fredag 13 juni 2008

Köra bil i Beijing


Pang - rätt in i vägtullen


När det regnar kör de som folk; annars inte

Som bekant är ju Beijing en enormt stor stad, och tyvärr har inte utbyggnaden av kollektivtrafiken hållit jämna steg med den övriga expansionen. De är dock på god väg och som vanligt i Kina så går det undan. Redan år 2012 är det tänkt att man ska ha gått om London i omfattningen på tunnelbanenätet med 561 km tunnelbana. Tyvärr är de linjer som ska byggas nära där vi bor inte planerade förrän längre fram, så vi får snällt fotsätta åka taxi.

De kinesiska bilförarna tillhör tyvärr inte världens mest kompetenta chaufförer direkt; för att uttrycka sig i klartext så kör de flesta som arslen. Några förklaringar finns; bilar har inte funnits som var mans egendom särskilt länge, och biltrafiken är därför inget folk vuxit upp med och vant sig vid från barnsben. Mängden bilar är även enorm, och ALLA ska fram först (glöm det där att stanna för fotgängare, cyklister etc). När man tar körkort i Kina så sker heller ingen övningskörning ute på vägarna, utan eleverna får enbart öva sig på inhägnade områden. När de sen släpps ut i den kaosartade trafiken går det självfallet helt åt pipan.

Idag när jag var ute och for så såg jag exempelvis en lastbil som hade kört rätt in i vägtullen (somnat?), och flera bilar som glatt backade på ringleden för att de missat sin avfart. En helt vanlig trafikdag i Beijing alltså.

Inga kommentarer: