OS. Många hyresvärdar har helt enkelt låtit bli att förlänga kontrakten och satsar på att tjäna grova pengar under OS istället. Vi får väl se om de lyckas eller om de biter sig själva i svansen istället.

Vår hyresvärd kunde dock tänka sig en förlängning, mot en viss hyreshöjning naturligtvis. Nisses arbetsgivare accepterade det och vi skulle då få en viss "motprestation" från hyresvärden som kompensation. Vi bad då om att få ugnen utbytt; vi har nu en gasugn som nästan enbart ger värme underifrån och vill istället ha en el-ugn. OK sade hyresvärden och dagen efter stegade en glad hantverkare in och monterade loss anslutningen till gasen. Så långt allt väl, men efter några veckor hade de på gasverket kommit på att det nog skulle bli farligt att ha en elanslutning så nära gasledningen (vi har fortfarande gasspis) och de vägrade därför att fullfölja installationen. Det kan jag ha viss förståelse för, särskilt som man ser hur stark fokus som generellt läggs här på snabbhet istället för säkerhet. OK, tillbaka med gasugnen och istället fick vi "önska oss" något annat. Vi valde då ytterligare en luftrenare, denna gång till vardagsrummet.

Luftrenaren köpte vi förra helgen och Nisse scannade sedan in kvittona och mailade dem till Julian (agenten som fixar allt som rör bostaden). Dessa dög dock inte alls; det ska nämligen vara äkta, handskrivna kvitton med många stämplar på. Igår fick jag därför masa mig tillbaka till affären och få ett kvitto (=fapiao) som höll måttet.

måndag 2 juni 2008

Lugn helg


Blommor utanför Laitai blommarknad

I helgen var det rätt lugnt. Fredagskvällen orkade vi inte göra så mycket och på lördagen åkte vi iväg och brunch på ett ställe som ligger vid västra entrén till Chaoyang-parken. Vår kamrat Henrik var här och jobbade över helgen och hängde på även han. Efter det for grabbarna iväg till en elektronik-marknad för lite nödvändiga inköp, medan jag själv gick och köpte blommor och sedan promenerade hem genom parken. Besök på gymmet under eftermiddagen, och på kvällen var vi på kalas hos Mats och Jean. De flyttade till vårt område för ca 2 månader sedan och nu hade de en kombinerad inflyttnings- och terassinvigningsfest.

Tidig start söndag morgon, något trötta i huvudet, och färd ut till en golfbana ca en timme söder om stan. På kvällen massage, och sedan middag med musslor och belgiskt öl på Morel's på kvällen. Det är jobbigt att vara i Kina...