Hektiskt på Asiens största tågstation
Nisse åker tåg
Vid tågstationen framme i Xi'anEtt av de "måsten" som vi inte har sett ännu är den gamla kejsarstaden
Xi'an och dess sannolikt mest kända attraktion utanför Kina, nämligen
Terracotta-armén. Vi har tänkt att vi skulle fara dit när det kom någon på besök från Sverige, och när Anita är här passar det därför utmärkt.
Resan inleds torsdag kväll, med ett nattåg från Asiens största tågstation
Beijing West Railway Station. Tåget går vid 21:30 på kvällen och vi har egen sovkupé med sk "soft sleeper" (nja, knappast vad VI skulle kalla soft). Vi har nämligen köpt även den 4:e platsen för att få sova i lugn och ro. Natten förlöper utan incidenter och vid halvnio-tiden nästa morgon är vi framme i Xi'an. Där möts vi av vår guide Roy, som blir vår ledsagare under de två dagar vi är i stan.
Roy tar igen sig (kineser är bra på att sova mest överallt)Inledningsvis får vi äta frukost på hotellet, innan vi far iväg till resans huvudmål; Terracotta-armén. Även om jag har sett bilder tidigare, är det ändå svårt att undvika att bli grymt imponerad av omfattningen på det hela. Det ligger onekligen en stort mått av galenskap bakom allt, ungefär som för pyramiderna. De stora härskarna har i alla tider försökt förvissa sig om någon slags evigt liv, och därför ägnat både stor möda och enorma summor pengar på att försäkra sig om just detta. Det är ju svårt att tro att de någonsin lyckades, trots alla de umbäranden folken fick genomlida till följd av just detta. För eftervärlden blir det istället turistmål av det hela, så förhoppningsvis kan nutida lokalbefolkningen få något utbyte av det.
Den kejsare som är begravd just här är han som brukar räknas som Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi. Den första i det avseende att han lyckades ena landet för första gången, och grundade därmed Qin-dynastin som styrde Kina under en kort tid för ca 2 200 år sedan.
Den bonde som förresten sägs ha hittat fynden av lergubbar i sin åker 1974, Yang, sitter utanför filmssalen och signerar böcker. Man får inte fota honom, då blir han bister och viftar avvärjande med en solfjäder. Någon signerad bok köper vi dock inte.
Ett besök på staden historiska museum hinner vi även med, innan det blir lite vila före middagen.
I långa rader står de tysta och vaktar
Varje ansikte är lite olika
Noréns poserar
Längst fram finns bågskyttarna (=kanonmaten)
Soldaterna hade från början sidenkläder och var målade iolika färger. Kläderna har dock förmultnat, men färgernakan bitvis skönjas.
Verkstaden med världens största pussel
Så här gjuter man en gubbe
Går även att köpa en egen gubbe i naturlig storlek. Vinöjde oss med en mindre variant.
Klart Monika måste vara med på bild
Show för turisterna
Dumplingar som ser ut som fiskar och rosorPå kvällen går vi på en slags teater-show. Man har satt samman en föreställning som sägs härstamma från Tang-dynastien (ung mellan 600-900 talet i tiden). Det hela är en riktig turistfälla, och in tågar större västerländska grupper ledda av en guide som leder truppen med en flagga. Ja, vi ser även den svenska flaggan... Lite intressant att uppleva hur det är att vara besökande turist i Kina istället för boende för en gångs skull, men både maten (dumplingar) och showen är faktiskt bättre än väntat.