lördag 11 april 2009

Andra dagen i Xi'an


Anita och Monika cyklar på muren


Nisse fotar


Anita fotar oxå


Man ser kul saker från muren - denna dam har sångföreställning

Andra spelar kort


Efter rivningen återanvänder man teglet

Dag två inleder vi med en cykeltur runt stadens ringmur från slutet av 1300-talet. Här lyckades man hejda den värsta rivningslusten som härjade under 1900-talet och muren finns nu som tur är kvar. Den är 13 km lång och tar en dryg timme att cykla runt. En otroligt läcker upplevelse, och man bör inte missa detta om man besöker staden.


Trumtanter på torget



Plonka-plonka gubbar


Andra attraktioner vi besöker är Klocktornet och Trumtornet som ligger i stadens centrum. Antalet turister börjar dock svikta till följd av den ekonomiska krisen, och på torget uppträder diverse musikgrupper inhyrda av det lokala turistrådet för att försöka locka fler besökare till staden.


Muslimska kläder för kvinnor - inte en burkha så långt ögat når


Streetfood (vi hoppade denna)

Nisse köpte några pappersdrakar av dessa män. Det blev plötsligt
billigare när vi prutade på kinesiska...


Big Goose Pagoda


En del tänder rökelse utanför templet

En promenad till den muslimska marknaden hinner vi med innan vi åker till Big Goose Pagoda. Vi klättrar självfallet upp i pagoden, fast guiden Roy skyller på att han har ont i benet och bangar.


Besökarna går ovanpå gravgångarna


En hel djurfarm begravd i leran

Lunchen intas på en Sichuan-restaurant, och vi far sedan till kejsargraven vid Han Yang Ling som är knappt 2000 gammal . Denna är betydligt mera okänd än terracotta-armén, men nog så intressant att besöka. Själva gravkullen har man ännu inte grävt ut - med dagens teknik skulle fynden sannolika förmultna så snart de såg dagens ljus, och istället får detta se tiden an. Vissa gångar har man dock grävt ut och muséet är byggt ovanpå några av de utgrävda gångarna där de lagt plexiglas över schakten. Man går sedan omkring ovanpå det hela - en rätt listig lösning.

Efter två hektiska dagar tar vi sen flyget tillbaka till Bejing och är hemma i lägenheten dryga 45 minuter efter landningen. Nytt rekord.

Inga kommentarer: