torsdag 30 april 2009

En hög med pengar


Behövs nästan en egen väska

Trots den snabba ekonomiska utvecklingen är Kina fortfarande ett land där merparten av transaktionerna sker i kontanter. Den högsta valör som finns är dock 100 RMB, så om större summor ska betalas blir det en ansenlig hög med pengar. Vi ska snart resa till Tibet och idag betalade vi för kalaset. En stor hög med pengar blev det.

onsdag 29 april 2009

Föreläsning om kulturrevolutionen


Michael Schoenhals introduceras av ambassadören
Mikael Lindström (till höger)

Idag var jag på en föreläsning på den svenska ambassaden. Det var en svensk professor i sinologi från Lunds Universitet, Michael Shoenhals, som var på besök och höll en föreläsning kallad "Den kinesiska kulturrevolutionens historia: Västerländsk och kinesisk forskning ur ett komparativt perspektiv". Då han är en av världens främsta experter inom just det området blev det en mycket intressant föreläsning som dessutom levererades på ett underhållande sätt.

Han var i Kina och studerade i slutet av den tidsperiod som räknas som kulturrevolutionen, dvs 1966-1976. Han berättade bla att när han då återvände till Sverige och försökte berätta om vad som skedde i Kina blev han tillrättavisad av Jan Myrdahl. Att han vistats i Kina, kunde kinesiska och gift sig med en tjej från Beijing räknades ju inte som någon merit. Istället var det herr Myrdahl, som aldrig varit i Kina och inte kan ett enda ord kinesiska, som självfallet visste bättre hur saker var i Kina. Fast det är klart, Jan Myrdahl vet ju ALLTID bäst.

Han fick även frågan om det fanns något positivt med kulturrevolutionen. Svaret var rätt intressant; själva perioden i sig innebar nog inget positivt, dock ansåg han att den kan ha skyndat på de efterföljande ekonomiska reformerna i Kina. Nu hade ju kineserna fått testa idéerna på yttersta vänsterkanten och fått se att de inte funkade. Istället så kunde de då, efter Maos död, släppa dessa dumheter och fokusera på ekonomiska reformer som gagnade landet. Hur gick det med ideologin då, kanske någon undrar. Jo, partiet förklarade helt enkelt när Mao avlidit att "klasskampen var vunnen", och så kom man runt de ideologiska problemen på ett smidigt sätt. Kineser är rätt pragmatiska.

Föreläsningen var välbesökt med ca. 30-40 personer och alla som ville komma fick inte plats. Han berättade att under slutet av kulturevolutionen skulle detta inneburit att samtliga svenskar i Beijing då hade befunnit sig i lokalen, då julfirandet 1975 bevistades av samtliga de 32 svenskar som då fanns i staden. Bara en av många saker som har förändrats här de senaste 30 åren.

måndag 27 april 2009

Hejdå Francoise


Monika, Pascale, Francoise, Sarah och Carmen

Ikväll var det avskedsmiddag för Francoise, en av mina vänner i golfgänget som nu avslutat sin tid i Kina. Hon kommer från Belgien från början, men hon och hennes man ska härnäst till Geneve. Det är så det blir här, folk kommer och går i den ständig ström.

Tjejhelg i Shanghai


Anna, Ylva och Monika med farbror Mao


På shoppinggatan NanJing Road


Ibland måste man stärka sig lite


Från The Bund med Pudong i bakgrunden


Utsikt från Cloud 9 på 87:e våningen i Jin Mao Tower


Utsikt uppåt från 56:e våningen inne i Jin Mao Tower


Ylva poserar med sina sexiga kläder före fotmassagen
medan Anna avvaktar lite


Den otroligt fula maskoten för nästa
års världsutställning i Shanghai, Haibao

Nu blev det visst andra raka inlägget på temat "tjejaktiviteter" - sorry! Den gångna helgen flög jag nämligen till Shanghai och mötte upp Anna och Ylva som var på tjänsteresa i Changzhou, ca 1 1/2 timmes tågresa från Shanghai. För ett drygt år sedan passerade de förbi Beijing på väg dit, men den här gången träffades vi i Shanghai istället. Det blev en mycket trevlig helg, där vi mest irrade runt och kollade in stan, samt satt på uteserveringar och tittade på folk.

När Nisse och jag var där i höstas var vädret halvbra, men den här gången var det soligt och dryga 20 grader; perfekt väder för våra aktiviteter således. Vi for såklart upp i Jin Mao tower och "drack oss igenom" de två spektakulära barerna där. På Patio Bar på våning 56 i receptionen på Grand Hyatt Hotel får man nästan svindel genom att titta UPP till 88:e våningen. På baren Cloud 9 på den 87:e våningen får man sen en fantastisk vy över hela Shanghai. Den här gången med klar sikt - härligt!

Ett litet sammanträffande förresten; när Anna och Ylva var i Beijing förra året, råkade Nisse vara på tjänsteresa i Tokyo. När vi träffades denna helg så åkte Nisse återigen på tjänsteresa till...Tokyo förstås!

fredag 24 april 2009

Tjejmiddag på China Club


Mina, Monika, Pascale, Adrianne, Anna och Sarah


Charmören Jean Claude

En av mina goda vänner, Mina, bjöd in till tjejmiddag igår. Vi var sex damer från lika många länder som testade drinkar och hade kul på China Club. Den otroligt stiliga/fjolliga charmören Jean Claude från Ibiza var där och förevisade diverse olika cocktails gjorda på mousserande vin. Efter ett antal drinkar tyckte vi att han var rätt underhållande.

onsdag 22 april 2009

Ny korean testad


Entrén på Suraon


Nisse smörjer kråset

Vi går ut och äter några gånger per vecka, men det blir lätt att man går till samma gamla ställen som vanligt. Idag testade vi dock en ny koreansk restaurant som var riktigt bra; Suraon. Den hamnade högst upp bland årets koreanska ställen i en av gratistidningarnas omröstningar. Vi kan bara hålla med; det var mycket bra och fräscht och vi lär säkert återvända.

måndag 20 april 2009

Ytterligare ett vårtecken


Höjdrädda? I hope not.

Två gånger per år sker putsning av fönster och fasad i Park Avenue där vi bor. En gång på hösten och en gång på våren. Skönt att man slipper göra det själv i alla fall.

söndag 19 april 2009

En vanlig lugn helg

På lördagen skulle Nisse egentligen spelat golf; det var de Nordiska Handelskamrarna som hade sin årlig golftävling. Dessvärre hade det strulat till sig med anmälningen, så han missade det hela. Istället tog vi det lugnt hemma, och for på eftermiddagen iväg till ett outlet-ställe; Yansha vid den 4:e ringleden. Väldigt stort och ser ut ung. som ett amerikanskt outlet. Nisse lyckades hitta ett par byxor, medan jag fick med mig två kortärmade tröjor.

Efter denna ansträngning for vi iväg på massage - det gäller ju att hålla sig i form.

Söndagen blev det dock golf för oss bägge (ovanligt, eller hur?). Tävlingsformen var 2-boll bästboll, där Nisse och jag spelade tillsammans i samma lag. Vi lyckades rätt bra och kom 3:a. För min del fick jag även pris för "närmast flagg" och "längsta drive", så för en gångs skulle gick dagens golfövning med plus!

onsdag 15 april 2009

Bokklubb med SWEA

En aktivitet som jag hittills har lyckats missa är bokklubbarna som anordnas via SWEA. Varför vet jag inte riktigt - jag gillar ju att läsa men har inte lyckats komma till skott för det. Man träffas ung. en gång i månaden hemma hos varandra och byter böcker. Det är främst böcker på svenska, men även andra språk kan förekomma.

Idag var det min tur att vara värd, och det var elva damer som dök upp på kvällen för lite mat, dryck och utbyte av litteratur. Själv lyckades jag byta till mig sex böcker som jag ska försöka hinna läsa innan nästa tillfälle i maj.

söndag 12 april 2009

Glad påsk!



Här i landet är inte påsken någon helg man alls bryr sig om. Från Anita fick vi dock det ett alldeles äkta svenskt påskägg, så lite påsk blev det här i alla fall.

Senare under söndagen återvände Anita till Sverige, medan jag och Nisse ägnade dagen åt att spela golf (för ovanlighetens skull).

lördag 11 april 2009

Andra dagen i Xi'an


Anita och Monika cyklar på muren


Nisse fotar


Anita fotar oxå


Man ser kul saker från muren - denna dam har sångföreställning

Andra spelar kort


Efter rivningen återanvänder man teglet

Dag två inleder vi med en cykeltur runt stadens ringmur från slutet av 1300-talet. Här lyckades man hejda den värsta rivningslusten som härjade under 1900-talet och muren finns nu som tur är kvar. Den är 13 km lång och tar en dryg timme att cykla runt. En otroligt läcker upplevelse, och man bör inte missa detta om man besöker staden.


Trumtanter på torget



Plonka-plonka gubbar


Andra attraktioner vi besöker är Klocktornet och Trumtornet som ligger i stadens centrum. Antalet turister börjar dock svikta till följd av den ekonomiska krisen, och på torget uppträder diverse musikgrupper inhyrda av det lokala turistrådet för att försöka locka fler besökare till staden.


Muslimska kläder för kvinnor - inte en burkha så långt ögat når


Streetfood (vi hoppade denna)

Nisse köpte några pappersdrakar av dessa män. Det blev plötsligt
billigare när vi prutade på kinesiska...


Big Goose Pagoda


En del tänder rökelse utanför templet

En promenad till den muslimska marknaden hinner vi med innan vi åker till Big Goose Pagoda. Vi klättrar självfallet upp i pagoden, fast guiden Roy skyller på att han har ont i benet och bangar.


Besökarna går ovanpå gravgångarna


En hel djurfarm begravd i leran

Lunchen intas på en Sichuan-restaurant, och vi far sedan till kejsargraven vid Han Yang Ling som är knappt 2000 gammal . Denna är betydligt mera okänd än terracotta-armén, men nog så intressant att besöka. Själva gravkullen har man ännu inte grävt ut - med dagens teknik skulle fynden sannolika förmultna så snart de såg dagens ljus, och istället får detta se tiden an. Vissa gångar har man dock grävt ut och muséet är byggt ovanpå några av de utgrävda gångarna där de lagt plexiglas över schakten. Man går sedan omkring ovanpå det hela - en rätt listig lösning.

Efter två hektiska dagar tar vi sen flyget tillbaka till Bejing och är hemma i lägenheten dryga 45 minuter efter landningen. Nytt rekord.

fredag 10 april 2009

Resa till Xi'an


Hektiskt på Asiens största tågstation


Nisse åker tåg


Vid tågstationen framme i Xi'an

Ett av de "måsten" som vi inte har sett ännu är den gamla kejsarstaden Xi'an och dess sannolikt mest kända attraktion utanför Kina, nämligen Terracotta-armén. Vi har tänkt att vi skulle fara dit när det kom någon på besök från Sverige, och när Anita är här passar det därför utmärkt.

Resan inleds torsdag kväll, med ett nattåg från Asiens största tågstation Beijing West Railway Station. Tåget går vid 21:30 på kvällen och vi har egen sovkupé med sk "soft sleeper" (nja, knappast vad VI skulle kalla soft). Vi har nämligen köpt även den 4:e platsen för att få sova i lugn och ro. Natten förlöper utan incidenter och vid halvnio-tiden nästa morgon är vi framme i Xi'an. Där möts vi av vår guide Roy, som blir vår ledsagare under de två dagar vi är i stan.


Roy tar igen sig (kineser är bra på att sova mest överallt)

Inledningsvis får vi äta frukost på hotellet, innan vi far iväg till resans huvudmål; Terracotta-armén. Även om jag har sett bilder tidigare, är det ändå svårt att undvika att bli grymt imponerad av omfattningen på det hela. Det ligger onekligen en stort mått av galenskap bakom allt, ungefär som för pyramiderna. De stora härskarna har i alla tider försökt förvissa sig om någon slags evigt liv, och därför ägnat både stor möda och enorma summor pengar på att försäkra sig om just detta. Det är ju svårt att tro att de någonsin lyckades, trots alla de umbäranden folken fick genomlida till följd av just detta. För eftervärlden blir det istället turistmål av det hela, så förhoppningsvis kan nutida lokalbefolkningen få något utbyte av det.

Den kejsare som är begravd just här är han som brukar räknas som Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi. Den första i det avseende att han lyckades ena landet för första gången, och grundade därmed Qin-dynastin som styrde Kina under en kort tid för ca 2 200 år sedan.

Den bonde som förresten sägs ha hittat fynden av lergubbar i sin åker 1974, Yang, sitter utanför filmssalen och signerar böcker. Man får inte fota honom, då blir han bister och viftar avvärjande med en solfjäder. Någon signerad bok köper vi dock inte.

Ett besök på staden historiska museum hinner vi även med, innan det blir lite vila före middagen.


I långa rader står de tysta och vaktar


Varje ansikte är lite olika


Noréns poserar


Längst fram finns bågskyttarna (=kanonmaten)


Soldaterna hade från början sidenkläder och var målade i
olika färger. Kläderna har dock förmultnat, men färgerna
kan bitvis skönjas.


Verkstaden med världens största pussel


Så här gjuter man en gubbe


Går även att köpa en egen gubbe i naturlig storlek. Vi
nöjde oss med en mindre variant.


Klart Monika måste vara med på bild


Show för turisterna


Dumplingar som ser ut som fiskar och rosor

På kvällen går vi på en slags teater-show. Man har satt samman en föreställning som sägs härstamma från Tang-dynastien (ung mellan 600-900 talet i tiden). Det hela är en riktig turistfälla, och in tågar större västerländska grupper ledda av en guide som leder truppen med en flagga. Ja, vi ser även den svenska flaggan... Lite intressant att uppleva hur det är att vara besökande turist i Kina istället för boende för en gångs skull, men både maten (dumplingar) och showen är faktiskt bättre än väntat.

torsdag 9 april 2009

Dags att lugna ner sig


Klart man måste cykla lite i Beijing


Hit flyttar Nisses jobb snart


Smaskens!


Morgonaktiviteter i parken 1


Morgonaktiviteter i parken 2

Efter de senaste dagarnas fullmatade program, blev det några lugnare dagar(fast egentligen inte när jag tänker efter). Tisdagen ägnades bla åt en liten cykeltur, som både gick ute på landet och inne i stan. Lunch blev det på en Sichuan-restaurant i närheten av där SonyEricssons kontor ligger (fast Nisse kommer flytta till detta hus först i slutet av sommaren).

Onsdagen innebar först en besök i TuanJiehu-parken på morgonen och sedan shopping på dagen (obligatoriskt för alla svenskar som kommer hit), med bla glasögonmarknaden och Yashow. Onsdag kväll tog vi en tur bort till sjöarna vid HuHai, och gick runt och kollade in folklivet. Middagen åt vi sen på Mosto, en favorit vid SanLitun.

Torsdagen smet Monika iväg och spelade golf (det är ju ändå BLG-golf varje torsdag) medan Anita tog sig till den Förbjudna Staden på egen hand. Min kvot avs. besök i den Förbjudna Staden är ändå full.