onsdag 31 mars 2010

Provlagning av jello shots


Gayle och Triinu provsmakar


Jello shot med extra grädde (!) på


Orginalet

I maj har Beijing Ladies Golf sin årliga välgörenhetstillställning, cocktailpartyt "Drink for Pink". Uppgiften är att samla in så mycket pengar som möjligt till forskning mot bröstcancer.

Förra året såldes vanliga lemonshots med stor framgång. Det här året tänkte vi testa något nytt, nämligen jello shots. För er som inte vet vad detta är så består det av den amerikanska efterrätten Jello (gelatin) där man bytt ut en del av vattnet mot sprit istället. Ett rätt kul sätt att få i sig alkohol, dessutom praktiskt för man behöver inte besöka toaletten så ofta.

Idag provlagade några av oss detta oerhört svåra recept. Hur man går tillväga kan man läsa här. Självklart var vi tvungna att även testa några för att kolla hur de smakade. Rätt ok faktiskt, och jag kan misstänka att de blir ännu bättre ju fler man petar i sig.

måndag 29 mars 2010

Golframgångar


En fin check precis som proffsen brukar få


Ytterligare en gubbe till prisskåpet

De två senaste helgerna har vi spelat golf med BGC, dvs det gäng vi brukar spela med nästan varje söndag under säsongen. Förra helgen var det premiär, och då hade jag stora framgångar och vann såväl A-klassen, närmast flagg samt längsta drive. Priserna var greenfeebiljetter, bollar samt middagsbiljetter.

Igår var det istället Nisses stora dag. Han lyckades dessutom få till sitt goda resultat den dag när priserna var som bäst. Han vann nämligen B-klassen och fick en flygresa Beijing-Europa TR med Finnair! Det är faktiskt andra gången som han lyckas med just denna bedrift, men förra gången sponsrades biljetten av SAS.

Ställningen i BGCs "order of merit" ser just nu ut som följer:

*** ORDER OF MERIT STANDINGS ***

Noren, Monika 1 22p
Noren, Nils T2 20p
Olsen, Jens T2 20p
Henderson, Neil T4 16p
Nguyen, Chau T4 16p

Familjen Noren dubbelt i topp således! Bara att njuta medan det varar.

fredag 26 mars 2010

Ny gäst har anlänt

Så har då ytterligare än gäst anlänt från Sverige. Det är en av Nisses gamla jobbkompisar, Lasse, som är här. Det är dock inte hans första besök i Kina, han var här redan 1986 och reste runt i landet. Bla var han här när Palme mördades och kan därför datera sin resa oerhört exakt, dvs 28 feb 1986.

torsdag 25 mars 2010

Författarkväll på ambassaden


Johan signerar böckerna vi köpte


Bra bok om Kina

Igår hörsammade vi en inbjudan från den svenska ambassaden enl. nedan:

Writer's night at the Embassy - Johan Björkstén

China Meets the world - Business, Culture and political relations in the twenty-first century.

Johan Björkstén aka. Dalong, one of our most seasoned Swedish business men in China, gives his view of the developments in China from the perspective of his books' Mittens rike and How to Manage a Successful Business in China.


Johan Björkstén är en av de mera kända västerlänningarna här i Beijing, och han har bott och verkat här sedan 1986. Han talar perfekt mandarin, har program både på radio och TV och har skrivit flera böcker om Kina. Jag har tex suttit många timmar med hans lärobok i kinesiska, och att jag inte kan mera är definitivt inte bokens fel.

Det var mycket intressant att höra hans olika synpunkter och handfasta tips på hur utländska företag ska kunna bli framgångsrika i Kina. Skillnaderna är faktiskt större än man tror och det krävs en stor insats för att nå framgång här.

Han gav även sin syn på Kinas ställning i världen nu och framöver. Intressant var bla annat att Kina naturligt ser sig själv som världens största makt; man har bara varit i träda under ca 200 år och är nu på väg att återta sin självklara plats. Kanske något att begrunda för väst som ser Kina som ett stort hot. Dessvärre är många västerländska representanter, politiker, journalister och affärsmän, oerhört dåligt pålästa vad gäller kinesisk historia och kultur. Trots detta anser de sig ha rätt att kritisera Kina på olika sätt, vilket gör att de inte blir tagna på allvar av kineserna. En av Johans böcker, "I mittens rike", ger en bra bakgrund till landet Kina och dess kultur och den borde vara obligatorisk läsning för de som skall interagera med kineser i olika sammanhang.

måndag 22 mars 2010

Ljusdekorationer


Lång ljustunnel utanför restaurangerna


Rosa träd är ju lite annorlunda


Nästan som en regnbåge

Att göra olika typer av ljusdekorationer utomhus är oerhört poppis här. Här är några exempel från Solana, shoppingcenter vid Chaoyangparkens nordvästra hörna. Känns nästan som att ha ständiga juldekorationer uppe.

söndag 21 mars 2010

En trip till tygmarknaden


Gång efter gång med olika tyger


Här fanns glansiga tyger


Päls för att sy kappor av (fuskpäls är nog okänt här)


Färgglatt tyg till soffgruppen

Efter det att lördagens sandstorm hade dragit förbi gav vi oss iväg till tygmarknaden Muxiyuan. Den ligger i södra Beijing, mellan 3:e och 4:e ringleden och där råder ett typiskt kinesiskt kaos. Massor med människor och textilrelaterade prylar överallt. Känns som om de västerländska influenserna inte alls nått denna del av staden (ännu så länge är väl bäst att tillägga).

För den syintresserade måste detta ställe var ett fullständigt himmelrike. Allt finns att köpa; tyger i massor, knappar, päls från diverse djur, stass och paljetter osv.

Vi hade dock ett bestämt mål med vårt besök. Vi ville hitta tyg för att klä om en soffgrupp vi har hemma i Sverige. Då denna har avtagbar klädsel har vi tagit med fodralen hit och då blir det mycket billigare att både köpa tyg och låta sy upp dessa här. Femton meter tyg kostade 300 RMB, så det hela är oerhört prisvärt. Det blev även lite bomullstyg för att göra sängkläder av. I veckan blir det sen en trip till skräddaren som ska sy upp det hela. Hoppas att det blir bra.

lördag 20 mars 2010

Sandstorm


Inte så mysigt ute direkt

Idag när vi vaknade var hela staden täckt i ett gulbrunt damm. Det hade nämligen varit en sandstorm borta i Inre Mongoliet och sanden hade sen svept vidare in över Beijing under natten. Myndigheterna varnade folk från att gå ut och att de skulle avhålla sig från att göra sin sedvanliga morgongymnastik i parken.

Framåt 12-tiden började det sen blåsa rejält och på någon timme var luften klar igen. Tur det, för vi hade lite ärenden att uträtta.

onsdag 17 mars 2010

Matlagning på nytt ställe


Magnus, Jonny, Nisse och Ylva har hackat duktigt


Grabbarna studerar Chunyi


Riktigt gott blev det

Två gånger tidigare har vi varit på matlagningskurs i hutongerna. När vi nu har gäster så körde vi en ny runda med samma tjej. På vägen dit irrade vi dock bort oss, för det visade sig att kocken Chunyi hade flyttat sen sist, och det tog ett bra tag innan vi hittade rätt.

Det nya stället var större, men inte alls lika trevligt som det förra. Dessutom hade Chunyi lyckats skaffa en lite (dum) hund som sprang omkring och bjäbbade. Gissar att någon gäst snart ledsnar och gör mat på den istället. Maten blev dock lika god som vanligt, som tur var.

Till våra gäster har nu även Magnus sällat sig. Det blir nu hans 5:e besök hos oss, vilket sannolikt inneburit att vi träffat honom oftare än om vi varit kvar i Sverige. Han bor nämligen i Göteborg.

tisdag 16 mars 2010

Gymmet har återuppstått

Det råd vi fick att avvakta visade sig vara gott. Det tog bara en dryg vecka, sen var gymmet igång igen.

Den sammanslutning av lägenhetsinnehavare som finns här var naturligtvis inte alls roade av att se värdet på sina lägenheter sjunka iom att gymmet stängt. Nu driver de istället gymmet själva, men det gör det med hjälp av den gymkedja, Ozone, som tidigare stod för driften. Låter lite krångligt, men det är en typiskt kinesisk lösning och här är som bekant allt möjligt (OCH omöjligt).

måndag 15 mars 2010

Vinterbesök på Sommarpalatset


Snön från igår sprids ut för att smälta snabbare


Snö även på taken


Tjusig vy över delar av staden


Marmorbåten i bakgrunden


Den långa gången (728 meter)


Detalj från taket i gången


Jag var prinsessa...


... och Ylva var kejsarinna

Ett besök på Sommarpalatset gör man med fördel när det är varmt och skönt. Tyvärr lyser ju våren med sin frånvaro, så det var bara för mig och Ylva att bita ihop och ge oss dit i kylan istället.

Resan dit blev via taxi, medan vi testade den relativt nya T-banelinjen 4 på vägen hem. Funkar hur smidigt som helst och kostar endast 2 RMB oaktat sträcka. Tyvärr finns ju ingen station särskilt nära där vi bor, så det blir oftast taxi ändå. Synd, för när trafiken är som värst går det ju betydligt snabbare med t-banan.

söndag 14 mars 2010

Nu är det nog


Dags att skotta igen


Se så positiv jag är

På söndagen snöade det igen - nu får det väl ändå räcka!!! Det ska vara vår nu, men det känns rätt avlägset tyvärr.

lördag 13 mars 2010

Murtur


På väg upp till linbanan


Jobbig färd om man är höjdrädd


Monika kan själv, Ylva får hjälp


Safe driving på muren???


Ända högst upp gick vi


Rejält brant var det


Den sista biten var vi nästan ensamma


Murfotografen Nils


Gott med en kall öl i kylan. Stödköpt av en tant som släpat
den nästan högst upp.


Klassisk kinespose


Bröllopsfoton på muren är poppis


Nedåt åker man rodelbanan


Ylva tyckte rodelbanan var kul

Lördagen innebar en färd till Kinesiska muren, uppe vid Mutianyu. Vi nöjde oss med den restaurerade delen denna gång, då den mera förfallna delen kändes rätt osäker att gå på när det finns snö kvar. En rätt rejäl promenad blev det i alla fall, med några ordentliga stigningar som efteråt kändes i benen. Kul att se muren under vintern denna gång, även om vi ju inte är så positiva till snö just nu.

Efter utflykten blev det lite välbehövlig fotmassage, och på det följde ett besök på Todai, aka Ålandsbåten. Extremt mätta och belåtna blev det sen en rätt tidig kväll.

torsdag 11 mars 2010

Äntligen golfpremiär


Triinu, Ylva och Monika får ÄNTLIGEN spela golf


Många caddies var det


Marken är frusen så tees har halmmattor man får
slå ifrån

Så blev det då äntligen dags att inleda årets golfsäsong. Fortfarande kallare än normalt, ca 8-9 grader, men då solen sken och det var rätt vindstilla så funkade det bra ändå. Det var fler än väntat som dök upp på BLGs första tillfälle, hela 15 stycken. Antar att det var fler än jag som var sugna att komma igång.

onsdag 10 mars 2010

Ny gäst på besök


Ylva och Konfucius


700 år gammal cypress


Snön var parkerad mot träden vid Lamatemplet

Nu när vår vistelse här börjar gå mot sitt slut så kommer en del vänner på att det nog är dags att pallra sig hit. Till den skaran hör Ylva, en av våra kompisar från Mälarö Golf. Hon anlände med Finnair onsdag morgon och jag for ut till flyget för att plocka upp henne.

Hon fick vila någon dryg timme, sen for vi på utflykt till Lamatemplet. En rätt lagom start på Kina-besöket, inte för stort men "mycket Kina". Vi passade på att även besöka Konfucius-templet, som visade sig ligga nästan granne med Lama-templet. Här var det mycket lugnare och knappt några människor alls.

Efter en fika på Starbucks gick vi ner till Vattenhjulet, där Nisse anslöt till middagen. Den sista aktiviteten för resenärer med jetlag, massage, klarades också av innan det blev dags för nattsömn.

måndag 8 mars 2010

Gymmet stängt plötsligt


Stängd entré till gymmet


Förbannade kunder och anställda


Anslag på dörren

Idag såg vi plötsligt anslag uppsatta vid hissen om att vårt gym hade stängt. Tydligen har kedjan som driver det bestämt sig för att "allokera sin resurser till andra gym i Beijing" och helt plötsligt bara slagit igen stället i vårt område. Hoppsan.

Gick förbi foajen till gymmet på eftermiddagen och där hade det samlats en hel hop med stenförbannade kunder och anställda. De som jobbade där var tydligen inte heller informerade om ägarnas planer och blev helt tagna på sängen.

Vi har ju inte så jättelång tid kvar här, så vi har ingen stor ekonomisk förlust av det hela. Fast visst vore det oerhört mycket bättre om det löste sig på något sätt eftersom vi vill kunna träna. Fick rådet av en god vän från HK att "avvakta och låta kineserna skrika på varandra och hantera frågan" istället för att själv hetsa upp sig. Låter som ett gott råd - vi får väl se vad som händer.