måndag 31 augusti 2009

Återbesök på Sjögräs


Mia och Monika gillar gammal rom


Getostsorbet till efterrätt - obs den kinesiska stilen
på fotot med Ylva och Annas fingerkonst


Pilgrimsmusslor är ju alltid gott

Under Sverigebesöket har jag passat på att träffa vänner under diverse trevliga former. Igår var det dags för Ylva, Anna och Mia och vi gjorde ett återbesök på Sjögräs på Söder. Vi var där med våra respektive för massor av år sedan, men vi kunde konstatera att stället fortfarande håller mkt hög klass vad gäller både mat och service. Prisnivån är väl lite "annorlunda" än i Beijing dock.

Stiltje på bloggen


Monika rensade


Nisse hackade och stekte


Färdigt!


Skaldjursfrossa

Tiden i Sverige har varit lugn, därav de få inläggen på bloggen. Det har blivit besök hos släkt och vänner, fixande med lägenheten och en hel del golf. Men två veckor går ju oerhört fort, och idag var det dags för Nisse att fara tillbaka till Beijing. Först ska han dock göra en liten visit i Lund, innan han styr kosan österut på tisdag kväll.

Så vad är det då som får följa med tillbaka? Den här gången satsade vi på kantareller, och "plockade" flera kassar på Hötorget i lördags. Eftermiddagen ägnades åt rensning, urvattning och infrysning av alla de rara små svamparna. Ryktet förtäljer visserligen att det möjligen kan finnas kantareller även i Beijing, men vi chansar inte utan släpar dit ett lass.

Lördagssupén blev lite svensk mat "greatest hits"; först en extra delikat svampmacka, och sedan en skaldjursfrossa. Smaskens! Snart är det dags för hönsfötter igen...

fredag 21 augusti 2009

Som om vi aldrig farit


Stan är full av vatten


Det byggs även i Stockholm


Det gäller att inte missköta träningen


Så har vi då varit hemma några dagar, och det känns nästan som om vi aldrig varit borta. Förra sommaren fick vi låna en lägenhet av goda vänner under Stockholms-besöket, men nu bor vi i vår egen lägenhet. Den har varit uthyrd under två år, men våra hyresgäster har nu flyttat och vi kan disponera den igen. Efter bara några dagar kändes allt ung. som vanligt igen, och hela Kina-upplevelsen känns mest som en oerhört tydlig dröm. Mycket märkligt.

Fast tiden i lägenheten kommer troligtvis inte att bli så lång, vi planerar nämligen att sälja den och har fått igång processen med mäklare och allt. Nisse kommer att fara tillbaka till BJ, medan jag blir kvar lite längre och slutför försäljningen. Förutsatt att det blir ett bra pris förstås, annars behåller vi den.

söndag 16 augusti 2009

Hemma igen


Gott om folk var det

Inte helt oväntat visar de sig vara oerhört svårt att sova. Trots att vi är trötta som attan, känns tidsomställningen i kroppen och vi ger upp försöken att sova vid halv sju-tiden. Någon frukost finns dock inte, och Thelins öppnar inte förrän vid 10. Nisse har dock packat med sig några Energy Powerbars, som vi tuggar i oss tillsammans med ett glas vatten (direkt från kran; hurra!).

Sömnsvårigheterna kan nog även hänförs till att vi inte har några sängar och fått sova på liggunderlag denna natt. Möblerna återkommer på måndag, så det är bara tillfälligt dock.

På förmiddagen kommer våra fd hyresgäster för inspektion och ett formellt överlämnande av lägenheten. Det är en koreansk familj med två barn som bott här under två år och vi är oerhört imponerade över hur väl de har tagit hand om vår lägenhet under denna tid. Det enda vi kan notera är att de inte varit några hejare på att byta trasiga glödlampor eller vattna blommar, men det är ju helt irrelevant i sammanhanget.

Vid lunchtid tar vi bussen in till Odenplan och promenerar sen till Sjöhistoriska muséet för att kolla in året DN-konsert. Föga förvånande så var det flera som kommit på samma tanke i det fina vädret, och det uppges drygt 30 000 besökare på plats.

Äter en tidig middag med Thaimat tillsammans med Rita och Per innan hemfärd. Lyckas sen med nöd och näppe hålla oss vakna till VM-finalen på 100 m, vilket ju var tur med tanke på det fantastiska världsrekordet som slås. Det sker på dagen ett år sen vi såg Usain Bolt springa i Beijing.

lördag 15 augusti 2009

På väg mot Sverige


Fina OS-gubbar på flygplatsen

Dagen inleds med packning av resväskorna. Blir en hel del saker som ska med och det gäller att tänka igenom vad vi kan ta hem som inte nödvändigtvis måste tillbaka till Beijing igen. När detta var avklarat körde vi ett långpass på gymmet. En ny taktik för att, om möjligt, vara lite trött i kroppen inför den långa flygresan och därmed kunna sova lite bättre på planet.

Väl framme på flygplatsen körde vi det vanlig upplägget; en burgare på Burger King innan vi gick igenom alla säkerhetskontroller. Strax innanför första stationen finns de oerhört fina vaxgubbarna från den olympiska kommittén. Många stannar för att ta kort, kinserna troligtvis för att de tycker gubbarna är fina, medan utlänningarna gör det för att de mest är förundrade.

På planet var det ca. en tredjedel kineser, vilket är fler än förväntat. Vi flyger via Köpenhamn, och många av kineserna följer senare även med på planet till Stockholm. Av deras ålder att döma gissar via att de ska till Sverige för att plugga.

Väl hemma igen känns det rätt märkligt att stiga in i vår lägenhet. Vi har inte satt vår fot där på över två år, med det känns ändå som om vi bara varit borta några veckor.

fredag 14 augusti 2009

Dags för Sverige-semester


Dagens smogläge - urk!

Imorgon bär det av till gamla Svedala för årets "home leave". Ska bli riktigt skönt att komma hem ett tag och andas lite frisk luft, både fysiskt och mentalt. En klar bristvara i Beijing, trots att det defintivt varit bättre luft efter OS. Fast när man ser bilden ovan tvivlar man även på det.

onsdag 12 augusti 2009

Varning för flunsan


Desinficerad hiss

Svininfluensan tas fortfarande på oerhört stort allvar här. På Nisses jobb tar de varje morgon tempen på dem innan de tillåts gå in i byggnaden och där en annan kompis jobbar får de inte ens fara in på parkeringen utan att ha kollat ev. feber.

I vårt hus har de satt plats över alla hissknapparna och byter denna lite då och då. De sprejar även någon slag desinficeringmedel i hissen för att undgå smittspridning. En dag råkade jag komma precis när de sprejat klart och var sen tvungen att hålla andan hela vägen upp - pust.

måndag 10 augusti 2009

Himlen öppnade sig

På söndagar spelar vi för det mesta golf med BGC, så även denna helg. Vi spelade på Tianan, som ligger endast 15 minuters taxiresa hemifrån. Tyvärr hann vi inte spela klart, för efter drygt halva rundan blev himlen alldeles svart och det började åska och blixtra. Som bekant ska man inte befinna sig på en golfbana med en klubba i handen när åskan går, så det var bara att ta den lilla bilen och genast fara tillbaka till klubbhuset. Vi hann inte mer än dit så började regnet formligen forsa ner. Drivingrangen förvandlades bara på några minuter till en veritabel sjö, och det var bara att avbryta spelet för dagen. Antar att vi befann oss i utkanten av det stora ovädret lite längre österut.

söndag 9 augusti 2009

Lat lördag


Gott öl med goda (?) korvar


Fläsklägg där inget går till spillo

Lördagen inleddes med lite shopping. Vi tog taxi till HongQiao (=Pearl Market) och i en byggnad i närheten kan man köpa diverse prylar utan prutande. Rätt skönt för den processen är bara jobbig och tar en massa tid annars. På inköpslistan stod skor. Nisse nöjde sig med två par, medan jag hittade tre; ovanligt med tanke på att han brukar vara bättre på att shoppa än jag. Total kostnad för alla var 900 yuan, prutat och klart.

På kvällen promenerade vi bort till Lufthansa center och ett besök på Paulaner Bräuhaus; ett äkta tyskt ölschapp. Med äkta tyska priser också får man tillägga, fast ibland får man kosta på sig lite. Vi satt utomhus och gästerna bestod till övervägande del av kineser. Mest populärt bland dem var att beställa enorma fläsklägg. Rätten placerades sedan mitt på bordet och man delade på maten, precis som annan mat här i landet. Allt åts upp; kött, fett och svål i en enda, härlig blandning och sköjdes ner med ställets egenbryggda öl. Huuvva!

Igår var det exakt ett år sedan OS invigdes här i stan. För att fira detta hade man hela dagen diverse evenemang på OS-stadion Fågelboet. Dagens höjdpunkt var fotbollsmatchen mellan Inter och Lazio. Vi hade tänkt gå på matchen, men då ju Zlatan precis lämnat Inter kändes det inte riktigt värt det dyra biljettpriset (860 yuan när vi kollade). Vi såg istället matchen på TV, Lazio vann med 2-1.

lördag 8 augusti 2009

Kinesiska kräftor



Igår så begick vi årets kräftpremiär. Nisse hade lyckats springa på en fiskmarknad på lunchen och gick förbi den på väg hem för att köpa några. Kräftorna köper man självfallet levande och kokar själv. Priset är mycket tilltalande; 18 yuan för ett halvkilo och enligt svenska tester så är ju de kinesiska kräftorna mycket bättre än de svenska det här året. Vi åt så det stod härliga till, med de klassiska tillbehören OP, Västerbottensost och hårt bröd. Sjöng gjorde vi självfallet också, fast utan fåniga hattar.

tisdag 4 augusti 2009

Blomsteruppvaktning



Idag fick jag födelsedagsblommor från mina kära vänner i Sverige; Ylva, Anna och Mia. Ett stort tack - dom är jättefina!

måndag 3 augusti 2009

En födelsedagshelg


Härlig strand på Rawa


Vår lilla stuga med skön terass, med 20 meter till stranden


Nisse tar igen sig


Herr och fru Norén


Improviserad champagnekylning (tur
att Nisse varit scout)


Stor show i Singapore som vi delvis kunde se från
hotellrummet (obs fallskärmshopparna)


Singapore sling på Raffles - ett måste


Hotell Fullerton till höger

Den sista juli fyllde jag jämt och Nisse hade hotat/lovat ta "tant" på kryssning. Planerna ändrades dock och istället flög vi till Singapore i onsdags. En övernattning på flygplatshotellet och sen transport till ön Rawa på Malaysias östkust där vi tillbringade två dagar/nätter. Själva födelsedagen var vi på en liten vit sandstrand, snorklade och njöt av solen. Nisse lyckades bli biten i benen av svarta "attackmörtar" när han snorklade så att blodvite uppstod. Champagne hade vi tagit med oss, så det blev även en ordentlig födelsedagsskål.

På lördag fm for vi åter Singapore och shoppade lite. På kvällen tog vi självfallet först en Singapore sling på Raffles Hotell innan vi gick vidare och åt skaldjur. Bodde på ett kalashotell; Fullerton hotell, som i början av förra seklet var stadens postkontor. På söndag kväll flög vi tillbaka till Beijing. Flygresan tog ca. 6 timmar, men då Singapore ligger i samma tidszon som BJ blir man inte lika trött som att flyga tex till Europa. För mig var det första besöket i Singapore och jag tycker det är en mycket trevlig stad/stat. Påminner lite om Miami, med närheten till vatten, kanaler, skyskrapor och rent och snyggt överallt. Singapore fyllde 44 år den dag vi var där, och det var därför även show ute på en stor scen i vattnet.

Hela helgen var verkligen fantastiskt skön och min käre make hade verkligen ordnat till det på bästa sätt!