lördag 31 oktober 2009

Halloween även här


Rara små monster


Pumpatävling

De olika västerländska helgerna gör sitt intrång även här. Halloween, som ju är ett helt amerikanskt påhitt från början, firades således idag även i vårt bostadsområde. De rara små barnen var utklädda och det var en tävling om snyggaste pumpan.

Snabbtåg till Tianjin


Snabbt tåg


BJ södra station - ser mera ut som en flygplats


Rätt fort gick det


Vid ankomst tvättas tåget noga


Stationen i Tianjin


De gamla kvarteren; numera finansdistrikt


Tydliga skyltar med historisk info


Här bor numera Bank of China


Att fiska gillar man även här. En fördel är att det
faktiskt FINNS vatten - svårt att finna i BJ.


Cool snubbe

Vi har snackat rätt länge om att vi borde göra en utflykt till Tianjin och testa det nya snabbtåget dit. Idag blev det äntligen av. Det hela byggdes färdigt till OS förra året och klarar av den drygt 11 mil långa sträckan Beijing - Tianjin på 30 minuter (!). Hastigheten kan som högst bli 350 km/tim, vilket ska vara det snabbaste som går att åka med traditionella tåg.

När vi far kommer de dock "bara" upp i 333 km/timmen; inte alls lika snabbt som när vi for med "maglev" tåget i Shanghai förra hösten. Undan går det dock och det är rätt fascinerande att man upplever det som att det går sakta när vi rullar in mot stan i dryga 150 knyck.

Biljetter finns att köpa i två klasser; 58 RMB för 2:a klass och 69 RMB för 1:a. Vi testar bägge, en riktning var. Ingen jätteskillnad direkt, men färre och bekvämare säten i första klass. Tågen går varje kvart, totalt 47 tåg varje dag. En snabb överslagsberäkning innebär att vi hamnar på en kapacitet på ca 30 000 personer per dag - som att varje dag kunna flytta hela Lidingös befolkning! En oerhört behaglig tågresa var det i alla fall, oaktat vilken klass man valde.

Väl framme i den "lilla" (drygt 10 milj. inv.) staden Tianjin, går vi omkring några timmar innan vi far åter. Vi har faktiskt varit i stan två gånger förut, i samband med fotbollslandslagets (damerna) inte alltför framgångsrika matcher i stan. Den här gången hamnar vi dock mitt i centrum istället, och vandrar omkring bland de gamla kvarteren. I början av 1900-talet var nämligen många av de europeiska länderna här och lade beslag på handeln. Många av byggnaderna från den tiden finns fortfarande kvar och har även restaurerats, men de bebos nuförtiden av främst kinesiska banker.

Man märker dock att innevånarna inte är lika vana vid västerlänningar som i BJ. Vi blir nämligen mäkta utstirrade under vår vandring genom stan, något som sällan sker i BJ.

torsdag 29 oktober 2009

Klubbmästerskap med BLG


Triinu blev årets BLG-mästare

Det årliga klubbmästerskapet inom Beijing Ladies Golf (=BLG) spelades idag på den tämligen urusla banan BCG (=Farmers). Jag hade ingen lyckad dag dock; det var en sådan där dag när man som en sista utväg tar till whisky för att man redan testat allt annat... det funkar i alla fall några slag och man blir i alla fall lite gladare. Bättre gick det istället för dagens vinnare Triinu, som gick runt på 84 slag - grattis till henne och Estland!

tisdag 27 oktober 2009

Tjänsteresan uppskjuten

Nisse skulle ha farit till Sverige idag, och ägnade gårdagskvällen åt att packa. I morse tog han alla prylar med till jobbet för att senare på eftermiddagen ta SAS-planet till Köpenhamn. Resan hade dock blivit uppskjuten en vecka, och han var väl så där lagom lycklig över att behöva boka om allt i sista minuten. Hem med all packning igen och ett nytt försök nästa vecka således.

söndag 25 oktober 2009

Återbesök på Maison Boulud



För nästan ett år sedan var vi och åt på stans bästa restaurang, Maison Boulud. På denna lista över världens 100 bästa restauranger, är MB för övrigt det enda stället i Beijing som platsar på listan.

Igår var vi på återbesök och vi kan konstatera att de håller stilen jämfört med förra gången. Maten är utmärkt och servicen som den ska på en stjärnkrog. Betydligt fler gäster än sist, så det tyder väl på att det går bra för dem. Egentligen skulle vi ha gått hit nästa helg, men då Nisse hastigt fått en tjänsteresa till Lund inbokad, var det bara att ändra planerna.

lördag 24 oktober 2009

På Beyonce konsert


Snacka om attityd


Bara brudar på scenen

Fredagskvällen gick vi på konsert för första gången på mycket länge. Det var storfrämmande i stan; Beyonce. Hon spelade på Wukesong Arena, och det var här man spelade basket under OS 2008. Den ligger intill 4:e ringleden i västra delen av stan (vi bor i den östra) och det var en rätt lång resa dit. Trafiken var värre än vanligt, och vi fick hoppa ur bilen på ChangAn Ave och istället ta tunnelbanan för att komma i tid.

En mycket bra konsert var det. Den höll på i ca. två timmar, med flera klädbyten och växlade i tempo fram och tillbaka flera gånger. Hela bandet (tio personer med TRE trummisar) bestod av tjejer; det var bara några manliga dansare med på scenen. Kul!

Det hela slutade dock i något av ett antiklimax. Som vanligt på popkonserter säger ju artisten TACK och går av scen. Sen vidtar applåder och tjut, innan de kommer in igen och kör extranummer. Detta funkade inte här. När hon sjungit "Single Ladies" och alla var i extas tackade hon för sig. Publiken som inte fattat det här med extranummer börjar genast kasta sig mot utgångarna och de tänder ljusen. Några försöker förtvivlat klappa in henne igen, men det är försent. Det innebär att vi gick miste om en av hennes största och bästa låtar "Halo", för det är bla den hon brukar köra som extranummer enl rapporter från andra konserter. Snopet. Jag kan tänka mig att hon och bandet stod redo bakom scenen och tänkte "vad i helvete...?" Det gjorde vi med.

tisdag 20 oktober 2009

Slut på AC

Igår var det sista dagen det levererades luftkonditionering till vår lägenhet. Det är ung. en månad innan de sätter igång och istället levererar värme runt den 15:e november. Då det nu är runt 20 grader på dagarna, men kallare på nätterna, är det helt ok ändå.

Som vanligt så sker dessa ting på förutbestämda dagar, helt oberoende av temperatur och väderläge. Gamla kommunisttakter är svåra att ändra på verkar det, men hur himla svårt kan det vara med en termostatreglerad kyla/värmekälla egentligen?

måndag 19 oktober 2009

Helgen som gick

En vanlig helg ser ut ung. som följer:

Fredagkväll: Monika går iväg till gymmet och tränar step mellan 18 och 19. Nisse brukar anlända från jobbet runt 18:30 och häller upp fredagsgroggen ung. vid samma tid som jag kommer hem efter träningen. Vi brukar ofta beställa hämtmat på fredagar; ingen orkar varken laga mat eller gå ut och äta. Den här gången blev det indiskt, som är en av favoriterna.

Lördag: lata timmar framför datorn, Nisse strävar på med kinesiskan via Rosetta Stone, en mjukvara man kör på datorn. Frampå dagen någon slags aktivitet - igår promenerade vi till marknaden vid SanYanLi för att kolla om vi kunde hitta kantareller (jo det hittade vi) och några bra skaldjur till kvällen. Till vår glädje hittade vi humrar så vi köpte en för kokning enl. svenska recept. Priset var oerhört billigt, endast 78 RMB (ung lika i SEK) för en hummer. Varför den inte var dyrare förstod vi sen vi kokat den dock; den var rent ut sagt oerhört klen inuti och vi misstänker att det nog var en rätt utsvulten hummer de lyckat dra upp. Besvikelse, och vi fick i all hast ta fram lite kött ur frysen för att bli mätta. Kollade in en svensk film, Wallanders Cellisten, men storyn var så långsökt och fånig att vi inte ens iddes se klart den.

Söndag: golf med BGC. Den här gången på JingHua, så vi tog taxi dit istället för den gemensamma bussen från the Pavillion. Vädret var helt ok när vi började, soligt och klar luft. Efter några hål satte dock en virtabel storm igång att blåsa och höll sen i sig resten av dagen. När vi väl kom runt var vi helt stelfrusna och inte alls fokuserade på några golfresultat; det gällde bara att komma in i värmen. Vi orkade inte ens vänta på prisutdelningen utan tog istället taxi hem igen. Varsitt varmt bad och ett glas whisky blev det innan vi tinat upp. Biff till middag innan vi stensomnade vi 10-tiden. Man blir trött av så mycket luft på en gång!

söndag 11 oktober 2009

Hos goda vänner i Phuket


Dag och Nisse kollar in nya lägenheten


Även farbror Mao får bo här


Den farliga vakthunden Kalle


Philip föredrog GameBoy


Grabbarna invigde poolen och kollade utsikten

I slutet av juni hade vi besök av våra vänner Dag, Eivor och Philip här i Beijing. Den här gången var det vår tur att hälsa på dem i Phuket. Med tanke på det myckna regnet måste jag nog säga att det var just det som blev den stora behållningen med resan till Phuket. De bor sedan några år bofast i Phuket och Philip går i skolan där. Precis den veckan vi var i Phuket flyttade de dessutom till en större lägenhet. Vi fick förmånen att bli de första middagsgästerna i deras nya, fantastiska lägenhet, där de har en alldeles hänförande utsikt. Här lär de nog trivas!

På flyget hem hade vi tur IGEN. Varsitt mittsäte fick vi, där vi kunde lägga oss och sova. Då flyget gick kl. 0:45 blev det extra skönt att kunna sova under natten. När vi väl var tillbaka i BJ mitt på fredagen, gick Nisse till jobbet några timmar. Dessutom var lördagen även den en arbetsdag - kompensation för den åtta dagar sammanhängande ledigheten. Söndagen fri från golfspel den här gången.

fredag 9 oktober 2009

Det blev en tripp till Phuket


Lågsäsong i Phuket


Ett av få tillfällen när det var sol


Rara elefanter välkomnade oss till hotellet


Lobbyn har fantastisk utsikt


En äkta "raincheck" för en ny runda golf

Årets oktoberlov är ovanligt långt, då Månfestivalen och firandet av nationaldagen sammanfaller i tid och ger en åtta dagar lång sammanhängande ledighet. Månfestivalen beror nämligen på månkalendern och ibland kolliderar denna med andra högtidsdagar. Av den anledningen var det extra många kineser som ville fara iväg på semester, och det var rätt fullbokat på olika flyg.

Vi hade denna gång tänkt oss ett omvänt upplägg mot vad vi brukar ha; istället för att boka låååångt i förväg (till en ibland rätt hög kostnad kan tilläggas) hade vi tänkt ta en sista-minuten tripp till någon slags badort söderöver. Men... då rätt många redan bokat sina resor, visade sig denna taktik inte riktigt funka så bra. Plus att "sista minuten" i Kina inte riktigt betyder just detta, utan istället "en vecka innan"; något vi blev medvetna om försent. Så efter att ha deppat en dag, tog vi nya tag och lyckades, med hjälp av resebyrån här på Park Ave, att hitta en tripp till Phuket till rimlig kostnad. Flygrutten var dock något udda; via Seoul, men sen direkt till Phuket så det var ändå ok. Vi hade dessutom tur under den långa sträckan (ca 6 timmar), för planet var bara halvfullt och vi kunde ta varsitt mittensäte och lägga oss och sova på. Bättre än business!

Väl i Phuket bodde vi på ett alldeles nybyggt hotell; Cape Sienna som ligger på en höjd precis vid havet. Fantastisk utsikt men tyvärr kunde vi inte säga detsamma om vädret... Det var mest regn med små inslag av sol där emellan tyvärr. Vi hade tänkt oss en hel del golf, men lyckades bara slutföra 1 runda plus 14 hål under fyra dagar där. Ja ja, inte så mycket att göra åt men lite synd var det.

torsdag 1 oktober 2009

Kinas nationaldag firas


President Hu Jintao inspekterar trupperna






Porträtt på de stora ledarna visades upp; här Mao




Kvällens fyrverkerier


Även svenska tidningar (DI här)
noterade Roger i paraden

Idag firades Kinas nationaldag; det var 60 år sedan Mao utropade grundandet av Folkrepubliken Kina nere på Tiannanmen Square. Inför firandet har det varit ett enormt säkerhetspådrag i hela stan, och de små "frivilliga vaktpatrullerna" som fanns vi OS förra året har även de återuppstått. Fast denna gång i ljusgula tröjor istället för de blåa. Inget fick gå fel, och det innebar bla att området kring paraden var helt avstängt för vanligt folk. Istället hänvisades till TV:n som självfallet direktsände paraden.

Det hela höll på i drygt 2 timmar och innehöll en högre grad av gamla "kommunistinslag" än vad jag hade förväntat mig, typ muskliga arbetare som blickar ut i fjärran och gigantiska porträtt över Mao. Stora massor av barn som vände färgade kort och därmed "skrev" olika tecken fyllde större delen av själva torget; även det en sann kommunistklassiker. Modernare inslag fanns självfallet, och på en av de sista vagnarna fanns även en del utlänningar med, bla vår svenska kamrat Roger som är SonyEricssons chef här i landet. Han skymtade faktiskt förbi på TV ett kort ögonblick.

På kvällen var det ytterligare festligheter nere på torget, med gigantiska sång, dans och fyrverkerispektakel. Ungefär i stil med OS-invigningen förra året, fast mer av allt. Vi såg kvällshowen ute på lokal; Todai.

Vädret har de senaste veckorna varit rätt uselt, med ett så högt smogindex att jag inte riktigt haft någon större lust att gå ut sen jag kom tillbaka till BJ. Fast idag var det såklart strålande klart och blå himmel - de hade "kemikaliebombat" från luften under natten. Undrar vilket som är värst för hälsan (vill nog inte veta egentligen...).