torsdag 14 maj 2009

Besök i byn Bai Ding


Byn utgör ett utflyktsmål för stadsbor på helgen; man hyr
varsitt tält och kan ha picnic där


Gott om aktivitet; nytt hus byggs för en familj


Bonden Mi Ma som vi hälsar på


På besök hemma hos Mr. Mi Ma


Fina farbröder på väggen; Mao, Deng Xiao Ping och Hu Jintao


Bönderna "ombeds" att flagga den
kinesiska fanan - då får de pengar


Lite jak-mockor blir ju fint som väggdekoration


Ett litet nunnekloster i byn - snyggt och prydligt


Vattenkokare med hjälp av solenvärme -
en vanlig syn i Tibet


Monika och Björn lyssnar på guiden


Tibetansk hotpot till middag


Hurra, äntligen god natts sömn - för min del första gången sen vi kom till Tibet! Idag har dock vår trogne guide Jimpa lämnat oss och istället har en ny kille dykt upp. Inte alls lika social och trevlig som Jimpa dock. Dagens utflykt är ett besök i en by som heter Bai Ding, ca en mil från Lhasa. När vi går omkring i byn stöter vi på Mr. Mi Ma. Han bjuder genast hem oss, och vi får möjligheten att hälsa på i ett tibetanskt hem. Han berättar att han är 58 år och har fyra barn.

Han visar oss stolt sitt nya hus. 30 000 RMB har att fått av staten för att bygga det, 60 000 har han lånat utöver detta, till minmal ränta. Inför det tibetanska nyåret fick varje person även 3 000 RMB av staten att fira för. Av lättförståeliga skäl tycker han att den kinesiska regeringen är toppen, och han har även en affisch på Mao, Deng Xiao Ping och Hu Jintao (nuvarande presidenten) på väggen. Vi blir bjudna på smörte, vilket är rätt jobbigt för alla. Dels för värden som måste se till att gästerna har konstant fyllda muggar, dels för oss som tycker det hela smakar rätt vedervärdigt och endast smuttar på teet. Efter ett tag säger guiden att vi KAN lämna te, och vi går lättade vidare. Intressant dock att få se hur folk bor.

På kvällen blir det tibetansk hotpot middag. Måltiden inleds med att vi ber personalen plocka bort de redan framdukade kroppsdelar vi inte riktigt känner för att förtära; typ jakmage. Resten smakar väl rätt ok, men inget direkt upphetsande. Tidigt i säng efter måltiden - vi har inte sovit ordentligt på flera nätter och är rätt trötta.

Inga kommentarer: