torsdag 1 oktober 2009

Kinas nationaldag firas


President Hu Jintao inspekterar trupperna






Porträtt på de stora ledarna visades upp; här Mao




Kvällens fyrverkerier


Även svenska tidningar (DI här)
noterade Roger i paraden

Idag firades Kinas nationaldag; det var 60 år sedan Mao utropade grundandet av Folkrepubliken Kina nere på Tiannanmen Square. Inför firandet har det varit ett enormt säkerhetspådrag i hela stan, och de små "frivilliga vaktpatrullerna" som fanns vi OS förra året har även de återuppstått. Fast denna gång i ljusgula tröjor istället för de blåa. Inget fick gå fel, och det innebar bla att området kring paraden var helt avstängt för vanligt folk. Istället hänvisades till TV:n som självfallet direktsände paraden.

Det hela höll på i drygt 2 timmar och innehöll en högre grad av gamla "kommunistinslag" än vad jag hade förväntat mig, typ muskliga arbetare som blickar ut i fjärran och gigantiska porträtt över Mao. Stora massor av barn som vände färgade kort och därmed "skrev" olika tecken fyllde större delen av själva torget; även det en sann kommunistklassiker. Modernare inslag fanns självfallet, och på en av de sista vagnarna fanns även en del utlänningar med, bla vår svenska kamrat Roger som är SonyEricssons chef här i landet. Han skymtade faktiskt förbi på TV ett kort ögonblick.

På kvällen var det ytterligare festligheter nere på torget, med gigantiska sång, dans och fyrverkerispektakel. Ungefär i stil med OS-invigningen förra året, fast mer av allt. Vi såg kvällshowen ute på lokal; Todai.

Vädret har de senaste veckorna varit rätt uselt, med ett så högt smogindex att jag inte riktigt haft någon större lust att gå ut sen jag kom tillbaka till BJ. Fast idag var det såklart strålande klart och blå himmel - de hade "kemikaliebombat" från luften under natten. Undrar vilket som är värst för hälsan (vill nog inte veta egentligen...).

Inga kommentarer: