måndag 31 maj 2010

Sista dagen i Beijing


Hyresvärden och Julian kollar att allt är ok


Den sista påsen löjrom åt vi med sked

Den sista dagen i Beijing.... känns märkligt att denna tid nu är över. Tre år har gått så oerhört fort och nu är det mindre än ett dygn kvar.

Nisse tar en sista sväng till kontoret för en sista avskedslunch och delar ut presenter till några av kollegorna. Själva går jag till Yashow och kör en manikyr/pedikyr. Knappast något jag gjort regelbundet här, men lite kul som avslutning. Äter en glass på Cold Stone till lunch; mkt nyttigt!

Vid 5-tiden blir det den officiella överlämningen av lägenheten till hyresvärden. Allt går bra och hon är nöjd med det skick lägenheten är i. Vår ayi har städat och inväntar vår inkomst. Vi ger henne lite olika avskedsgåvor som hon verkar uppskatta. Synd att vi inte kunde ta med henne hem, men förhoppningsvis kan hon få ett nytt jobb hos en av Nisses kollegor.

På kvällen blir det avslutningsmiddag tillsammans med Fredrik, Birgitta och Roger. Vi inleder med en fördrink uppe hos F&B i Embassy House. Där har de en tjusig lägenhet uppe på 31 våningen, med en fantastisk vy över staden. I närheten ligger Dine & Wine, där vi äter en smaskig middag innan det är dags att säga hejdå.

När vi återvänt till hotellet delar vi som avslutning en flaska champagne. Verkar passande på något sätt att fira de tre åren med en flaska skumpa, för det har varit en rätt speciell tid i våra liv.

Stora flyttdagen


Allt packas och märks upp mkt noga


Nisse kollar att allt blir rätt


Lådorna körs sen ner i garaget för vidare transport

Några timmars sömn, sen var det dags igen. Idag tömdes lägenheten och vi ska bo på hotell i två nätter. Anledningen till att vi inte far hem direkt är att Nisses pass måste iväg en sväng till tullmyndigheterna innan våra saker kan få klartecken att exporteras ut ur Kinas. Passet returneras imorgon (hoppas vi) och vi flyger sen hem till Sverige på onsdag. Hela flyttmanövern var avklarad på 5 timmar och sköttes oerhört smidigt och professionellt.

När vi väl checkat in på hotellet Kunlun och nästan kan se "hem" till vår lägenhet inser vi att vi bara genom denna manöver förvandlats från Beijingbor till turister. Känns oerhört märkligt faktiskt.

På kvällen äter vi middag på Xiao Wangs i Ritanparken. Vi äter "den sista ankan" och känner oss lite smått vemodiga. Kan samtidigt knappt hålla oss vakna dock efter den senaste tidens alla bestyr.

söndag 30 maj 2010

Söndagen

En lååååång dag! Upp tidigt och packa, packa , packa. Vi har även lyckats lägga in en sista golfrunda idag med BGC. Så här i efterhand var väl det inte så särskilt smart med tanke på allt som måste göras, men ändå skönt att komma ut ett tag. Tyvärr var spelkvalitén inte så lysande för min del, men vi fick i alla fall säga hejdå till alla våra golfvänner. Vi lovar att hålla kontakten och några av dem hoppas vi verkligen att vi träffar igen!

Efter själva rundan blev det avslutningsöl på Pavillion med några av kompisarna vi brukar åka buss till golfbanan med. Utbyte av diverse kontaktinfo även där, och någon lär säkert dyka upp någonstans.

Jag tog även en snabb sväng förbi Yashow för att prova kavajen. Den här gången passar allt perfekt, och jag blir positivt överraskad då det visar sig att alla våra kläder är färdiga att ta med sig. Härligt, då kan vi få med dem i flytten.

Kom tillbaka hem vid 11-tiden varpå packningen pågick till långt fram på natten. Pust - imorgon kommer flyttfirman vid kl. 9!

lördag 29 maj 2010

Lördagen


Lådor överallt... och resten i en enda röra

Ungefär såhär ser vår lägenhet ut nu; lådor och saker mest överallt. Det är bara att bita ihop dock, för snart är det över.

Tidig uppstigning och sedan packning på förmiddagen. Vid lunchtid blev det en trip till "antikmarknaden" Panjiayuan för lite avslutande inköp. Tillbaka hem och sedan ännu mera packning. På kvällen en trip till Yashow för provning av de kläder vi beställt. Nisses kavajer såg toppenfina ut, men passformen på min kavaj i råsiden var inte helt klockren. Måste därför tillbaka även imorgon kväll en sväng för att prova på nytt.

Ännu mera packning efter det, och sen lagade vi middag hemma. Vi hade tänkt hinna med ett besök på "Ålandsbåten" aka Todai och en sen lite skön massage, men det var inte att tänka på. No time!

fredag 28 maj 2010

Fredagen


Tävlingsinbjudan


The Swinging Sisters: Triinu, Gaby, Anna och Monika


BMW sponsrade ett HIO-pris; ingen lyckades dock


Lite piffning inför middagen

Och så var det ännu mera golf... Måste nog åka hem och vila upp mig lite snart. Idag var det Capital clubs stora turnering, där segrande laget vann en resa till USA, inklusive uppehälle och spel i en turnering där. Vårt lag var dock bara med som utfyllnad, för det var bara de personer som var medlemmar i Capital Club (ung som Rotary) som kunde vinna de finaste priserna.

Kul var det i alla fall, och vårt lag - Swinging Sisters - lyckades någorlunda och gick runt på ett slag över par och vann därmed damkampen. Middag och prisutdelning på Huatang efteråt och jag anlände hem vid 9-tiden.

Nisse tillbringade några timmar på banken. Han försökte avsluta våra konton och föra över pengarna till Sverige. Naturligtvis ett mycket tidskrävande projekt som först inte alls skulle gå, men till slut gick efter mycket om och men.

Imorgon är det äntligen aktivitetsfritt - istället blir det den stora packardagen där vi ska välja vilka grejor som ska vart. Förutom det vi bär med oss själva får vi skicka 100 kg med flygfrakt som tar ca en vecka. Resten av prylarna skickas via båt där är leveranstiden ca 8 veckor. På måndag kommer flyttfirman och då måste vi vara färdigsorterade.

torsdag 27 maj 2010

Torsdagen


Entrén till DinTaiFung i Shin Kong Place

Ja, ja jag vet att det är lite tjatigt, men idag var det golf igen. Sista gången med Beijing Ladies Golf och vi spelade ute på Grand Canal. Jag kommer att sakna många av tjejerna här, men "time to move on".

På kvällen åt vi middag med vår kompis Jami på dumplingstället DinTaiFung. Rätt lustigt, men tidigare idag så tjattade Nisse med en annan kompis Lasse, som undrade om vi ville hänga med ut och käka dumplingar ikväll. Funkade inte, men när vi väl kom till restaurangen så satt naturligtvis Lasse, Karin och Per vi bordet bredvid.

onsdag 26 maj 2010

Onsdagen


Prydliga försäljare av lägenheter - en vanlig syn


Blommannen utanför vårt hus

Oj oj vad dagarna går fort nu! På förmiddagen var det besök hos frisören för mig. Den tjej jag gått till, Naomi, visar sig även hon vara på väg att lämna Beijing inom den närmaste månaden, så tajmingen var rätt bra. Hon kommer från England och hennes make från Kanada. Det blir dock inget av dessa länder de ska till, utan istället ska de flytta till världens största stad, Chongqing, och vara där de närmaste fem åren.

Nisse blir avtackad av sina kollegor med en tjusig lunch och får några fina presenter. Själv hade jag tänkt hinna ut en sväng till Svenska skolan under eftermiddagen, men tiden räcker inte till.

Ett besök på Yashow för mig och Nisse istället för att sy upp lite kläder. Naturligtvis borde vi ju ha fixat detta i god tid innan avresan, men det har inte blivit av på något sätt. Nåja...

På kvällen går jag på middag på Capital Club. Det är middag för de som ska spela en golfturnering senare i veckan. Som tur är blir det ingen sen kväll. Nisse äter middag tillsammans med sin kompis Nabi. För hans del blev det dock en lite senare (och blötare) hemkomst.

tisdag 25 maj 2010

Tisdagen


Monika, Anna, Triinu och Mina spelade match


Alltid gott med en öl


Terassen på Xiu bar

På dagen blev det golf... igen... :) Jag spelade tillsammans med mina polare Triinu, Anna och Mina ute på Beijing Golf Club. Den ansvarige killen ute på klubben, Eric, som jag haft en del att göra med under senaste året, tyckte det var jättetrist att jag skulle lämna och gav mig en golfkeps i present. Mycket snällt av honom.

På kvällen blev det tack och goodbye på Xiu bar tillsammans med några andra kompisar; Charn, Triinu, Adrienne och Gaby. Baren ligger inrymd i lyxhotellet Park Hyatt och terassen är en fantastisk oas mitt bland skyskraporna.

måndag 24 maj 2010

Måndag; sista veckan har börjat

Så har vi då kommit in på vår sista vecka i Beijing. Känns både trist och kul på samma gång. Kul att komma tillbaka till Stockholm igen, få andas frisk luft och träffa goda vänner. Trist att lämna de människor vi lärt känna här och de många bekvämligheter som livet som expat i Beijing har att erbjuda. Fast som någon sa, det liv man lever här är inte "på riktigt" för man lever som i en liten bubbla. De mesta är serverat och det är en mindre cirkel människor man umgås med. De flesta är expats som vi, och de kineser man träffar är mkt högavlönade och välutbildade och knappast representativ för befolkningen i stort. Ett rätt märkligt liv faktiskt, men samtidigt oerhört roligt.

Så vad ser vi särskilt fram emot?
  • Träffa släkt och vänner
  • Andas frisk luft
  • Dricka rent vatten direkt ur kran
  • Kunna kommunicera på sitt eget språk
  • Att Monika börjar jobba igen (ja faktiskt!!!)
  • Att köra bil själva
  • Att slippa de som spottar
  • Att slippa alla kinesiska "kvalitetsprylar" som går sönder hela tiden
  • Sommar i Stockholm; svårslaget

Vad tror vi att vi främst kommer sakna då?

  • Trevliga vänner
  • Den bekväma livsstilen
  • Vår Ayi (=hemhjälp)
  • Fantastisk mat till mkt rimliga priser
  • Massagen
  • Hämtmat till låg kostnad som levereras till dörren inom en halvtimme

Det kommer säkert vara andra saker som vi kommer på längre fram dock. Kanske blir det lite tråkigare helt enkelt, för i Beijing blir man sällan uttråkad. Det kan vara både frustrerande och galet, men absolut inte tråkigt!

lördag 22 maj 2010

Middag med kungen


Herr och fru Norén på galamiddag


Kungen samspråkar lite


Mannen bakom Geely som köpt Volvo, Li Shufu, i mitten


Kungen höll tal och delade ut ett pris


Honnörsbordet


Kvällens nobelmeny - bäst var nog vinerna


Förrätten var en mkt god svampsoppa från 1950 års meny


Huvudrätten var lamm från menyn 2006


Efterrätten var citron-och cheesemousse från 2009

Igår var vi på middag med kungen. Den svenske kungen alltså; Carl XVI Gustav tillsammans med de 650 närmaste vännerna. Det var nämligen stor galamiddag på Sofitel Wanda hotell här med anledning av att det var 60 år sedan Sverige, som första västland, upprättade diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina. Inte bara kungen var här, utan även Maud Olofsson och ett antal svenska näringslivstoppar, inklusive Jacob Wallenberg

Själva tillställningen var rätt stel och det var mera ett kul spektakel att bevittna än att deltaga i en kul fest. Fast efteråt så sponsrade Absolut en fri bar och då gick självfallet alla svenskar dit, medan kineserna gick hem. Svenskar missar ju sällan en chans till fri sprit.

Maud Olfsson höll flera tal när hon var här i Kina, och hade tydligen lite svårt att uttala de kinesiska ortsnamnen. Jag förstår henne.

onsdag 19 maj 2010

Ännu mera golf


Den diskreta entrén till Pine Valley


Klubbhuset i Versailles-stil


Genomskinligt vigselkapell


Gaby och caddy framför en liten villa


Adrienne, Monika och Gaby


Tre rara och mycket duktiga caddies


Middag på Assaggis takterass

Golfandet har verkligen varit intensivt de senaste veckorna. Främst pga att de vänner vi fått här har tillkommit just genom golfen, och då passar det rätt bra att ta adjö med en golfrunda

Idag var det dags för mig att spela en med Adrienne och Gaby på en av Kinas finaste banor; Reignwood Pine Valley. Banan är ritad av Jack Nicklaus, som ju är den främste golfspelaren genom tiderna. Klubben är helt privat, men Adrienne är medlem genom företaget där hennes make arbetar (BMW). Allt var verkligen otroligt stiligt och välskött och det är definitivt en av de bättre banor jag någonsin spelat. Förutom golfbanorna (2 stycken hittills och en tredje är nästan helt klar) finns det även ett fält där man spelar hästpolo, ett vigselkapell helt i plexiglas, samt enorma villor i olika stilar som rika medlemmar kan hyra för olika evenemang. Ett helt overkligt ställe!

På kvällen åt vi middag tillsammans på den italienska restaurangen Assaggi vid Sanlitun.

tisdag 18 maj 2010

En rosa dag


BLGs kommitté; Helen, Donna, Lynne, Triinu och Sarah


Intruktioner till spelarna före start


Anna och caddies


Nisse hade också rosa på sig


Hål 1 på Huatang Golf

Beijing Ladies Golf arrangerar varje år en golfturnering för välgörenhet; Pink Ribbon. Precis som förra året så spelades den på Huatang Golf Club och det var en dag fylld med rosa. Man var nämligen tvungen att ha något rosa på sig, annars fick man böta 100 RMB. Även killarna bar rosa, även om några av dem nöjde sig med mindre framträdande partier. En kul dag, där Nisse gjorde rätt bra ifrån sig spelmässigt. För min del var jag nöjd med det fina vädret, eller vad man nu brukar säga.

söndag 16 maj 2010

HIO och mera grillning


Fredrik njuter av sitt fina slag


Bollen direkt i hålet


Roberto och Amanda i färgglada munderingar

Idag fick vi vara med om en Hole in One, fast det var varken jag eller Nisse utan vår kompis Fredrik som stod för bedriften. Banan vi spelade heter Jinghua och hålet ligger rätt snyggt till ute på en liten ö. Stort jubel förstås och Fredrik fick bjuda på lite rödtjut istället för champagne efteråt. Flaskans etikett visade sig även ha ett foto av just detta hål så Fredrik tog med sig den hem som souvernir, även om den såklart var tom.

Efter rundan blev det grillparty (igen höll jag på att säga) hemma hos en italiensk kompis som heter Roberto. Vi var väl runt 15 pers som var där och även denna helg var det stor blandning på nationaliteterna. Tyvärr regnade det lite på kvällen, så vi fick sitta på terassen en del av tiden.

lördag 15 maj 2010

Prylar för den händige


Nisse diskuterar manliga maskiner


Ser väl ut som hemma ungefär


Inte bara supermarket utan HYPERmarket


Fast även hästkärrorna finns bland allt det moderna

Vi kör på med vår helgshopping så mycket vi orkar; det gäller ju att passa på nu när vi kan få saker hemskickade. Idag var det dags för diverse prylar för den händige hantverkaren Nisse. Ett besök på B&Q således, som är ung. Kinas motsvarighet till Bauhaus. Det mesta är klart billigare än i Sverige, så det blev lite diverse inköp av småprylar samt en manlig maskin eller två.

tisdag 11 maj 2010

Brudpar


Sjön är poppis som bakgrund


Klänningen fixas till

När man gifter sig här är det vanligt att själva bröllopskorten tas vid ett annat tillfälle. Det är mycket populärt att gå ut i parkerna och bli plåtad i vacker omgivning. Under vintern ligger dock dessa aktiviteter i dvala för att formligen explodera ungefär när blommorna slår ut. Då kan man se små följden med fotografer, assistenter och brudpar som drar runt för att finna lämpliga miljöer för bilderna. När jag idag tog en runda i parken såg jag säkert fler än 50 små sällskap som höll på och fotade.

Ofta har de hyrt kläderna de ska plåtas i och behåller sina vanlig kläder under. Ser rätt kul ut när brudarna går omkring i en brudklänning som de håller upp kring jeansen.

söndag 9 maj 2010

Grillparty igen


Middag på värdarnas courtyard


Specialljuset har just tänts...


...och fälls sedan ut


Tårtan lyser upp

Det märks att det blivit sommar för nu är det många trevliga utomhusaktiviteter på kvällarna. Igår var vi bjudna hem till två tyska vänner, Thomas och Gaby, på grillparty. Vi var runt 15 gäster från minst åtta olika länder och det var en mycket trevlig kväll. Våra värdar kommer även de att lämna Beijing under 2010, då Gaby far tillbaka till Stuttgart i slutet av sommaren. Hennes make Thomas kommer sen efter några månader senare. De har inte bott i Tyskland på många år, så vi får hoppas att de trivs där.