söndag 31 augusti 2008

Tillbaka till helgrutinerna


Dit ska du slå - och det gjorde jag (för mkt till höger...)


Vackra vyer uppe i bergen


Bra med golfbil när det skvätter lite och är kuperat

Under OS har vi haft uppehåll från golfen; det har varit så mycket annat att sysselsätta sig med istället. Nu var det dock dags igen att återuppta våra vanliga helgrutiner. Helgen inleddes på fredagkvällen med massage och sen tapas på vårt stamställe, den spanska restaurangen Mare CBD. Han som bossar för stället känner igen oss väl nu, och vi brukar alltid bli bjudna på ett gratis glas cava medan vi kollar in menyn. Sånt uppskattas alltid.

På lördagen tidig uppstigning, och färd till en golfbana som ligger uppe i bergen, ganska så nära där vi i vintras åkte skridskor. Vädret var väl inte helt lysande, men vi klarade oss med bara lite stänk bitvis under rundan. Skönt att komma ur stan ett tag i alla fall.

tisdag 26 augusti 2008

OS firas av ordentligt


Fyrverkerierna fortsatte...


... och fortsatte


Alla ville se


Det blev lite trassligt


Tält nere i parken där div. bilder projecerades

Direkt efter den stora avslutningsceremonien på Fågelboet så sattes det igång ytterligare fyrverkerier i Chaoyangparken. Vi hade första parkett från vår balkong, men nere på gatan utanför oss var det kaos. Bilar, cyklar och folk stannade nämligen och tittade de också så det blev minst sagt rörigt. Fast som vanligt i Kina så lyckas de även "trassla upp" det hela rätt så fort, och en halvtimme efter det var över så var allt som vanligt igen.

måndag 25 augusti 2008

OS är över


Fågelboet


Simstadion i blått


... och i rosa


... och i blandade färger


Utanför Fågelboet


Drömmen är över nu

Här har hela Beijing gått och laddat i evigheter för dessa olympiska spel och nu är de redan över. Känns lite sorgligt, men samtidigt rätt skönt; tom sportnörden Monika har fått en överdos av sport den senaste tiden.

Hur upplevde vi spelen då? Själva arrangemangen har varit oerhört välordnade, det är väl bara biljettförsäljningen som inte var så lyckad. De åskådare som varit på arenorna har varit oerhört entusiastiska och det har varit en enorm upplevelse att få vara på plats.

Innan hade vi funderat på hur stökigt det skulle bli i stan med alla besökare. Av detta märkte vi dock ingenting; stan är helt enkelt så stor att den "sväljer" stora mängder folk utan att det riktigt märks. Alla "oönskade, störande, kinesiska element" hade ju myndigheterna rensat bort (på gott och ont...). Trafiken flöt på mycket bättre än vanligt tack vare varannan-dags körningen (se inlägg 20 juli). Det var heller inga som helst problem att få plats på restauranger, och det var tom lättare än vanligt att få tag på en taxi. Luften har även varit oerhört mycket bättre än vanligt. På det stora hela har det faktiskt varit bättre än vad det brukar. Undrar om det mesta återgår till det "normala" sen eller om Beijing-borna fått smak på lugnare trafik och friskare luft? Man kan ju alltid hoppas.

söndag 24 augusti 2008

Cykeltur


Affär för "utomjordingar" vid Ritan-parken


Runt Ritan-parken finns skyltar på kinesiska, engelska
och ryska

För andra dagen i rad så begav vi oss ut på en liten cykeltur. Beijing är verkligen en utmärkt stad att cykla i; platt och cykelbanor i princip överallt. När man väl lärt sig att hålla koll "överallt" omkring sig (funderar seriöst på att skaffa en cykelbackspegel), samt använda ringklockan flitigt (talar om att "här kommer jag") så går det riktigt bra. Att man sen blir fullständigt utstirrad iförd cykelhjälp behöver jag väl knappast nämna.

Igår begav vi oss österut, och hamnade rätt snabbt ute på landet bland höns, kineser och åsnor - allt i en enda blandning. Vi cyklade bara "på känn" utifrån väderstrecken, men lyckades på något sätt hamna på gatan som gick mot på Lido. Där åt vi lunch på Frank's Place, innan vi for hem igen. Enl. uppmätning på Goggle earth blev turen drygt 2 mil.

Dagens tur gick västerut mot centrum, och det blev en runda kring Ritan-parken. Inte lika långt som igår; rumpan var lite öm, men nog så trevligt.

Varför detta idoga cyklande då helt plötsligt? Jo, Nisse har äntligen lyckats få sin cykel fixad, och han har nu låtit byta ut det mesta på hojen. Den blev som ny till den facila priset av ca 1000 RMB - hade säkert kostat 4-5 ggr mer i Sverige. Nu gäller det bara att låsa fast den ordentligt så den inte försvinner.

lördag 23 augusti 2008

Friidrott för sista gången


Spelens kung - Usain Bolt


Deltagarna i längdhoppsfinalen


Klüft hoppar, tyvärr inte tillräckligt långt


Jamaica långt före alla andra


Vinnarna på 4 x 100 meter

Så försvann då den sista realistiska chansen för Sverige att göra bra ifrån sig i detta OS. Klüft fick inte alls till det när det gällde och presterade sämre än hon brukar. Synd, men bara att bryta ihop och komma igen. Det är ju trots allt bara fyra år kvar till London OS.

Vi fick i alla fall vara med om ännu ett fantastiskt världsrekord med Usain Bolt. Jamaicas stafettlag på 4x100 meter formligen stormade fram och lämnade alla konkurrenter låååååååångt bakom sig. Undrar vad som finns i vattnet där på Jamaica, för det kan ju knappast vara braja som får sådan otrolig fart på alla deras sprinters.

onsdag 20 augusti 2008

Mera friidrott


Deltagarna i höjdhoppsfinalen presenteras


Holm förbereder sig...


..och hoppar, tyvärr inte tillräckligt högt


Stort svenskt inslag bland publiken


Hon vann sitt 200 meters heat iklädd slöja - publiken jublade

Vårt andra besök på Fågelboet; denna gång med lite större svenska förhoppningar än sist. Men inte hjälpte det inte... Vi hade lyckats få kanon-platser på den sjunde raden nerifrån, precis vid höjdhoppet. Fast hur vi än hejade så kom inte Stefan Holm över ribban på 2,36. Vad är väl en bal på slottet...?

Kvällen innehöll även finalen på damernas 100 meter häck. Vi gick innan den började; vi kände oss tillräckligt deppade som det var.

Nästa chans till svenska framgångar på fredag.

måndag 18 augusti 2008

Vad är det för likhet...


Liu Xiang bryter - hela Kina grät


Sanna går i backen - hon grät

mellan Kina och Sverige denna dag?

Jo, bägge nationerna fick se sina stora hjältar på korta häcken misslyckas i OS. I Kinas fall blev det nästan nationell kris när Liu Xiang med tunga steg gick ut från arenan - det var ju han som var den STORA stjärnan under detta spel. I Sanna Kallurs fall (sorry...) så blev reaktionen nog inte lika stark, även om det naturligtvis kändes oerhört trist. Nu har vi bara Stefan Holm att heja på imorgon ikväll, och han brukar ju hoppa rätt bra när det gäller.

söndag 17 augusti 2008

Inte velodromcykel


Arenan för velodromcykel fick vi bara se utifrån

Idag hade vi tänkt att se en udda sport; velodromcykel. Inte för att det finns några svenska deltagare att heja fram, men grenen är så knäpp att den vore lite kul att se. Sagt och gjort; vi satte oss i en taxi och for tvärs igenom hela stan till den västra sidan. Trots att vi varit här i drygt ett år så glömmer man ändå hur STOR stan är, och det tog naturligtvis längre tid än beräknat att komma dit. Dessutom hoppade vi av på fel ställe och irrade runt ett tag innan vi fick hjälp att hitta rätt. Väl framme så hade det hela redan börjat, och utanför var det då rätt glest med folk. Särskilt många västerlänningar fanns inte heller bland dessa, så vi stod ut i mängden och det var lätt för polisen att hålla koll på oss. Kort sammanfattning; vi hittade ingen som vågade/ville sälja biljetter till oss, och vi fick helt enkelt fara hem igen. En liten utflykt blev det i alla fall.

lördag 16 augusti 2008

Friidrott


Världens snabbaste man - 9,69!


Spänd förväntan innan start


OS-elden brinner klart


Nisse var där...


... och det var Monika också


Långa köer vid säkerhetskontrollerna

Vi har precis kommit hem efter att ha sett en av OS höjdpunkter; friidrott med bla 100 meters finalen för herrar. Stämningen inne på arenan var verkligen fantastisk när det som avslutning på kvällen var dags för finalen. Ett otroligt lopp med världsrekord trots att Usain Bolt sprang avstannande i mål. Det känns lite som ett av de där ögonblicken där man stolt kan säga "jag var där"! Mäktigt.

Även utanför Fågelboet fanns det gott om svartabörsförsäljare av biljetter. Officiellt är ju "alla" biljetter till OS slutsålda, men som det klart framgår av olika TV-sändningar så innebär ju inte det att det därmed är fullsatt. De många tomma platserna har istället blivit en svår PR-förlust för kineserna, som ju varit oerhört stolta när de gått ut och proklamerat att allt blivit utsålt. Den försäljare vi stötte på ville ha 2 500 yuan (ca 2 250 sek) per biljett, men då det var många som sålde gick det säkert att pressa detta. Listpriset på biljetterna var mellan 800 - 200 yuan, beroende på läktarplats.

Innan 100-metersfinalen såg vi bla avslutningen på damernas sjukamp, och som svensk kände jag mig nästan lite sorgsen över att se detta utan Klüfts deltagande. Det känns ju inte som om särskilt mycket gått Sveriges väg hittills under detta mästerskap (spruckna baddräkter, förkylningar, "mutade" domare osv osv), och när det väl finns en gren där Sverige har en rejäl favorit; ja då väljer hon att hellre resa till OS och bli en "glad amatör" i tresteg. Hon får hemskans gärna täppa till truten på mig och ta medalj i längdhopp dock! Vi har lyckats fixa biljetter även till kvällen då finalen för damer går, så vi får hoppas att hon tar sig dit.

onsdag 13 augusti 2008

Fotboll


Tjejerna tackar publiken efter matchen


Entrén till Workers Stadium


Rar svensk supporter (mkt poppis
fotomotiv bland kineserna)


Mera påklädda cheerleaders

Igår blev det åter igen en fotbollsmatch med det svenska damlandslaget inblandat. Den här gången var det närmare än sist; det tar ca 10 minuter i taxi till Workers Stadium hemifrån. Även det spel tjejerna visade upp var betydligt bättre än i förra veckan och förhoppningsvis kan det bli en kul fortsättning. Även här har de plockat in hejarklacksledare enligt amerikansk snitt, dock något mer påklädda än på beachvolleyn vi såg i måndags. Jag såg även två killar (!) som var med i gänget.

Nu blir det vila från OS live några dagar; vi laddar för lördagens friidrott istället.

tisdag 12 augusti 2008

Beachvolley


Matchbilder från Chaoyang parken


Lättklädda cheerleaders

Nu har vi sett ytterligare lite mera av OS. I helgen så regnade det mest hela tiden, så då höll vi oss inne och kollade på TV istället. Igår kväll var vi dock iväg och såg det hela live, och det blev beachvolley i Chaoyangparken. Vi ser själva arenan från vår lägenhet och det är bara en kvarts promenad dit. Vi såg blandat damer och herrar spela. I brist på svenska deltagare så hejade vi istället på Norges herrar - tyvärr förlorade de dock. Lite fascinerande är de mkt lättklädda damerna som kommer in så fort det är en längre paus i spelet och kör någon slags dans för att hetsa publiken. Funkar kanske inte på alla i publiken (läs: funkar extremt bra på den manliga delen av publiken).

fredag 8 augusti 2008

080808


OS igång


Sprakande invigning


Enorma fyrverkerier


Sportbaren All Star på högvarv


Stort jubel vid Kinas inmarsch


Nisse höjer en Cosmo (!?!) för facklan

Den oerhört spektakulära invigningen av OS bevistade vi tillsammans med goda vänner ute på en sportbar. Stämningen var på topp och hela dagen präglades Beijing av en spänd förväntan. Affärerna stängde tidigt, många företag hade uppmanat sina anställda att "jobba hemifrån" och folk gick omkring och önskade varandra "Happy Olympics!", ung som vi i väst brukar önska även folk vi inte känner ett Gott Nytt År. Fantastiskt kul att vara här och få uppleva detta.

På baren fanns det blandat kineser och expats, och när resp. hemlands trupp tågade in på arenan blev det stort jubel. Vi skrek så gott vi orkade när Sverige gick in, fast vi var inte så många svenskar där. Lite kul var det när de visade George Bush i närbild; hälften jublade medan hälften buade allt vad de orkade. När Kinas trupp tågade in så jublade dock ALLA!

Vi lyckades även att ännu en gång bli intervjuade i TV. Denna gång var det av CCTV 9, som är den engelskspråkiga kanalen hos den statliga kinesiska televisionen. Dom tyckte väl att vi hade fina, gula tröjor på oss och viftade vackert med den svenska flaggan!

torsdag 7 augusti 2008

Tung start på OS


Slutresultat 2-1 till Kina


Strax efter gör Kina 2-1 målet


Äkta svenska fans


Falska svenska fans i gula tröjor (=förklädda kineser)


Den nya motorvägen mellan Beijing - Tianjin var rätt öde


Motorvägen vi infarten till Tianjin. Obs bilen till vänster som
åker MOT färdriktningen samt cyklarna som ockuperat fältet
längst till höger.

Så har då OS äntligen kört igång. Igår var vi iväg till Tianjin och såg Sverige -Kina i damfotboll. Tyvärr blev det förlust för Sverige, men det var en otrolig stämning inne på arenan. Vet inte hur många foton jag fick posera på - svenska fans är inte direkt så vanliga på kinesiska arenor.

Vi höll dock på att gå miste om matchen. Vi hade beställt (OCH betalt) biljetterna via webben. Bekräftelse på detta hade även anlänt via mail, men de har tyvärr lyckats komplicera själva biljettleveransen rätt ordentligt. När vi hämtade övriga biljetter som inköpts under fas II gick det nämligen inte att hämta fotbollsbiljetterna; de var ju inköpta under fas III ("velly diffellent"). Efter mailkorrespondens OCH ha blivit uppringd från biljettkontoret fick vi reda på att biljetterna kunde hämtas hos biljettförsäljningen utanför stadion innan matchen.

Korkat av mig att tro på detta, för så var det ju naturligtvis inte alls. När vi kom fram var detta kontor stängt och trots försök till hjälp från lokala volontärer så fanns det ingenstans att hämta ut våra biljetter. "Velly solly!" Hur som helst; efter att ha irrat runt utanför stadion en dryg timme lyckade vi köpa nya biljetter av en kille utanför. Den stora mängden poliser gjorde det dock rätt svårt att identifiera de som hade biljetter att sälja; de var rätt skraja för att åka fast förståeligt nog.

När vi irrade runt som bäst (och var som mest förbannade) lyckades jag bli intervjuad av TV4. Reportern var jätteglad att äntligen ha hittat några svenska fans, men jag kan inte tänka mig att inslaget någonsin sändes eftersom mina kommentarer inte direkt var så positiva i det läget...