torsdag 25 mars 2010

Författarkväll på ambassaden


Johan signerar böckerna vi köpte


Bra bok om Kina

Igår hörsammade vi en inbjudan från den svenska ambassaden enl. nedan:

Writer's night at the Embassy - Johan Björkstén

China Meets the world - Business, Culture and political relations in the twenty-first century.

Johan Björkstén aka. Dalong, one of our most seasoned Swedish business men in China, gives his view of the developments in China from the perspective of his books' Mittens rike and How to Manage a Successful Business in China.


Johan Björkstén är en av de mera kända västerlänningarna här i Beijing, och han har bott och verkat här sedan 1986. Han talar perfekt mandarin, har program både på radio och TV och har skrivit flera böcker om Kina. Jag har tex suttit många timmar med hans lärobok i kinesiska, och att jag inte kan mera är definitivt inte bokens fel.

Det var mycket intressant att höra hans olika synpunkter och handfasta tips på hur utländska företag ska kunna bli framgångsrika i Kina. Skillnaderna är faktiskt större än man tror och det krävs en stor insats för att nå framgång här.

Han gav även sin syn på Kinas ställning i världen nu och framöver. Intressant var bla annat att Kina naturligt ser sig själv som världens största makt; man har bara varit i träda under ca 200 år och är nu på väg att återta sin självklara plats. Kanske något att begrunda för väst som ser Kina som ett stort hot. Dessvärre är många västerländska representanter, politiker, journalister och affärsmän, oerhört dåligt pålästa vad gäller kinesisk historia och kultur. Trots detta anser de sig ha rätt att kritisera Kina på olika sätt, vilket gör att de inte blir tagna på allvar av kineserna. En av Johans böcker, "I mittens rike", ger en bra bakgrund till landet Kina och dess kultur och den borde vara obligatorisk läsning för de som skall interagera med kineser i olika sammanhang.

Inga kommentarer: