onsdag 4 juni 2008

Viktigt med rätt fapiao


Rätt fapiao

Vårt hyreskontrakt går snart ut och det var dags att förnya det ytterligare ett år. Flera expats har haft det lite jobbigt just med detta nu under våren och förklaringen heter OS. Många hyresvärdar har helt enkelt låtit bli att förlänga kontrakten och satsar på att tjäna grova pengar under OS istället. Vi får väl se om de lyckas eller om de biter sig själva i svansen istället.

Vår hyresvärd kunde dock tänka sig en förlängning, mot en viss hyreshöjning naturligtvis. Nisses arbetsgivare accepterade det och vi skulle då få en viss "motprestation" från hyresvärden som kompensation. Vi bad då om att få ugnen utbytt; vi har nu en gasugn som nästan enbart ger värme underifrån och vill istället ha en el-ugn. OK sade hyresvärden och dagen efter stegade en glad hantverkare in och monterade loss anslutningen till gasen. Så långt allt väl, men efter några veckor hade de på gasverket kommit på att det nog skulle bli farligt att ha en elanslutning så nära gasledningen (vi har fortfarande gasspis) och de vägrade därför att fullfölja installationen. Det kan jag ha viss förståelse för, särskilt som man ser hur stark fokus som generellt läggs här på snabbhet istället för säkerhet. OK, tillbaka med gasugnen och istället fick vi "önska oss" något annat. Vi valde då ytterligare en luftrenare, denna gång till vardagsrummet.

Luftrenaren köpte vi förra helgen och Nisse scannade sedan in kvittona och mailade dem till Julian (agenten som fixar allt som rör bostaden). Dessa dög dock inte alls; det ska nämligen vara äkta, handskrivna kvitton med många stämplar på. Igår fick jag därför masa mig tillbaka till affären och få ett kvitto (=fapiao) som höll måttet.

Inga kommentarer: