måndag 3 maj 2010

Golf i Kina vs Sverige


Klubbhuset vid Grand Canal Golf Club


Receptionen


Rätt tjusigt klubbhus


Golfshoppen bakom Nisse


Inväntar att bilen ska bli framkörd


Klubborna lassas in bilen

Varning för ett långt och träligt inlägg om man inte gillar golf!

Tänkte att det kanske skulle vara intressant att göra en liten jämförelse mellan att spela golf här i Kina och i Sverige.

Här sker ungefär följande:

Tid bokas via telefon eller med hjälp av kontakter. Då vi inte har egen bil, använder vi en chaufför som hämtar oss utanför bostaden. Han lastar in grejorna i bilen och vi sätter oss i baksätet för att bli körda till banan. Väl framme vid banan brukar det stå en uniformerad vakt vid grinden som gör honnör. När vi anländer till klubbhuset (entrén märk väl, inte parkering), brukar caddisarna öppna bildörren och även lasta ur dina grejor ur bilen. Du får en bagagelapp för baggen, och lämnar den i deras vård. Själv går du till registreringen för att checka in. Väl där får du ett slags kontokort, samt en nyckel till ett skåp i omklädningsrummet. Du går in där och en vänlig person tar där hand om nyckeln, visar dig till ditt skåp och öppnar det. Du byter om och beger dig till första tee. Där väntar din caddy samt dina klubbor/bag. Tee-off blir ungefär den tid du bokat, men inte alltid. Du spelar din runda, caddyn tar hand om dina klubbar, markerar och gör rent bollen samt läser linjern på green. Blir du törstig/hungrig använder du "kontokortet" du fick vid incheckningen för att betala i kioskerna. När rundan är slut duschar du och går sen till 19 hålet, dvs baren för att ta en öl. Klubbor och skor blir rengjorda under tiden. Ibland kan man även få en fotmassage på klubben (jag körde detta i fredags) innan du sedan betalar, checkar ut och blir körd tillbaka till bilen. Prylarna blir sen inlassade i bilen, det blir en avskedshonnör eller bugning och du blir körd hem.

Nu till Sverige.

Du bokar tid via webben. Anländer i bil (som du kör själv) till golfbanan och parkerar. Plockar fram prylarna ur bagagluckan och tar på dig skorna. Sätter baggen på golfvagnen som du har med dig och drar den själv till receptionen för att anmäla dig. Går sedan till första tee och inväntar exakt klockslag för att gå ut. Håller självfallet själv koll på att klubbor etc är med och drar baggen runt banan. På green markerar du själv din boll och gör rent den. Efter avslutad runda får du själv göra rent klubborna (om du orkar) och putsa skorna (om du ids). Släpa dem tillbaka till bilen och lägga in dem i bagageluckan. Kör hem.

Sannolikt är vi skadade på något sätt, för det ska faktiskt bli rätt skönt att komma tillbaka och spela golf "the Swedish way"! Allt är liksom lite enklare och inte lika mycket spektakel som här. Oerhört mycket billigare också. Fast visst kan det vara skönt att bli uppassad ibland :)))

Inga kommentarer: